Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Možic / Podbrdo - Možic

Podbrdo - Možic

Natisni
Izhodišče: Podbrdo (515 m)
Širina/Dolžina: 46,2151°N 13,9739°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1087 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 9.069
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom in Tolminu. Ko prispemo v Podbrdo, pa postanemo pozorni, saj bomo takoj za cerkvijo zavili desno na ožjo lokalno cesto, ki se prične vzpenjati ob reki Bači. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa na manjšem parkirišču ob tamkajšnjem pokopališču.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri kraju Bača pri Modreju zavijemo desno, oz. levo, če prihajamo iz smeri Posočja in z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu. Na koncu kraja Podbrdo, pa postanemo pozorni, saj bomo tik pred cerkvijo sv. Miklavža zavili levo na ožjo lokalno cesto, ki se prične vzpenjati ob reki Bači. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, ali pa na manjšem parkirišču ob tamkajšnjem pokopališču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po sprva še asfaltirani cesti, s katere se kmalu ostro v levo odcepi markirana pešpot proti Vrhu Bače. Pot naprej nadaljujemo mimo stare stanovanjske hiše, za katero postopoma preidemo v gozd. Skozi gozd se vzpenjamo po razmeroma dobro označeni ter deloma tudi precej strmi planinski poti, katera se višje položi ter nas iz gozda pripelje na kratko razgledno pobočje, preko katerega se sprehodimo do bližnje cerkvice sv. Lenarta.
Pri cerkvi stopimo na ozko cesto, po kateri se hitro sprehodimo v vas Bača pri Podbrdu. Skozi majhno in razgledno vasico, sledimo markacijam, le te pa nas povedejo na kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Ožji ter sprva tudi nekoliko zaraščen kolovoz, pa se že po nekaj minutah priključi stari mulatjeri. Široki mulatjeri sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj minutah pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo po zgornji levi poti v smeri Vrha Bače (rahlo desno Petrovo Brdo).
Naprej se še kar nekaj časa vzpenjamo po dobro ohranjeni in precej široki mulatjeri, katero pa višje za kratek čas zapustimo, saj nas pot vodi po markirani bližnjici. Višje nam pot po mulatjeri nekajkrat zaustavi nekaj podrtega drevja, mi pa se nato približamo pečinam vrha Šance, kjer zapustimo mulatjero. Naprej se vzpnemo po precej strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do lovske koče na Vrhu Bače.
Od lovske koče nadaljujemo v smeri Črne prsti, nato pa le nekaj korakov pod neizrazitim sedlom Vrh Bače, nadaljujemo desno v smeri Šavnika in Možica. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne skozi gozd, nato pa nas pripelje na travnato izravnavo, kjer se pot prehodno položi. Pot naprej se vrne v gozd, kjer nas že po krajšem vzponu pripelje do starega vojaškega bunkerja, ki je preurejen v nekakšen vikend, pot pa le tega obide po desni strani. Zmerno strma pot nas nato pripelje ob rob grebena (tu se lahko v nekaj korakih povzpnemo na lepo razgledno točko - pogled na Baško grapo in Koblo) ob katerem se nato vzpenjamo skozi bolj ali manj strnjen gozd. Višje pot zavije v levo ter se povsem položi. Sledi dobrih 5 minut hoje, nato pa nas pot pripelje na večje travnato pobočje med Šavnikom in Slatnikom. Tu nadaljujemo po lahkotni poti, ki zavije v desno in nas po nekaj korakih pripelje do označenega razpotja.
Nadaljujemo naravnost (levo Šavnik) ter pot nadaljujemo čez travnik imenovan Na poljani. Po nekaj korakih obidemo zasilni bivak ter le nekoliko naprej pridemo na manj opazno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo planina za Šavnikom). Markirana pot nato preide v gozd, kjer se prične razmeroma strmo vzpenjati. Višje se gozd razredči, pot pa nas pripelje na manjše sedelce med Možicem na levi in Slatnikom na desni. Tu nadaljujemo ostro levo (desno Slatnik in Lajnar) ter pot nadaljujemo v smeri Možica. Pot naprej se nadaljuje po stari mulatjeri, kateri nato sledimo do vrha Možica, le tega pa dosežemo po približno 10 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Možic
Ob poti: Sveti Lenart (Bača pri Podbrdu) (751m), Vrh Bače (1273m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podbrdo - Možic1
Podbrdo - Možic2
Podbrdo - Možic3
Podbrdo - Možic4
Podbrdo - Možic5
Podbrdo - Možic6
Podbrdo - Možic7
Podbrdo - Možic8
Podbrdo - Možic9
Podbrdo - Možic10
Podbrdo - Možic11
Podbrdo - Možic12
Podbrdo - Možic13
Podbrdo - Možic14
Podbrdo - Možic15
Podbrdo - Možic16
Podbrdo - Možic17
Podbrdo - Možic18
Podbrdo - Možic19
Podbrdo - Možic20
Podbrdo - Možic21
Podbrdo - Možic22
Podbrdo - Možic23
Podbrdo - Možic24
Podbrdo - Možic25
Podbrdo - Možic26
Podbrdo - Možic27
Podbrdo - Možic28
Podbrdo - Možic29
Podbrdo - Možic30
Podbrdo - Možic31
Podbrdo - Možic32
Podbrdo - Možic33
Podbrdo - Možic34
Podbrdo - Možic35
Podbrdo - Možic36
Podbrdo - Možic37
Podbrdo - Možic38
Podbrdo - Možic39
Podbrdo - Možic40
Podbrdo - Možic41
Podbrdo - Možic42
Podbrdo - Možic43
Podbrdo - Možic44
Podbrdo - Možic45
Podbrdo - Možic46
Podbrdo - Možic47
Podbrdo - Možic48
Podbrdo - Možic49
Podbrdo - Možic50
Podbrdo - Možic51
Podbrdo - Možic52
Podbrdo - Možic53
Podbrdo - Možic54
Podbrdo - Možic55
Podbrdo - Možic56
Podbrdo - Možic57
Podbrdo - Možic58
Podbrdo - Možic59
Podbrdo - Možic60
Podbrdo - Možic61
Podbrdo - Možic62
Podbrdo - Možic63
Podbrdo - Možic64
Podbrdo - Možic65
Podbrdo - Možic66
Podbrdo - Možic67
Podbrdo - Možic68
Podbrdo - Možic69
Podbrdo - Možic70
Podbrdo - Možic71
Podbrdo - Možic72
Podbrdo - Možic73
Podbrdo - Možic74
Diskusija o izletu Podbrdo - Možic
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj