Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Plaski Vogel / Pod Zjabci - Plaski Vogel (čez Travnik)

Pod Zjabci - Plaski Vogel (čez Travnik)

Natisni
Izhodišče: Pod Zjabci (745 m)
Širina/Dolžina: 46,3261°N 13,6982°E
Ime poti: čez Travnik
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1603 m
Višinska razlika po poti: 1680 m
Zemljevid: TNP 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 15.116
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za galerijo Berebica, bomo prišli v vas Soča, kjer zavijemo levo preko mostu čez reko Sočo (smer turistična kmetija Jelinčič in kamp Korita). Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S primorske strani, pa se najprej zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Proti koncu vasi Soča, pa zavijemo desno v smeri turistične kmetije Jelinčič in kampa Korita. Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od Pod Zjabcev se usmerimo na markirano pot, ki po desni strani obide bližnji koči. Za kočama gre pot v gozd ter nas hitro pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko potoka. Na drugi strani potoka pot zavije levo in se prične zmerno vzpenjati skozi strnjen gozd. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na več mestih že pošteno načeta, le ta pa nas višje pripelje do kratkega strmega skalnatega dela. Preko omenjenega dela nas vodi lepo vzdrževana in široka mulatjera, nas pa pot, nad omenjenim delom pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Bavški Grintavec.
Od razgledne točke, se pot vrne v gozd in se hitro vzpne do starega korita z vodo (tu je ob poti manjši studenček, ki pa v sušnih obdobjih presahne). Nad koritom pot zavije nekoliko levo, nato pa se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd. Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi opuščena pot proti planini Za skalo.
Od tu še naprej nadaljujemo naravnost, nas pa spet nekoliko bolj strma pot, po 10 minutah nadaljnje hoje, pripelje do naslednjega, tokrat povsem neoznačenega razpotja. Tu se v desno odcepi neoznačena stezica, ki vodi k bližnji lovski koči in naprej proti planini za Črnim vrhom, v levo se odcepi lovska pot proti planini Za skalo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki pa je nekoliko bolje označeno.
Tu nadaljujemo levo v smeri planine Za skalo (naravnost se nadaljuje pot proti Komni in Triglavskim jezerom) po poti, ki preči pobočja proti levi. Že kmalu bomo stopili iz gozda, kjer se steza rahlo spusti proti levi (tu se nam z leve priključi še ena, v opisu neomenjena stezica), mi pa nadaljujemo po sprva lepo vidni stezici, ki se spusti do planine Za skalo in tamkajšnje koče TNP.
S planine se vrnemo nekoliko nazaj in pred seboj bomo na pobočju opazili stezico, ki v vzponu preči melišče proti Travnikovi dolini. Usmerimo se na omenjeno neoznačeno stezo, ki se vzpne po že rahlo zaraščenem melišču. Pot nato preide na travnato pobočje, zavije rahlo v desno in se strmo vzpne. Na tem delu poti nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato postane manj strma in še naprej poteka po travnatem pobočju mimo vse redkejših dreves. Steza nato poteka po desni strani doline, kjer bomo na naši desni opazili vhod v brezno. Nadaljujemo z vzponom po dolini in na desni strani se nam kmalu odpre pogled proti Čelu. Na tem delu postane stezica vse težje sledljiva vendar orientacija ni pretirano težavna, saj samo nadaljujemo po široki dolini. Pred seboj lahko že vidimo vrh Travnika. Ko začne dolina zavijati v desno, se usmerimo levo in pričnemo se vzpenjati po strmih travah proti Travniški škrbini (škrbina levo od Travnika). Vrh Travnika lahko sicer dosežemo tudi preko škrbine na koncu doline na desni strani Travnika. Ko dosežemo Travniško škrbino se usmerimo desno in nadaljujemo po razglednem grebenu navzgor do vrha Travnika.
Z vrha Travnika nadaljujemo po grebenu proti Plaskemu Voglu. Ko postane greben že precej strm se spustimo rahlo desno navzdol proti melišču, kjer bomo nato našli prehod po strmem travnatem pobočju proti južnemu grebenu gore. Ko dosežemo greben nadaljujemo levo navzgor in se vzpenjamo ob razmeroma strmem grebenu proti vrhu. V zadnjem delu poti (ob južnem grebenu) so nam v pomoč pri iskanju lažjih prehodov tudi številni možici.
Pod Zjabci - planina Za skalo 2:15, planina Za skalo - Travnik 2:30, Travnik - Plaski Vogel 1:00.
zemljevid poti - Plaski Vogel
Ob poti: Planina Za skalo (1510m), Travniška škrbina (2077m), Travnik (2252m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Zjabci - Plaski Vogel1
Pod Zjabci - Plaski Vogel2
Pod Zjabci - Plaski Vogel3
Pod Zjabci - Plaski Vogel4
Pod Zjabci - Plaski Vogel5
Pod Zjabci - Plaski Vogel6
Pod Zjabci - Plaski Vogel7
Pod Zjabci - Plaski Vogel8
Pod Zjabci - Plaski Vogel9
Pod Zjabci - Plaski Vogel10
Pod Zjabci - Plaski Vogel11
Pod Zjabci - Plaski Vogel12
Pod Zjabci - Plaski Vogel13
Pod Zjabci - Plaski Vogel14
Pod Zjabci - Plaski Vogel15
Pod Zjabci - Plaski Vogel16
Pod Zjabci - Plaski Vogel17
Pod Zjabci - Plaski Vogel18
Pod Zjabci - Plaski Vogel19
Pod Zjabci - Plaski Vogel20
Pod Zjabci - Plaski Vogel21
Pod Zjabci - Plaski Vogel22
Pod Zjabci - Plaski Vogel23
Pod Zjabci - Plaski Vogel24
Pod Zjabci - Plaski Vogel25
Pod Zjabci - Plaski Vogel26
Pod Zjabci - Plaski Vogel27
Pod Zjabci - Plaski Vogel28
Pod Zjabci - Plaski Vogel29
Pod Zjabci - Plaski Vogel30
Pod Zjabci - Plaski Vogel31
Pod Zjabci - Plaski Vogel32
Pod Zjabci - Plaski Vogel33
Pod Zjabci - Plaski Vogel34
Pod Zjabci - Plaski Vogel35
Pod Zjabci - Plaski Vogel36
Pod Zjabci - Plaski Vogel37
Pod Zjabci - Plaski Vogel38
Pod Zjabci - Plaski Vogel39
Pod Zjabci - Plaski Vogel40
Pod Zjabci - Plaski Vogel41
Pod Zjabci - Plaski Vogel42
Pod Zjabci - Plaski Vogel43
Pod Zjabci - Plaski Vogel44
Pod Zjabci - Plaski Vogel45
Pod Zjabci - Plaski Vogel46
Pod Zjabci - Plaski Vogel47
Pod Zjabci - Plaski Vogel48
Pod Zjabci - Plaski Vogel49
Pod Zjabci - Plaski Vogel50
Pod Zjabci - Plaski Vogel51
Pod Zjabci - Plaski Vogel52
Pod Zjabci - Plaski Vogel53
Pod Zjabci - Plaski Vogel54
Pod Zjabci - Plaski Vogel55
Pod Zjabci - Plaski Vogel56
Pod Zjabci - Plaski Vogel57
Pod Zjabci - Plaski Vogel58
Pod Zjabci - Plaski Vogel59
Pod Zjabci - Plaski Vogel60
Pod Zjabci - Plaski Vogel61
Pod Zjabci - Plaski Vogel62
Pod Zjabci - Plaski Vogel63
Pod Zjabci - Plaski Vogel64
Pod Zjabci - Plaski Vogel65
Pod Zjabci - Plaski Vogel66
Pod Zjabci - Plaski Vogel67
Pod Zjabci - Plaski Vogel68
Pod Zjabci - Plaski Vogel69
Pod Zjabci - Plaski Vogel70
Pod Zjabci - Plaski Vogel71
Pod Zjabci - Plaski Vogel72
Pod Zjabci - Plaski Vogel73
Pod Zjabci - Plaski Vogel74
Diskusija o izletu Pod Zjabci - Plaski Vogel (čez Travnik)
Rakar10.8.2008
Še eno brezpotje je markirano z rdečo črto! Pravzaprav ne gre za brezpotje, saj sem v komentarjih pod fotkami foto reportaže naštel več kot 25 uporab besedice pot (seveda v različnih sklonih).

Ko že pišem, dve opozorili. Megla zna iz »markirane« poti narediti zelo zahtevno brezpotje. Namesto zelene travice se, ob izgubi sicer kar jasne smeri, lahko povsod okrog nas naenkrat pojavijo neprijetne škraplje … Saj res, prvobitno okolje je domovanje prvobitnih živali – obeh vrst gadov kar mrgoli!
triglavski10.8.2008
Opis dejansko sploh ni tako dober kot zgleda. Večina bo od Planine za Skalo naprej izgubljena. Rakarja bi dopolnil še s tem, da se na navedenem območja stalno zadržuje medved.
uros f30.9.2009
Potrjujem, da se na tem območju nahaja medved!!! Ko se vzpenjaš od Planine za Skalo, je pred vstopom v Travniško dolino na desni strani manjša dolinica in iz te je prihajalo več minut tako grozovito medvedovo rjovenje, da me še sedaj spreletava srh! Prav tako mi je povedala znanka, da je na poti med Planino za Skalo in Kočo pri Triglavskih Jezerih že hodila po medvedovih stopinjah ( v snegu)!
janav30.9.2009
Lani sva se s fantom podala na Travnik. Pri sestopu nazaj na planino Za skalo sva se zgubila (kljub temu, da sva s seboj imela zemljevid in GPS - ki se ni najbolje izkazal, saj je Krnsko jezero mešal s Črnim?!?))...Sonce je že "nevarno" zahajalo, zato sva poklicala GRS, ki naju je uspela navigirati. Še 1x hvala gorskemu reševalcu Ladu! Na vprašanje, zakaj ta pot ni markirana, pa sva dobila odgovor, da je to področje "namenjeno?!?" janezu janšizmeden (namerno ne uporabljam velike začetnice za to ime), zato ni zaželjeno, da se preveč ljudi tam sprehaja...
cenc30.9.2009
Menim , da "izlet " na Travnik in /ali Plazki vogel sploh ni tako kompliciran, kot zgoraj izgleda. Ko iz Planine za Skalo enkrat vstopiš v Travnikovo dolino( "skok"oz. vstop je lepo viden iz Planine ) se nimaš kje izgubiti , saj si levo in desno obdan z vrhovi med katerimi so le majhne škrbine.
Dolina in okolje pa sta namenjena tistim , ki ljubijo in se občasno podajo v to neokrjeno ( in nepopackano )naravo, kjer domujejo samo "domorodci"
( očitno tudi medved)...
cufarb14.9.2010
11.9.2010 sva s kolegom na Planini za Skalo slišala rjovenje medveda, ki je prihajalo z vstopa v Travnikovo dolino in se nato oddaljevalo proti vzhodu. Trajalo je med 5.30 in 8. uro.
husky14.9.2010
Si prepričan, da je bil medved?

Precej ljudi je namreč v Travnikovi Dolini že slišalo medveda, gre pa najverjetneje za muflona.
igorf14.9.2010
Je.
Pred kakimi petimi leti ali kakšno več, nekje v juniju, bilo je še precej snega po dolini, so bili lepo vidni odtisi medvedjih šap.
cufarb24.9.2010
Glede medveda sem se dal podučiti izkušenemu lovcu in zvedel, da rjove le, če je poškodovan. V tem primeru je šlo za zgoden jelenov ruk.
loto22.8.2011
Preteklo soboto smo v čudovitem in vročem vemenu osvojili Travnik in Plaski vogel. Pravljica v divjini in samoti! O medvedu ni bilo ne duha ne sluha,le gamsi so nas opazovali na vsakem koraku! Po pripovedovanju nadzornika medved resnično občasno zaide v te kraje - a le prehodno in po dnevu ni nikakršne nevarnosti za srečanje z njim. Rjovenje, ki ga nekateri omenjajo pa je po pripovedi nadzornika oglašanje jelena!
ljubitelj gora27.10.2013
Dlje časa sem imel v mislih ta vzpon in danes se odpravil na Travnik in Plaski Vogel, vrnil sem se čez Zgornjo Komno na markirano pot, nekaj vzpona na Velika Vrata in nazaj v dolino. Več slik tule: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/TravnikPlaskiVogel
ljubitelj gora4.11.2015
Po dveh letih ponovno po vrhovih nad Travnikovo dolino: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/VrhoviNadTravnikovoDolino1112015
Trobec29.8.2016
Kašna je kaj "pot" (oz bolje rečeno teren) direktno iz Velikih vrat proti Čelu in potem naprej na Plaski Vogel. No, tam iz Velikih vrat na Čelo je na zemljevidu označena kot turnosmučarska, me pa zanima, kako je v kopnih razmerah. Je sploh prehodno, ali je preveč rušja?
Pi_is_exactly_329.8.2016
Čez Čelo ne vem. Pod njegovimi severnimi pobočji pa dve leti nazaj ni bilo ruševja in se je dalo lepo sestopit s Plaskega Vogla. Nekje pri sliki 43 pri spodnjem opisu sem prišel na pot, ki pelje do Planine Lopučnica (če me spomin ne vara). http://www.hribi.net/izlet/pod_zjabci_planina_lopucnica_/1/606/4094
mailman29.8.2016
Trobec, pot ni lahka, ni direktna, moraš delati obvoze zaradi brezen. Drži se grebena na Glava za bajto, raje rahlo desno, ker je po sredini rahlo razklan hrib. Ko prideš na vrh, potem le po grebenu na Čelo.
Trobec29.8.2016
Hvala obema. Je v planu v bližnji prihodnosti (mogoče že ta vikend) pa planiral sem iz smeri Dvojnega jezera. Zato me je pa zanimalo, če je še kašna pot, za ne zgubljat 400m višine iz Velikih vrat do planine Za skalo nasmeh
ljubitelj gora30.8.2016
Že hodil okrog Čela po policah, se spuščal na Zgornjo Komno in Travnikovo dolino. Ko prideš na Čelo se z vrha malo vrneš nazaj in zaviješ desno v smeri Travnikove doline. Obideš Vrašac po levi strani melišča in se povzpneš na Travnik, Plaski Vogel. Tu vsaj vem, da ne zaideš v rušje, držiš se pod steno, medtem ko Zg.Komna, tam hitro zaideš v rušje. Poglej si moje albume in lahko tam vprašaš.
ljubitelj gora28.10.2019
Včeraj v teh koncih po grebenu Kuka do Plaskega Vogla. Na sliki 65 se vidi zgoraj travna polica, tam sestopal pa ni težko.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki