Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Čelo / Pod Zjabci - Čelo

Pod Zjabci - Čelo

Natisni
Izhodišče: Pod Zjabci (745 m)
Širina/Dolžina: 46,3261°N 13,6982°E
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 1483 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9.345
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za galerijo Berebica, bomo prišli v vas Soča, kjer zavijemo levo preko mostu čez reko Sočo (smer turistična kmetija Jelinčič in kamp Korita). Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S primorske strani, pa se najprej zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Proti koncu vasi Soča, pa zavijemo desno v smeri turistične kmetije Jelinčič in kampa Korita. Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od Pod Zjabcev se usmerimo na markirano pot, ki po desni strani obide bližnji koči. Za kočama gre pot v gozd ter nas hitro pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko potoka. Na drugi strani potoka pot zavije levo in se prične zmerno vzpenjati skozi strnjen gozd. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na več mestih že pošteno načeta, le ta pa nas višje pripelje do kratkega strmega skalnatega dela. Preko omenjenega dela nas vodi lepo vzdrževana in široka mulatjera, nas pa pot, nad omenjenim delom pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Bavški Grintavec.
Od razgledne točke, se pot vrne v gozd in se hitro vzpne do starega korita z vodo (tu je ob poti manjši studenček, ki pa v sušnih obdobjih presahne). Nad koritom pot zavije nekoliko levo, nato pa se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd. Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi opuščena pot proti planini Za skalo.
Od tu še naprej nadaljujemo naravnost, nas pa spet nekoliko bolj strma pot, po 10 minutah nadaljnje hoje, pripelje do naslednjega, tokrat povsem neoznačenega razpotja. Tu se v desno odcepi neoznačena stezica, ki vodi k bližnji lovski koči in naprej proti planini za Črnim vrhom, v levo se odcepi lovska pot proti planini Za skalo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki pa je nekoliko bolje označeno.
Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno, po markirani poti v smeri Triglavskih jezer in Komne. Pot nadaljujemo po zložni poti, ki nas skozi iglasti gozd, pripelje do razcepa poti.
Z razcepa nadaljujemo po levi poti v smeri Koče pri Triglavskih jezerih (naravnost Komna in Lanževica), le ta pa po levi strani obide Dol za Bajarjem. Pot naprej nekaj časa le preči pobočja, nato pa se za kratek čas vzpne in nas pripelje v manjšo dolinico, kjer prispemo na manjše razpotje. Na razpotju nadaljujemo levo po markirani poti (naravnost neoznačena pot (mulatjera), ki vodi proti Malim vratom), katera se v nadaljevanju prečno vzpenja čez zmerno strma travnata pobočja. Višje nas pot vodi skozi niz manjših neizrazitih dolinic, nato pa se nekoliko bolj vzpne in nas pripelje pod pečine, kjer je naslednje manj opazno razpotje. Tu nadaljujemo desno (levo ob manjšem možicu vodi deloma brezpotna pot proti Travniški dolini) ter nekaj časa prečimo pobočja pod pečinami, nato pa pot, ki se nadaljuje po stari mulatjeri zavije nekoliko levo in se prične strmeje vzpenjati. Po krajšem bolj strmem delu markirana pot zavije desno proti bližnjim Velikim vratom, mi pa nadaljujemo naravnost na brezpotje (ob mestu, kjer zapustimo markirano pot se nahaja možic). Tu zapustimo že tako malo obiskano pot in nadaljujemo desno po brezpotnem svetu. Sprva so prehodi med rušjem in škrapljastim svetom razmeroma lahki, saj nam "pot" pomagajo najti možici, ki pa so resda redki. Vzpon nadaljujemo nekako v smeri proti severu, a direktnih prehodov zaradi kraškega sveta ni. Zaradi razpok pa moramo občasno narediti kar velik ovinek. Ko nas "pot" le pripelje na greben je orientacijskih zank konec. Vzpon nadaljujemo po vse bolj razglednem grebenu, "pot" pa nas nato hitro pripelje na neizrazit vrh Glave za Bajto.
Naprej se rahlo spustimo, nato pa se po travnatem pobočju Čela povzpnemo na malo znan in še manj obiskan vrh.
zemljevid poti - Čelo
Ob poti: Velika vrata (1924m), Glava za Bajto (2131m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Zjabci - Čelo1
Pod Zjabci - Čelo2
Pod Zjabci - Čelo3
Pod Zjabci - Čelo4
Pod Zjabci - Čelo5
Pod Zjabci - Čelo6
Pod Zjabci - Čelo7
Pod Zjabci - Čelo8
Pod Zjabci - Čelo9
Pod Zjabci - Čelo10
Pod Zjabci - Čelo11
Pod Zjabci - Čelo12
Pod Zjabci - Čelo13
Pod Zjabci - Čelo14
Pod Zjabci - Čelo15
Pod Zjabci - Čelo16
Pod Zjabci - Čelo17
Pod Zjabci - Čelo18
Pod Zjabci - Čelo19
Pod Zjabci - Čelo20
Pod Zjabci - Čelo21
Pod Zjabci - Čelo22
Pod Zjabci - Čelo23
Pod Zjabci - Čelo24
Pod Zjabci - Čelo25
Pod Zjabci - Čelo26
Pod Zjabci - Čelo27
Pod Zjabci - Čelo28
Pod Zjabci - Čelo29
Pod Zjabci - Čelo30
Pod Zjabci - Čelo31
Pod Zjabci - Čelo32
Pod Zjabci - Čelo33
Pod Zjabci - Čelo34
Pod Zjabci - Čelo35
Pod Zjabci - Čelo36
Pod Zjabci - Čelo37
Pod Zjabci - Čelo38
Pod Zjabci - Čelo39
Pod Zjabci - Čelo40
Pod Zjabci - Čelo41
Pod Zjabci - Čelo42
Pod Zjabci - Čelo43
Pod Zjabci - Čelo44
Pod Zjabci - Čelo45
Pod Zjabci - Čelo46
Pod Zjabci - Čelo47
Pod Zjabci - Čelo48
Pod Zjabci - Čelo49
Pod Zjabci - Čelo50
Pod Zjabci - Čelo51
Pod Zjabci - Čelo52
Pod Zjabci - Čelo53
Pod Zjabci - Čelo54
Pod Zjabci - Čelo55
Pod Zjabci - Čelo56
Diskusija o izletu Pod Zjabci - Čelo
ljubitelj gora19. 10. 2014
Po tej poti na Čelo, sestopil sem v Travniško dolino, nekaj slik z opisom: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6071983700076416097
adry15. 06. 2015
V soboto 13.6. po tej poti do prelaza Velika vrata in od tu s pomočjo možicev na vrh.
Pot je čez Dol za Bajerjem na več delih zaraščena z ruševjem, pa tudi par podrtih dreves je na stezi. Vreme je zdržalo, je pa pravi samotni svet, vseeno sva srečala dva mlada planinca, ki sta raziskovala kasarne.
adry3. 08. 2015
V soboto ponovno na tej poti le delno v obratni smeri, iz Velikih vrat do Pod Zjabci. Hvala tistemu, ki je porezal ruševje in prepreke, da je pot prehodnejša. Samota je glavna lastnost te poti.
tomislavo3. 07. 2016
V petek z izkušenim kolegom obiskala to osamljeno pogorje in sicer čez Rušje na Čelo nato na Glavo za bajto naprej na Gladki vrh in nato malo iskanja poti nazaj zopet mimo Glave pod Čelom čez Rušje nazaj proti Zjabcem..ja kar solidna tura,vreme pa ravno pravšnje.
king1234. 07. 2016
Kolega nasmeh Ni Gladki vrh temveč Gladki Lašt. Drugače pa tura vredna ponovitve. Čista neokrnejena lepota narave. Tišina vsepovsod. Samo par gamsov se podi po teh planotah. Za spočiti ušesa nasmeh
tomislavo4. 07. 2016
Se strinjam čisti lapsus.
zajko26. 08. 2016
Včeraj Travniška dolina-Rušje-Vršac-Čelo-Glava za bajto-V.vrata-Pod Zjabci.Hoje 9,3o ure.sk.vzpona 1¸660 m.Pot od Glave za bajto do Vrat skoraj nesledljiva,možici včasih so,pa jh zopet ni.Težko prehoden kraški in rušnat teren.Sicer pa tura za mir željnih planincev.Turo sem zmogel kljub 81.letom.
Evjuna3. 09. 2023 11:55:23
Tik ob izhodiščni tabli na sl. 3 je dokaj globok, nepokrit jašek, ki je ponavadi preraščen s travo in zato neviden. Previdno, ker je primeren za kakšen zlom ali kaj podobnega!
B23. 09. 2023 20:23:55
Ne samo jasek, tudi srafcigerji za zvijanje avtomobilskih vrat so tam v stalni pripravljenosti. V zepih "delavcev" so pa v pripravljenosti "paketki" in na glavi seveda kapuca. Se je zgodilo, obracun "dela" pa smo opravili na licu mesta in upam da je dobro zaleglo...
turbo3. 09. 2023 21:04:10
Uf, tole se bere kot kriminalka velik nasmeh
Hammond4. 09. 2023 08:31:23
B2, mene pa zanima, kakšen tip ljudi so ti delavci. Ker mi gre težko v glavo, da kaj takega lahko sploh komu pade na pamet plus dobro je vedeti, na koga je treba biti pozoren.
B24. 09. 2023 11:44:37
Ja so na odrocnih parkiriscih v dolini Trente ti "delavci" zelo dejavni. Samo delcek rezultatov njihovega "dela"lahko prebiramo v objavah dnevnega casopisja. Policija pa tudi ne more biti povsod.
Da bi pa mirno gledal kako mi nekdo vdira v avtomobil pa tudi ne gre. Bilo je v pravem casu in poducno...
Hammond4. 09. 2023 12:38:36
Pa so to mladi/stari, iz bližine/od bolj daleč, Slovenci/tujci, posameznik/skupina, izstopajo (razen kapuc) še po čem?
Pravilno. Kar je bilo poduka, ga je bilo za take premalo.
turbo4. 09. 2023 14:02:42
Poleti sem na spletu zasledil novico, žal je ne najdem več. Bovški policisti so ugotovili, da neka tolpa hodi iz Italije v Posočje, dnevno, preko Predela, in na naših gorskih izhodiščih vlamlja v avtomobile. Da gre za ene in iste tolovaje so ugotovili z webcam-om na Predelu, po registrskih oznakah na avtomobilih. Ukrepali bi lahko samo v primeru, da bi jih dobili na licu mesta, med vlamljanjem. Pisalo je tudi, da italijanska policija ni pokazala želje po sodelovanju, češ, kaj nas briga kaj naši počnejo pri vas. Kaj je bilo po tem s to bando, kako se je ali se ni stvar rešila, pa ne bi vedel.
Hammond4. 09. 2023 14:53:40
Zanimiva situacija. Je dobro vedeti, na koga je treba biti še posebej pozoren.
Hvala lepa za razlago, turbo. Upam, da koristi še komu.
bongo4. 09. 2023 16:42:16
Z vlomi so se soocili tudi tisti, ki so parkirali na raznih odrocnih parkiriscih malo za mejo (Viš itd)
B24. 09. 2023 22:29:09
In dobil sem jih na licu mesta. Sledovi srafcigerja so se vedno na vratih mojega avtomobila in na tesnilni gumi tudi. Dva od "drzne trojke" sta jo brz ucvrla dol po cesti, enega pa sem le ujel in ga dobro poducil o paragrafih kazenskega zakonika. Verjetno so bili na akciji z avtom, to pa nisem videl in niso bili italijani. Mogoce so celo bili "turisti" z dolenjske... Se pa te vrste "akcije" dogajajo tudi v Kluzah, pri rampi v Moznici in ob Velikih koritih ob Soci v Lepeni in v Zadnji Trenti. Verjamem, da na delu niso Italijani ampak nasi "kapcinarji", ki jih po mojem ni posebno tezko prepozmati tudi na cesti. Resda sam nisem uspel ugotoviti nicesar in tudi v vsej naglici nikogar registrirati, enega sem pa le uspel dobro "poduciti", kateri je "poduk", upam prenesel svojim " sodelavcem"...
Kafetarca5. 09. 2023 14:11:26
A si ga podučil zgolj verbalno, ali pa si povedano podprl tudi z drugimi prijemi?
B25. 09. 2023 22:15:07
Sem ga poducil kot je treba!
Resevna26. 11. 2023 20:03:16
Vprašanje za poznavalce tega sveta.

Je levo gor od stene na sl. 38 možen odcep v Travniško dolino (in možic na sl. 39)?
Nekoč sem tu dol sestopal iz T. doline in ne vem, če smo na tem mestu stopili na markirano stezo proti dolini.
Hvala.
stanes27. 11. 2023 15:39:00
Seveda je tukaj odcep slabo vidne stezice, ki skozi nekaj prijaznih prehodov pripelje v Travniško dolino. Prehod sem večkrat uporabil v sestopu do Planine za skalo in nato po spodnji poti do rampe nad Vasjo na skali.
mirank27. 11. 2023 16:12:52
S čela v Travniško dolino je najlažje direkt z vrha po travnati grapi malce levo od grebena ki povezuje Čelo in Vršac. S sedla med tema dvema vrhovoma je zgledalo kar strašljivo, no potem od bliže pa je bilo čisto fajnmežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki