Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Govca (Olševa) / Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa) (čez Zadnji travnik)

Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa) (čez Zadnji travnik)

Natisni
Izhodišče: Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) (1040 m)
Širina/Dolžina: 46,5032°N 14,6884°E
Ime poti: čez Zadnji travnik
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 889 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.510
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko mejnega prehoda Jezerski vrh ali Pavličev vrh se zapeljemo v Belo / Bad Vellach, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Na začetku Železne Kaple opazimo oznake za Lepeno / Leppen, ki nas usmerijo desno. Naprej se peljemo po nekoliko ožji asfaltirani cesti, ki nas vodi sprva ob dnu doline, nato pa se pri zaselku Koprivna / Koprein - Sonnseite začne strmeje vzpenjati. V nadaljevanju prispemo do zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen, mi pa nekaj 100 metrov za domačijo Koželj / Koschiel prispemo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi markirana pot proti Beli / Vellach. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz. Po približno 13 km od MP Holmec prispemo v Globasnico, od koder z vožnjo nadaljujemo levo proti zgornjemu delu kraja. Iz Globasnice nadaljujemo po ožji ter vzpenjajoči cesti v smeri zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo ob Globaški grapi, nato pa nas cesta pripelje na neizrazit preval (sedlo Luža / Luschasattel, kjer prispemo do manjšega križišča. Nadaljujemo rahlo desno (levo planina Luža) ter se mimo cerkve vseh ver pripeljemo do gostišča Riepel, za katerim se cesta prične strmo spuščati. Nižje, ko že prispemo ob potok Mošenik / Muschenigbach, pa na levi opazimo oznake za Belo / Vellach, mi pa ob tabli na primernem mestu ob križišču parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri Bele / Vellach ter hodimo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki je s prometnim znakom in rampo zaprta za javni promet. V nekaj daljših serpentinah se vzpnemo na sedlo vzhodno od vrha Gorelca / Gorelza, kjer se nahaja znamenje (križ). V nadaljevanju sledi nekaj manjših križišč, kjer sledimo markacijam, nato pa se za naslednjo rampo spustimo do širše ceste, kateri sledimo levo navzgor.
V nadaljevanju nas cesta vodi nad kmetijo Zgornji Mozgan / Obermosgan, nato pa nadaljujemo mimo še ene rampe. Tu se nam odpre lep razgled predvsem na avstrijski del Karavank, mi pa nadaljujemo po markirani cesti. Višje nas cesta vodi mimo več lovskih opazovalnic, nato pa nas po nekoliko daljšem prečenju proti desni pripelje do druge ceste, kateri sledimo levo navzgor. Na tem delu se nam ponovno odpre lep razgled, mi pa cesto zapustimo ter se po markirani poti vzpnemo prečno nad cesto. Malo višje, nekoliko nad bližnjim križiščem še enkrat prečimo cesto, nato pa se vzpnemo na mejni greben, kjer dosežemo kolovoz, ki prispe s slovenske strani. Po kolovozu hodimo le nekaj korakov, nato pa nadaljujemo rahlo desno na markirano pot, ki se nadaljuje po nekoliko zaraščenem grebenu. Tu se nam še enkrat odpre lep razgled, nato pa greben postane bolj zaraščen. Nekoliko naprej se markirana pot grebenu umakne malenkost v desno, tako da obide sam vrh Snežnika (na vrh se lahko povzpnemo v nekaj 10 korakih). Sledi še nekaj minut prečenja, nato pa dosežemo drugo gozdno cesto, po kateri nadaljujemo proti zahodu. Cesta nas kratek čas vodi po grebenu, nato pa postopoma preide na severna pobočja Špičastega vrha. Na omenjenem delu bomo na levi opazili markacijo, ki nas s ceste usmeri levo, na sprva zaraščeno stezo, po kateri se v nekaj 10 korakih povzpnemo na gozdnat Špičasti vrh.
Na Špičastem vrhu pot zavije nekoliko v levo ter se prične strmeje spuščati po grebenu, kjer je včasih potekala deželna meja med Koroško in Štajersko, na kar nas spominjajo stari mejni kamni. Nekoliko nižje postane pot prehodno precej zaraščena, nato pa se hitro spustimo do gozdne ceste, katero dosežemo na sedlu, ob katerem se nahaja večji kovinski križ, nekoliko naprej pa še dvojezični napis na kovinski plošči, ki je pritrjena na večjo skalo.
S sedla, kjer opazimo tudi obvestilo, da smo v območju, kjer prebiva rjavi medved, nadaljujemo naravnost, sprva še po markirani poti, ki se nadaljuje po cesti. Ko markirana pot s ceste zavije rahlo v desno, pa mi še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa v nadaljevanju ni več markirana. Po cesti, ki se postopoma prične strmeje spuščati sledimo do njenega konca, od tam pa rahlo desno do državne meje. V nadaljevanju se spuščamo ob državni meji, nato pa na desni opazimo slabši, deloma že zaraščen kolovoz, po katerem se spustimo do markirane poti, ki vodi od Planinskega doma na kmetiji Kumer proti Olševi.
Omenjeni poti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do nekakšnega parkirišča na Zadnjem travniku.
Z neurejenega parkirišča nadaljujemo levo v smeri Olševe po poti, ki se nadaljuje po kolovozu in ki gre že po nekaj metrih v gozd. Kake 3 minute hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na uhojeno in s puščicami označeno pešpot. Malo višje se ponovno pojavijo markacije, pot pa se vrne na kolovoz. Vzpon nadaljujemo po postopoma bolj strmem kolovozu, ki se višje nekoliko položi in zavije v desno. Od mesta, ko kolovoz zavije v desno, po njem hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa nas markacije usmerijo levo na spet bolj strmo pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega bivaka Foršnerca.
Od lovskega bivaka nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih levo v breg. V nadaljevanju se pot prične strmeje vzpenjati skozi deloma macesnov gozd, kateri se višje razredči. Po nekajminutnem vzponu se pot položi in nas pripelje v manjšo krnico. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa pot ponovno postane nekoliko bolj strma, le ta pa nas vodi čez vse bolj razgledna osojna pobočja Olševe. Višje pot zavije levo ter se prečno vzpne do manjše grape, po kateri se čez grušč povzpnemo na greben Olševe.
Greben dosežemo na označenem razpotju, kjer nadaljujemo desno v smeri Govce, najvišjega vrha prej omenjenega grebena (levo preval Spodnje Sleme in Raduha). Pot naprej se nadaljuje po levi, večinoma južni strani grebena, kjer preči nekaj bolj strmih in na dveh mestih tudi izpostavljenih pobočij (predvsem v mokrem in snegu nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa nekoliko bolj vzpne. Ob lepih pogledih proti goram nad Logarsko dolino hitro dosežemo nekakšen stranski greben, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na glavni greben Olševe. Tu pot zavije v levo in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na Govco.
Izhodišče - Snežnik 2:10, Snežnik - Špičasti vrh 20 minut, Špičasti vrh - Zadnji travnik 30 minut, Zadnji travnik - Govca 1:45.
zemljevid poti - Govca (Olševa)
Ob poti: Snežnik (1543m), Špičasti vrh / Spitzberg (1551m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)1
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)2
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)3
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)4
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)5
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)6
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)7
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)8
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)9
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)10
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)11
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)12
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)13
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)14
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)15
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)16
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)17
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)18
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)19
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)20
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)21
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)22
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)23
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)24
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)25
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)26
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)27
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)28
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)29
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)30
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)31
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)32
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)33
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)34
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)35
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)36
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)37
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)38
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)39
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)40
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)41
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)42
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)43
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)44
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)45
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)46
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)47
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)48
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)49
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)50
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)51
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)52
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)53
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)54
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)55
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)56
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)57
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)58
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)59
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)60
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)61
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)62
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)63
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)64
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)65
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)66
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)67
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)68
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)69
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)70
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)71
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)72
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)73
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)74
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)75
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)76
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)77
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)78
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)79
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)80
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)81
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)82
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)83
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)84
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)85
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)86
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)87
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)88
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)89
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)90
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)91
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)92
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)93
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)94
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)95
Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa)96
Diskusija o izletu Pod Peco (Koželj) / Koprein-Petzen (Koschiel) - Govca (Olševa) (čez Zadnji travnik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki