Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa)
  

Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa) (mimo Kumra)

 
Izhodišče: Pod Peco / Koprein-Petzen (1280 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5072°N / 14,7123°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: mimo Kumra
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 649 m
Višinska razlika po poti: 875 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1150
Ocena: 1 glasov
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko mejnega prehoda Jezerski vrh ali Pavličev vrh se zapeljemo v Belo / Bad Vellach, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Na začetku Železne Kaple opazimo oznake za Lepeno / Leppen, ki nas usmerijo desno. Naprej se peljemo po nekoliko ožji asfaltirani cesti, ki nas vodi sprva ob dnu doline, nato pa se pri zaselku Koprivna / Koprein - Sonnseite začne strmeje vzpenjati. Višje prispemo do zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen, kjer je izhodišče poti na Topico / Topitza in gostilna Riepl. Tu nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti, ki nas v nadaljevanju vodi mimo cerkve vseh ver. Malo nad cerkvijo se asfalt konča, cesta pa se prične spuščati. Po krajšem spustu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Pece in sv. Ane (naprej po glavni cesti Globasnica / Globasnitz). Od križišča se peljemo le še kratek čas, nato pa prispemo do rampe v bližini katere parkiramo na primernem prostoru.
b) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz. Po približno 13 km od MP Holmec prispemo v Globasnico, od koder z vožnjo nadaljujemo levo proti zgornjemu delu kraja. Iz Globasnice nadaljujemo po ožji ter vzpenjajoči cesti v smeri zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo ob Globaški grapi, nato pa nas cesta pripelje na neizrazit preval, kjer prispemo do manjšega križišča. Tu, kjer opazimo oznake za Peco nadaljujemo levo na stransko cesto, po kateri se hitro spustimo do bližnje rampe v bližini katere parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo rampe ter se po cesti v nekaj minutah spustimo do križišča ob robu planine Spodnja Luža.
Tu se v levo odcepi markirana avstrijska pot na Peco oz. na Bistriško špico, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinskega doma na kmetiji Kumer. Pot naprej nas vodi čez prostrano planino, nato pa preide ob rob gozda ter se razcepi na dva dela. Izberemo spodnjo slabšo cesto, po kateri se ob robu gozda spustimo do državne meje ter jo tudi prečimo. Po nekaj metrih hoje po slovenski strani se priključimo širši makadamski cesti, mi pa po njej nadaljujemo spust. Nekoliko nižje nadaljujemo desno navzgor na markiran kolovoz proti sv. Ani in Planinskemu domu na kmetiji Kumer (naravnost se nadaljuje cesta proti Koprivni in markirana pot proti Peci). Po krajšem vzponu se kolovoz, po katerem nadaljujemo pot položi, nato pa se nadaljuje prečno proti levi. Na koncu prečenja sledi kratek spust do bližnje ceste, po njej pa se sprehodimo do bližnjega planinskega doma.
Od doma nadaljujemo v smeri Olševe, pot pa nas naprej še vedno vodi po cesti. Za domom najprej obidemo kapelico, malo naprej križ, pozneje pa še manjšo lovsko opazovalnico. Ko cesta, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine preide v gozd, se razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po zgornji desni cesti v smeri Olševe (rahlo levo cerkev sv. Ane s črno Marijo 2 minuti). V nadaljevanju se rahlo do zmerno vzpenjamo, nato pa se, za nekoliko bolj izrazitim desnim ovinkom cesta položi in nas pripelje iz gozda na planino Rep oz. Repijo.
Za planino se cesta nekoliko spusti, nato pa se za levim ovinkom razcepi. Nadaljujemo po rahlo desni cesti, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja, nato pa se hitro konča in se spremeni v planinsko pot. Pot nadaljujemo skozi gozd, hodimo pa prečno proti levi brez večjih sprememb višine. Preko dveh mravljišč je prehod nekoliko neroden, saj na iglicah mravljišča drsi, sicer pa je prečenje nezahtevno. Ko se pobočje položi hitro prispemo do pašne ograje, kjer ob poti opazimo opozorilo, da se na planini nahaja hud bik. Prečimo pašno ograjo ter stopimo iz gozda, kjer se nam odpre lep pogled proti Olševi, steza pa na tem delu postane nekoliko težje sledljiva. Med prečenjem planine se držimo nekoliko bolj v desno, nato pa prispemo v pas gozda, kjer se spustimo do korita za živino. Ko nad koritom stopimo iz gozda se še vedno držimo bolj desno, nato pa se pot, ki poteka v bližini državne meje prične obračati v levo. Križ, ki ga vidimo sredi planini obidemo kar precej višje po desni strani planine. Ko se markirana pot vrne v gozd, se kmalu v desno odcepi slabši kolovoz, po katerem je možno nadaljevati proti Špičastemu vrhu / Spitzberg, mi pa nadaljujemo naravnost po širšem kolovozu, po katerem hitro prispemo do nekakšnega parkirišča na Zadnjem travniku.
Z neurejenega parkirišča nadaljujemo levo v smeri Olševe po poti, ki se nadaljuje po kolovozu in ki gre že po nekaj metrih v gozd. Kake 3 minute hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na uhojeno in s puščicami označeno pešpot. Malo višje se ponovno pojavijo markacije, pot pa se vrne na kolovoz. Vzpon nadaljujemo po postopoma bolj strmem kolovozu, ki se višje nekoliko položi in zavije v desno. Od mesta, ko kolovoz zavije v desno, po njem hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa nas markacije usmerijo levo na spet bolj strmo pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega bivaka Foršnerca.
Od lovskega bivaka nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih levo v breg. V nadaljevanju se pot prične strmeje vzpenjati skozi deloma macesnov gozd, kateri se višje razredči. Po nekajminutnem vzponu se pot položi in nas pripelje v manjšo krnico. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa pot ponovno postane nekoliko bolj strma, le ta pa nas vodi čez vse bolj razgledna osojna pobočja Olševe. Višje pot zavije levo ter se prečno vzpne do manjše grape, po kateri se čez grušč povzpnemo na greben Olševe.
Greben dosežemo na označenem razpotju, kjer nadaljujemo desno v smeri Govce, najvišjega vrha prej omenjenega grebena (levo preval Spodnje Sleme in Raduha). Pot naprej se nadaljuje po levi, večinoma južni strani grebena, kjer preči nekaj bolj strmih in na dveh mestih tudi izpostavljenih pobočij (predvsem v mokrem in snegu nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa nekoliko bolj vzpne. Ob lepih pogledih proti goram nad Logarsko dolino hitro dosežemo nekakšen stranski greben, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na glavni greben Olševe. Tu pot zavije v levo in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na Govco.
Izhodišče - planina Luža 5 minut, planina Luža - Kumer 40 minut, Kumer - Repija 45 minut, Repija - Govševa planina 1:00, Govševa planina - Zadnji travnik 15 minut, Zadnji travnik - Govca 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Luža (1250m), Planinski dom na Kmetiji Kumer (1220m), Sveta Ana v Koprivni (1218m), Planina Rep (Repija) (1330m), Govševa planina (1300m), Zadnji travnik (1382m), Lovski bivak Foršnerca (1550m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva1
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva2
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva3
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva4
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva5
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva6
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva7
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva8
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva9
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva10
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva11
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva12
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva13
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva14
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva15
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva16
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva17
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva18
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva19
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva20
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva21
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva22
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva23
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva24
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva25
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva26
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva27
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva28
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva29
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva30
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva31
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva32
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva33
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva34
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva35
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva36
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva37
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva38
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva39
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva40
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva41
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva42
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva43
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva44
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva45
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva46
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva47
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva48
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva49
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva50
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva51
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva52
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva53
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva54
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva55
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva56
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva57
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva58
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva59
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva60
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva61
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva62
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva63
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva64
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva65
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva66
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva67
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva68
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva69
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva70
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva71
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva72
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva73
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva74
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva75
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva76
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva77
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva78
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva79
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva80
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva81
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva82
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva83
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva84
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva85
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva86
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva87
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva88
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva89
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva90
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva91
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva92
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva93
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva94
Diskusija o izletu Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa) (mimo Kumra)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki