Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajurski vrh / Pod Luknjo - Matajurski vrh

Pod Luknjo - Matajurski vrh

Natisni
Izhodišče: Pod Luknjo (950 m)
Širina/Dolžina: 46,2488°N 13,9145°E
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 986 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.052
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu pa bomo ob cesti opazili oznake za Črno prst desno, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri desno proti vasi Ravne. Usmerimo se na to cesto, ki nas pripelje do konca vasi, kjer se konča asfalt. Naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas pelje mimo bivšega doma dr. Janeza Mencingerja (danes zasebna hiša). Tej cesti nato sledimo še približno 4km do mesta, kjer se nam z desne strani priključi slabša gozdna cesta (v bližini je lovska opazovalnica, številni kolovozi in planinska oznaka za Črno prst).
Parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti, a tako da ne oviramo gozdarskega dela (spravilo lesa).
Opis poti:
Zaradi gozdarskih del in posledično številnih traktorskih vlak je začetek poti razmeroma težko najti. Med lovsko opazovalnico in planinsko tablo za Črno prst so trije večji kolovozi, ki se s ceste usmerijo levo navzgor (smer našega prihoda). Izberemo "prvega" torej tistega, ki je najbližji lovski opazovalnici (planinska tabla za Črno prst pa nas usmeri na "zadnji" kolovoz, vendar, če se bomo usmerili v smeri te table bomo hitro zašli).
Torej če smo se odločili za vzpon po "prvem" kolovozu bomo že po nekaj minutah vzpona opazili markacije (pot pride prečno od "zadnjega" kolovoza in je povsem zaraščena). Široki traktorski vlaki nato sledimo nekoliko proti levi, a le do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz. Naprej je orientacija bistveno lažja, saj se konča labirint kolovozov. Z občasno nekoliko bolj strme poti pa se kmalu levo odcepi označena pot proti Orožnovi koči.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do gozdne ceste (do sem potrebujemo približno 30 minut). Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, kjer se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu (proti zahodu), ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, katerega pot obide po levi strani. Za tem se pot rahlo spusti in nas pripelje do neizrazitega sedelca med Konjskim in Poljanskim vrhom. Slednjega pot, ki se ponovno začne rahlo vzpenjati prav tako obide po levi strani in nas za tem pripelje ob vznožje Matajurskega vrha, ki ga bomo opazili na levi strani. Na mestu, kjer se pot približa Matajurskemu vrha bomo na levi strani opazili slabše uhojeno stezico, ki se sprva zložno vzpenja proti jugu. Pot, ki postaja vse slabša se obrne nekoliko v desno in nas po krajšem strmem vzponu pripelje na stranski greben. Ko stopimo na greben nadaljujemo rahlo levo po slabo vidni poti ob kateri opazimo nekaj starih obledelih markacij. Tej vse bolj razgledni "poti" nato sledimo do vrha, ki ga dosežemo po nekaj nadaljnjih 10 korakih.
Ker pot večji del poteka po grebenu se zaradi možnosti udara strel na pot podajmo le ob lepem vremenu.
Izhodišče - planina Osredki 1:15, planina Osredki - Matajurski vrh 2:35
zemljevid poti - Matajurski vrh
Ob poti: Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Luknjo - Matajurski vrh1
Pod Luknjo - Matajurski vrh2
Pod Luknjo - Matajurski vrh3
Pod Luknjo - Matajurski vrh4
Pod Luknjo - Matajurski vrh5
Pod Luknjo - Matajurski vrh6
Pod Luknjo - Matajurski vrh7
Pod Luknjo - Matajurski vrh8
Pod Luknjo - Matajurski vrh9
Pod Luknjo - Matajurski vrh10
Pod Luknjo - Matajurski vrh11
Pod Luknjo - Matajurski vrh12
Pod Luknjo - Matajurski vrh13
Pod Luknjo - Matajurski vrh14
Pod Luknjo - Matajurski vrh15
Pod Luknjo - Matajurski vrh16
Pod Luknjo - Matajurski vrh17
Pod Luknjo - Matajurski vrh18
Pod Luknjo - Matajurski vrh19
Pod Luknjo - Matajurski vrh20
Pod Luknjo - Matajurski vrh21
Pod Luknjo - Matajurski vrh22
Pod Luknjo - Matajurski vrh23
Pod Luknjo - Matajurski vrh24
Pod Luknjo - Matajurski vrh25
Pod Luknjo - Matajurski vrh26
Pod Luknjo - Matajurski vrh27
Pod Luknjo - Matajurski vrh28
Pod Luknjo - Matajurski vrh29
Pod Luknjo - Matajurski vrh30
Pod Luknjo - Matajurski vrh31
Pod Luknjo - Matajurski vrh32
Pod Luknjo - Matajurski vrh33
Pod Luknjo - Matajurski vrh34
Pod Luknjo - Matajurski vrh35
Pod Luknjo - Matajurski vrh36
Pod Luknjo - Matajurski vrh37
Pod Luknjo - Matajurski vrh38
Diskusija o izletu Pod Luknjo - Matajurski vrh
Loerst1. 06. 2020
Sicer čisto korekten opis vendarle zahteva manjši popravek - gozdarji so na območju izhodišča izvajali obsežna dela, tako da je kolovoz, na katerega kaže tabla (in ki je zgoraj opisan kot tisti, na katerem bomo zašli) sedaj prava "avtocesta", ki se po kakih 10 minutah združi z opisanim.

Ljubitelji brezpotji si lahko močno skrajšajo pot, če se namesto na Črno prst usmerijo na sedlo Vrata ob vrhu Četrt. Prehod gor na greben je zelo lahek.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki