Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Konjski vrh / Pod Luknjo - Konjski vrh

Pod Luknjo - Konjski vrh

Natisni
Izhodišče: Pod Luknjo (950 m)
Širina/Dolžina: 46,2488°N 13,9145°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 929 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.112
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu pa bomo ob cesti opazili oznake za Črno prst desno, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri desno proti vasi Ravne. Usmerimo se na to cesto, ki nas pripelje do konca vasi, kjer se konča asfalt. Naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas pelje mimo bivšega doma dr. Janeza Mencingerja (danes zasebna hiša). Tej cesti nato sledimo še približno 4km do mesta, kjer se nam z desne strani priključi slabša gozdna cesta (v bližini je lovska opazovalnica, številni kolovozi in planinska oznaka za Črno prst). Parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti, a tako da ne oviramo gozdarskega dela (spravilo lesa).
Opis poti:
Zaradi gozdarskih del in posledično številnih traktorskih vlak je začetek poti razmeroma težko najti. Med lovsko opazovalnico in planinsko tablo za Črno prst so trije večji kolovozi, ki se s ceste usmerijo levo navzgor (smer našega prihoda). Izberemo "prvega" torej tistega, ki je najbližji lovski opazovalnici (planinska tabla za Črno prst pa nas usmeri na "zadnji" kolovoz, vendar, če se bomo usmerili v smeri te table bomo hitro zašli).
Torej če smo se odločili za vzpon po "prvem" kolovozu bomo že po nekaj minutah vzpona opazili markacije (pot pride prečno od "zadnjega" kolovoza in je povsem zaraščena). Široki traktorski vlaki nato sledimo nekoliko proti levi, a le do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz. Naprej je orientacija bistveno lažja, saj se konča labirint kolovozov. Z občasno nekoliko bolj strme poti pa se kmalu levo odcepi označena pot proti Orožnovi koči.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do gozdne ceste (do sem potrebujemo približno 30 minut). Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, kjer se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu (proti zahodu), ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, a ga markirana pot le obide. Na najvišji točki prečenja zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju v treh minutah povzpnemo na razgleden Konjski vrh.
Orientacija v megli je težavna, zato bomo vrh takrat težko našli.
Izhodišče - planina Osredki 1:15, planina Osredki - Konjski vrh 2:00.
zemljevid poti - Konjski vrh
Ob poti: Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Luknjo - Konjski vrh1
Pod Luknjo - Konjski vrh2
Pod Luknjo - Konjski vrh3
Pod Luknjo - Konjski vrh4
Pod Luknjo - Konjski vrh5
Pod Luknjo - Konjski vrh6
Pod Luknjo - Konjski vrh7
Pod Luknjo - Konjski vrh8
Pod Luknjo - Konjski vrh9
Pod Luknjo - Konjski vrh10
Pod Luknjo - Konjski vrh11
Pod Luknjo - Konjski vrh12
Pod Luknjo - Konjski vrh13
Pod Luknjo - Konjski vrh14
Pod Luknjo - Konjski vrh15
Pod Luknjo - Konjski vrh16
Pod Luknjo - Konjski vrh17
Pod Luknjo - Konjski vrh18
Pod Luknjo - Konjski vrh19
Pod Luknjo - Konjski vrh20
Pod Luknjo - Konjski vrh21
Pod Luknjo - Konjski vrh22
Pod Luknjo - Konjski vrh23
Pod Luknjo - Konjski vrh24
Pod Luknjo - Konjski vrh25
Pod Luknjo - Konjski vrh26
Pod Luknjo - Konjski vrh27
Pod Luknjo - Konjski vrh28
Pod Luknjo - Konjski vrh29
Pod Luknjo - Konjski vrh30
Pod Luknjo - Konjski vrh31
Pod Luknjo - Konjski vrh32
Pod Luknjo - Konjski vrh33
Pod Luknjo - Konjski vrh34
Diskusija o izletu Pod Luknjo - Konjski vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki