Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Pod Luknjo - Črna prst

Pod Luknjo - Črna prst

Natisni
Izhodišče: Pod Luknjo (950 m)
Širina/Dolžina: 46,2488°N 13,9145°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 894 m
Višinska razlika po poti: 894 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 32.092
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu pa bomo ob cesti opazili oznake za Črno prst desno, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri desno proti vasi Ravne. Usmerimo se na to cesto, ki nas pripelje do konca vasi, kjer se konča asfalt. Naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas pelje mimo bivšega doma dr. Janeza Mencingerja (danes zasebna hiša). Tej cesti nato sledimo še približno 4km do mesta, kjer se nam z desne strani priključi slabša gozdna cesta (v bližini je lovska opazovalnica, številni kolovozi in planinska oznaka za Črno prst). Parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti, a tako da ne oviramo gozdarskega dela (spravilo lesa).
Opis poti:
Zaradi gozdarskih del in posledično številnih traktorskih vlak je začetek poti razmeroma težko najti. Med lovsko opazovalnico in planinsko tablo za Črno prst so trije večji kolovozi, ki se s ceste usmerijo levo navzgor (smer našega prihoda). Izberemo "prvega" torej tistega, ki je najbližji lovski opazovalnici (planinska tabla za Črno prst pa nas usmeri na "zadnji" kolovoz, vendar, če se bomo usmerili v smeri te table bomo hitro zašli).
Torej če smo se odločili za vzpon po "prvem" kolovozu bomo že po nekaj minutah vzpona opazili markacije (pot pride prečno od "zadnjega" kolovoza in je povsem zaraščena). Široki traktorski vlaki nato sledimo nekoliko proti levi, a le do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz. Naprej je orientacija bistveno lažja, saj se konča labirint kolovozov. Z občasno nekoliko bolj strme poti pa se kmalu levo odcepi označena pot proti Orožnovi koči.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do gozdne ceste (do sem potrebujemo približno 30 minut). Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, kjer se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Nadaljujemo levo (desno Rodica) in razmeroma zložni poti, ki poteka po razglednem grebenu sledimo do Črne prsti, ki jo dosežemo po 10 minutah nadaljnje hoje.
Izhodišče - planina Osredki 1:15, planina Osredki - Črna prst 1:15.
zemljevid poti - Črna prst
Ob poti: Planina Osredki (1400m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pod Luknjo - Črna prst1
Pod Luknjo - Črna prst2
Pod Luknjo - Črna prst3
Pod Luknjo - Črna prst4
Pod Luknjo - Črna prst5
Pod Luknjo - Črna prst6
Pod Luknjo - Črna prst7
Pod Luknjo - Črna prst8
Pod Luknjo - Črna prst9
Pod Luknjo - Črna prst10
Pod Luknjo - Črna prst11
Pod Luknjo - Črna prst12
Pod Luknjo - Črna prst13
Pod Luknjo - Črna prst14
Pod Luknjo - Črna prst15
Pod Luknjo - Črna prst16
Pod Luknjo - Črna prst17
Pod Luknjo - Črna prst18
Pod Luknjo - Črna prst19
Pod Luknjo - Črna prst20
Pod Luknjo - Črna prst21
Pod Luknjo - Črna prst22
Pod Luknjo - Črna prst23
Pod Luknjo - Črna prst24
Pod Luknjo - Črna prst25
Pod Luknjo - Črna prst26
Diskusija o izletu Pod Luknjo - Črna prst
Tadej18.9.2008
Če želite nekoliko drugačen pristop na Črno prst se povzpnite po malo obiskani poti, ki vodi čez planino Osredki. V poletnem času zaradi visokih trav in zaraščenosti odsvetujem vzpon po zgoraj opisani poti.
Bajtur22.8.2010
Včeraj šel po omenjeni poti.
Malo popravkov: lovske opazovalnice na začetku poti ni več. Je pa tabla za Črno prst ob cesti zelo opazna in tudi trije kolovozi so nezgrešljivi. Kot vodič svetuje, pojdite po prvem in ne morete zgrešiti.
Se strinjam s Tadejom, da so nekateri deli zaraščeni, se pa ne strinjam z njim, da ne bi priporočil izleta. Ko pridete na planino Osredki, je pot zelo lepa in predvsem tiha, ker nisem srečal niti ene duše.nasmeh
velkavrh20.4.2014
Pred dvema letoma sem skušal po tej poti iti na Črno prst. Pustil sem torej vozilo nekako tam pri smerokazu za Črno prst. Kmalu pa sem v tistem labirintu kolovozov zašel.Imel pa sem sreči, da je zgleda nekdo šel pred mano, tako, da sem ga nekako lahko sledil.Kje sem se nazadnje znašel-na planini Poljana, natopa šel po stari opuščeni mulatjerina planino Suho in od tam na Rodico in naprej na Črno prst.

Sprašujem ali kdo ve ali je ta gozdna cesta do tistega znaka do Črne prsti prevozna?Po prognozi naj bi danes šel na Črni prsti sneg -je res šel?
Atelium16.8.2017
Odsvetujem to pot v poletnem času, ker je v nekaterih delih zelo zaraščena, po drugi strani pa vas bodo pričakali super zdrsljive vlažne skale in kamenje.
glorija17.9.2019
Zanimam me kako je sedaj z cestam in označbami za Črno prst te dni?
Anja Karina18.8.2020
Lovska opazovalnica ponovno stoji, izgleda, da je na novo postavljena. Oznake so lepo vidne in Bajturov nasvet, da je najboljše iti po prvem kolovozu drži.

Sama sem šla po tej poti v poletnem času in nisem imela težav z orientacijo, markacije so bile lepo vidne. Vsekakor pa je tako kot drugje potrebna pazljivost in dobra obutev.
JasnaMS18.8.2020
Anja Karina, hvala za nedavni nasvet, ravno sem hotela preveriti, kako je s potjo, ali jo je lahko najti in ji slediti.. saj planiramo v kratkem vzpon po tej poti.
Zanima me še, kako je z dostopnostjo do izhodišča Pod Luknja, je cesta v razmeroma ok stanju?
Hvala in lp
danicaM29.8.2020
Cesta je v dobrem stanju, na nekaterih mestih je zaradi odvodnjavanja večji kanal, vendar ni problema. Malo nad lovsko prežo je velik odstavni pas kjer se lahko parkira. Tam te tudi table usmerijo proti Črni prsti. Lahko greš preko Orožnove koče in po botanični poti na vrh ali pa preko planine Osredki.Mi2 sva šla po botanični na vrh in preko planine Osredki nazaj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki