Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Raskovec / Pod Debelo glavo - Raskovec (mimo lovske koče)

Pod Debelo glavo - Raskovec (mimo lovske koče)

Natisni
Izhodišče: Pod Debelo glavo (1220 m)
Širina/Dolžina: 46,2489°N 13,892°E
Ime poti: mimo lovske koče
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 747 m
Višinska razlika po poti: 780 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.797
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi, Rodici in Šiji. Od tu še približno 1 km nadaljujemo po cesti, ki vodi proti smučišču Kobla, nato pa v križišču nadaljujemo po zgornji desni cesti, po kateri se peljemo še približno 2 km, oz. do njenega konca, kjer parkiramo.
Od glavne ceste pa do izhodišča je približno 9,5 km makadama.
Opis poti:
Kakih 20 m pred koncem ceste (v smeri vzpona) se desno navzdol odcepi sprva slabše vidna stezica. Po nekaj korakih spusta pot postane bolj vidna in se usmeri desno, kjer brez večjih sprememb višine preči pobočja proti vzhodu. Po približno 15 minutah hoje se pot postopoma začne vzpenjati in se nekoliko višje priključi poti od Vodela (možnost izhodišča). Zmerno strma pot pa nas nato hitro pripelje iz gozda, kjer ob poti opazimo lovsko kočo.
Pot naprej se nekaj časa zložno vzpenja po dnu dolinice, nato pa zavije rahlo v desno in se v prečnem vzponu začne strmo vzpenjati. Višje strmina popusti in mestoma slabše vidna stezica nas po nizu manjših dolinic pripelje do planine Poljane.
Od pastirske koče nadaljujemo po desnem (zahodnem) robu planine, a le do mesta, kjer se rahlo v desno odcepi stezica, ki gre v rušje. Dobro vidna steza se nato strmeje vzpne in nas po približno 15 minutah vzpona pripelje na slabše vidno razpotje.
Nadaljujemo levo po znatno slabši stezi, ki pa je še vedno sledljiva. S steze, ki pa postaja vse slabša pa se nam kmalu odpre prehod proti kotanji, ki se na drugi strani konča z meliščem. Po krajšem spustu čez visoke trave, katere obdaja rušje (prehodi so lepi) stopimo ob vznožje nič kaj vabljivega melišča. Toda "pot" na Raskovec nas bo vodila ravno po tem melišču (možno tudi desno in nato ob vznožju Malega Raskovca, a je ta "pot" večkrat neprehodna zaradi rušja), ki je v spodnjem delu poln velikih skal, ki pa niso najbolj stabilne (previdno). Nekoliko višje skale zamenjajo strme trave, ki pa hitro preidejo v gruščnato melišče po katerem se moramo vzpeti. Približno 50 višinskih metrov preden nam direkten vzpon na vrh zaustavi stena, pa se v desno odpre lep prehod (možic). Sledi prečenje večinoma skalnatega pobočja, ki poteka ob vznožju severne stene Raskovca. Naprej se nam odpre lepo prehoden, a nekoliko bolj strm prehod do neizrazitega sedelca med Malim in Velikim Raskovcem (če smo spodaj v kotanji odločili za desno varianto se tu obe poti združita). Od sedla naprej je pot orientacijsko lažja.
S sedla nadaljujemo levo po in ob sprva neizrazitem grebenu Raskovca, ki iz koraka v korak postaja vidnejši in višje že malo prepaden. Temu razmeroma strmemu grebenu nato sledimo vse do razglednega vrha.
Sestopimo lahko po jugozahodnem grebenu, ki nas v dobrih 5 minutah pripelje do markirane poti Črna prst - Rodica. Če se odločimo za sestop preko enega od teh dveh vrhov nas v spodnjem delu čaka hoja po makadamski cesti do izhodišča (glej zemljevid).
Izhodišče - Poljana 1:10, Poljana - Raskovec 1:30.
zemljevid poti - Raskovec
Ob poti: Planina Poljana (1466m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pod Debelo glavo - Raskovec1
Pod Debelo glavo - Raskovec2
Pod Debelo glavo - Raskovec3
Pod Debelo glavo - Raskovec4
Pod Debelo glavo - Raskovec5
Pod Debelo glavo - Raskovec6
Pod Debelo glavo - Raskovec7
Pod Debelo glavo - Raskovec8
Pod Debelo glavo - Raskovec9
Pod Debelo glavo - Raskovec10
Pod Debelo glavo - Raskovec11
Pod Debelo glavo - Raskovec12
Pod Debelo glavo - Raskovec13
Pod Debelo glavo - Raskovec14
Pod Debelo glavo - Raskovec15
Pod Debelo glavo - Raskovec16
Pod Debelo glavo - Raskovec17
Pod Debelo glavo - Raskovec18
Pod Debelo glavo - Raskovec19
Pod Debelo glavo - Raskovec20
Pod Debelo glavo - Raskovec21
Pod Debelo glavo - Raskovec22
Pod Debelo glavo - Raskovec23
Pod Debelo glavo - Raskovec24
Pod Debelo glavo - Raskovec25
Pod Debelo glavo - Raskovec26
Pod Debelo glavo - Raskovec27
Pod Debelo glavo - Raskovec28
Pod Debelo glavo - Raskovec29
Pod Debelo glavo - Raskovec30
Pod Debelo glavo - Raskovec31
Pod Debelo glavo - Raskovec32
Pod Debelo glavo - Raskovec33
Pod Debelo glavo - Raskovec34
Pod Debelo glavo - Raskovec35
Diskusija o izletu Pod Debelo glavo - Raskovec (mimo lovske koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki