Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Raskovec / Pod Debelo glavo - Raskovec

Pod Debelo glavo - Raskovec

Natisni
Izhodišče: Pod Debelo glavo (1200 m)
Širina/Dolžina: 46,2485°N 13,8895°E
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 767 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.527
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi, Rodici in Šiji. Od tu še približno 1 km nadaljujemo po cesti, ki vodi proti smučišču Kobla, nato pa v križišču nadaljujemo po zgornji desni cesti, po kateri se peljemo še približno 1800 m, oz. do mesta, kjer na desni opazimo manjši možic in začetek lovske poti proti planini Poljani (začetek poti se nahaja kakih 200 metrov pred koncem ceste). Parkiramo lahko že nekoliko prej na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste pa do izhodišča je približno 9,3 km makadama.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do manjšega možica, kjer se začne lovska steza, ki vodi proti planini Poljani. Takoj, ko zapustimo cesto gre pot v gozd in zavije v levo. Pot naprej se zmerno vzpenja skozi gozd, pri tem pa večinoma preči pobočja proti levi. Višje se pot prehodno položi, nato pa se strmeje vzpne skozi redek pas grmičevja, od koder se nam odpre lep razgled proti severu in severovzhodu. Nad strmim delom se pot položi in zavije nekoliko v desno, kjer se začne spuščati proti mestu, kjer se nam priključi pot mimo lovske koče. Tu nadaljujemo naravnost in v 2 minutah rahlega vzpona prispemo do planine Poljane.
Od pastirske koče nadaljujemo po desnem (zahodnem) robu planine, a le do mesta, kjer se rahlo v desno odcepi stezica, ki gre v rušje. Dobro vidna steza se nato strmeje vzpne in nas po približno 15 minutah vzpona pripelje na slabše vidno razpotje.
Nadaljujemo levo po znatno slabši stezi, ki pa je še vedno sledljiva. S steze, ki pa postaja vse slabša pa se nam kmalu odpre prehod proti kotanji, ki se na drugi strani konča z meliščem. Po krajšem spustu čez visoke trave, katere obdaja rušje (prehodi so lepi) stopimo ob vznožje nič kaj vabljivega melišča. Toda "pot" na Raskovec nas bo vodila ravno po tem melišču (možno tudi desno in nato ob vznožju malega Raskovca, a je ta "pot" večkrat neprehodna zaradi rušja), ki je v spodnjem delu poln velikih skal, ki pa niso najbolj stabilne (previdno). Nekoliko višje skale zamenjajo strme trave, ki pa hitro preidejo v gruščnato melišče po katerem se moramo vzpeti. Približno 50 višinskih metrov preden nam direkten vzpon na vrh zaustavi stena, pa se v desno odpre lep prehod (možic). Sledi prečenje večinoma skalnatega pobočja, ki poteka ob vznožju severne stene Raskovca. Naprej se nam odpre lepo prehoden, a nekoliko bolj strm prehod do neizrazitega sedelca med Malim in Velikim Raskovcem (če smo spodaj v kotanji odločili za desno varianto se tu obe poti združita). Od sedla naprej je pot orientacijsko lažja.
S sedla nadaljujemo levo po in ob sprva neizrazitem grebenu Raskovca, ki iz koraka v korak postaja vidnejši in višje že malo prepaden. Temu razmeroma strmemu grebenu nato sledimo vse do razglednega vrha.
Sestopimo lahko po jugozahodnem grebenu, ki nas v dobrih 5 minutah pripelje do markirane poti Črna prst - Rodica. Če se odločimo za sestop preko enega od teh dveh vrhov nas v spodnjem delu čaka hoja po makadamski cesti do izhodišča (glej zemljevid).
Izhodišče - Poljana 55 minut, Poljana - Raskovec 1:30.
zemljevid poti - Raskovec
Ob poti: Planina Poljana (1466m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Debelo glavo - Raskovec1
Pod Debelo glavo - Raskovec2
Pod Debelo glavo - Raskovec3
Pod Debelo glavo - Raskovec4
Pod Debelo glavo - Raskovec5
Pod Debelo glavo - Raskovec6
Pod Debelo glavo - Raskovec7
Pod Debelo glavo - Raskovec8
Pod Debelo glavo - Raskovec9
Pod Debelo glavo - Raskovec10
Pod Debelo glavo - Raskovec11
Pod Debelo glavo - Raskovec12
Pod Debelo glavo - Raskovec13
Pod Debelo glavo - Raskovec14
Pod Debelo glavo - Raskovec15
Pod Debelo glavo - Raskovec16
Pod Debelo glavo - Raskovec17
Pod Debelo glavo - Raskovec18
Pod Debelo glavo - Raskovec19
Pod Debelo glavo - Raskovec20
Pod Debelo glavo - Raskovec21
Pod Debelo glavo - Raskovec22
Pod Debelo glavo - Raskovec23
Pod Debelo glavo - Raskovec24
Pod Debelo glavo - Raskovec25
Pod Debelo glavo - Raskovec26
Pod Debelo glavo - Raskovec27
Pod Debelo glavo - Raskovec28
Pod Debelo glavo - Raskovec29
Pod Debelo glavo - Raskovec30
Pod Debelo glavo - Raskovec31
Pod Debelo glavo - Raskovec32
Pod Debelo glavo - Raskovec33
Pod Debelo glavo - Raskovec34
Pod Debelo glavo - Raskovec35
Pod Debelo glavo - Raskovec36
Pod Debelo glavo - Raskovec37
Pod Debelo glavo - Raskovec38
Pod Debelo glavo - Raskovec39
Diskusija o izletu Pod Debelo glavo - Raskovec
Tadej13.9.2008
S planine Poljana do vrha Raskovca se, da priti brez, da se enkrat samkrat zaplezaš v rušje. Nad planino je rušje požagano, višje pa se mu izogneš po melišču.
Če nameravate opraviti krožno turo, priporočam opisano pot za sestop, saj je vzpon po melišču kar naporen.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki