Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Medrce / Poče - Medrce (čez Labinjske lehe)

Poče - Medrce (čez Labinjske lehe)

Natisni
Izhodišče: Poče (653 m)
Širina/Dolžina: 46,1537°N 13,9846°E
Ime poti: čez Labinjske lehe
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 757 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 370
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
Opis poti:
Iz središča Poč nadaljujemo desno v smeri Labinjskih leh (levo položna in strma pot na Porezen), skozi vas pa sledimo markacijam. Ko dosežemo širšo kolovozno pot se po njej vzpnemo nad vas, kjer prispemo še do manjšega zaselka, kjer se v levo odcepita dve poti proti Poreznu, obe pa se priključita položni oz. strmi poti.
Pri novejši, v času opisa (julij 2020) še nedokončani hiši gremo rahlo levo na kolovoz, ki se v nadaljevanju prečno vzpne čez razgledno senožet. Ko nas nekoliko nad bližnjo domačijo, ki se nahaja pod potjo, pot pripelje v gozd pa na številnih razpotjih sledimo markacijam. Višje, kjer se nam priključi še pot iz Cerknega, prehodno stopimo na cesto, z nje pa gremo le nekaj korakov naprej, pri razpotju, kjer se nam priključi še pot iz Dolenjih Novakov, levo v smeri Porezna.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša, vodi pa dalje proti Poreznu), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Poče - Labinjske lehe 1:05, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10.
Opis se nanaša na stanje julija 2020, slike pa so od julija 2020 in oktobra 2018.
zemljevid poti - Medrce
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Velbnik (1331m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu, Porezen ( 55 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Poče - Medrce1
Poče - Medrce2
Poče - Medrce3
Poče - Medrce4
Poče - Medrce5
Poče - Medrce6
Poče - Medrce7
Poče - Medrce8
Poče - Medrce9
Poče - Medrce10
Poče - Medrce11
Poče - Medrce12
Poče - Medrce13
Poče - Medrce14
Poče - Medrce15
Poče - Medrce16
Poče - Medrce17
Poče - Medrce18
Poče - Medrce19
Poče - Medrce20
Poče - Medrce21
Poče - Medrce22
Poče - Medrce23
Poče - Medrce24
Poče - Medrce25
Poče - Medrce26
Poče - Medrce27
Poče - Medrce28
Poče - Medrce29
Poče - Medrce30
Poče - Medrce31
Poče - Medrce32
Poče - Medrce33
Poče - Medrce34
Poče - Medrce35
Poče - Medrce36
Poče - Medrce37
Poče - Medrce38
Poče - Medrce39
Poče - Medrce40
Poče - Medrce41
Poče - Medrce42
Poče - Medrce43
Diskusija o izletu Poče - Medrce (čez Labinjske lehe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki