Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Kopa (Cimprovka) / Poče - Kopa (Cimprovka) (zimska smer)

Poče - Kopa (Cimprovka) (zimska smer)

Natisni
Izhodišče: Poče (653 m)
Širina/Dolžina: 46,1537°N 13,9846°E
Ime poti: zimska smer
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 707 m
Višinska razlika po poti: 740 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 309
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
Opis poti:
Iz središča Poč nadaljujemo desno v smeri Labinjskih leh (levo položna in strma pot na Porezen), skozi vas pa sledimo markacijam. Ko dosežemo širšo kolovozno pot se po njej vzpnemo nad vas, kjer prispemo še do manjšega zaselka, kjer se v levo odcepita dve poti proti Poreznu, obe pa se priključita položni oz. strmi poti.
Pri novejši, v času opisa (julij 2020) še nedokončani hiši gremo rahlo levo na kolovoz, ki se v nadaljevanju prečno vzpne čez razgledno senožet. Ko nas nekoliko nad bližnjo domačijo, ki se nahaja pod potjo, pot pripelje v gozd pa na številnih razpotjih sledimo markacijam. Višje, kjer se nam priključi še pot iz Cerknega, prehodno stopimo na cesto, z nje pa gremo le nekaj korakov naprej, pri razpotju, kjer se nam priključi še pot iz Dolenjih Novakov, levo v smeri Porezna.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo rahlo desno po zgornji poti v smeri zimske smeri (rahlo levo običajna pot). Pot naprej se prične strmo vzpenjati, po 15 minutah pa strmina popusti in stopimo iz gozda na prijeten travnik in preval Vrše, kjer nadaljujemo desno (levo Porezen).
Le malo naprej prispemo do počivališča, kjer stojijo dve klopi in miza, pot pa se od tod naprej prične postopoma zlagoma vzpenjati. Višje sledi krajši strm vzpon po razglednem travnatem pobočju, ko se pot položi pa prispemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno navzdol v smeri Kope (naravnost oz. rahlo levo Davča (Raspet) in Črni vrh).
Sledi kratek precej strm spust po nekakšnih stopnicah do vznožja razglednega pomola Kope. Tu se greben zoži, pobočje pa postane tudi bolj strmo. Od tu sledi le še krajši vzpon in pot nas pripelje na razgleden pomol Kope.
Poče - Labinjske lehe 1:05, Labinjske lehe - Vrše 0:55, Vrše - Kopa 0:25.
zemljevid poti - Kopa (Cimprovka)
Ob poti: Labinjske lehe (962m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Poče - Kopa (Cimprovka)1
Poče - Kopa (Cimprovka)2
Poče - Kopa (Cimprovka)3
Poče - Kopa (Cimprovka)4
Poče - Kopa (Cimprovka)5
Poče - Kopa (Cimprovka)6
Poče - Kopa (Cimprovka)7
Poče - Kopa (Cimprovka)8
Poče - Kopa (Cimprovka)9
Poče - Kopa (Cimprovka)10
Poče - Kopa (Cimprovka)11
Poče - Kopa (Cimprovka)12
Poče - Kopa (Cimprovka)13
Poče - Kopa (Cimprovka)14
Poče - Kopa (Cimprovka)15
Poče - Kopa (Cimprovka)16
Poče - Kopa (Cimprovka)17
Poče - Kopa (Cimprovka)18
Poče - Kopa (Cimprovka)19
Poče - Kopa (Cimprovka)20
Poče - Kopa (Cimprovka)21
Poče - Kopa (Cimprovka)22
Poče - Kopa (Cimprovka)23
Poče - Kopa (Cimprovka)24
Poče - Kopa (Cimprovka)25
Poče - Kopa (Cimprovka)26
Poče - Kopa (Cimprovka)27
Poče - Kopa (Cimprovka)28
Poče - Kopa (Cimprovka)29
Poče - Kopa (Cimprovka)30
Poče - Kopa (Cimprovka)31
Poče - Kopa (Cimprovka)32
Poče - Kopa (Cimprovka)33
Poče - Kopa (Cimprovka)34
Poče - Kopa (Cimprovka)35
Poče - Kopa (Cimprovka)36
Poče - Kopa (Cimprovka)37
Poče - Kopa (Cimprovka)38
Poče - Kopa (Cimprovka)39
Poče - Kopa (Cimprovka)40
Poče - Kopa (Cimprovka)41
Poče - Kopa (Cimprovka)42
Poče - Kopa (Cimprovka)43
Poče - Kopa (Cimprovka)44
Poče - Kopa (Cimprovka)45
Poče - Kopa (Cimprovka)46
Poče - Kopa (Cimprovka)47
Poče - Kopa (Cimprovka)48
Poče - Kopa (Cimprovka)49
Diskusija o izletu Poče - Kopa (Cimprovka) (zimska smer)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki