Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Poče - Dom na Poreznu (zimska smer)

 
Izhodišče: Poče (653 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1537°N / 13,9846°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: zimska smer
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 937 m
Višinska razlika po poti: 1075 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 138
Ocena: 2 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.

Opis poti:

Iz središča Poč nadaljujemo desno v smeri Labinjskih leh (levo položna in strma pot na Porezen), skozi vas pa sledimo markacijam. Ko dosežemo širšo kolovozno pot se po njej vzpnemo nad vas, kjer prispemo še do manjšega zaselka, kjer se v levo odcepita dve poti proti Poreznu, obe pa se priključita položni oz. strmi poti.
Pri novejši, v času opisa (julij 2020) še nedokončani hiši gremo rahlo levo na kolovoz, ki se v nadaljevanju prečno vzpne čez razgledno senožet. Ko nas nekoliko nad bližnjo domačijo, ki se nahaja pod potjo, pot pripelje v gozd pa na številnih razpotjih sledimo markacijam. Višje, kjer se nam priključi še pot iz Cerknega, prehodno stopimo na cesto, z nje pa gremo le nekaj korakov naprej, pri razpotju, kjer se nam priključi še pot iz Dolenjih Novakov, levo v smeri Porezna.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo rahlo desno po zgornji poti v smeri zimske smeri (rahlo levo običajna pot). Pot naprej se prične strmo vzpenjati, po 15 minutah pa strmina popusti in stopimo iz gozda na prijeten travnik Vrše, kjer se združimo s potjo od Raspeta. Nadaljujemo levo (desno Kopa in Črni vrh), kjer se najprej prečno vzpnemo skozi pas redkega gozda, nato pa se povsem približamo cesti. Nadaljujemo po stezi, ki se nadaljuje ob cesti, nekoliko naprej pa širšo stezo zapustimo in nadaljujemo v smeri zimske smeri. Sledi še nekaj korakov vzpona, za lovsko opazovalnico pa se steza ob robu pašnika izgubi, mi pa se spustimo do sedla Velbnik, kjer se združimo z običajno potjo (tu se nekoliko levo od poti nahaja lovska koča na Šašu).
S sedla Velbnik, kjer se nam še enkrat precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje, v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.
Poče - Labinjske lehe 1:05, Labinjske lehe - Velbnik 1:25, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45, Porezen - Dom na Poreznu 0:05.
Opis se nanaša na stanje julija 2020, slike pa so od julija 2020 in oktobra 2018.

zemljevid poti
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Poče - dom_na_poreznu1
Poče - dom_na_poreznu2
Poče - dom_na_poreznu3
Poče - dom_na_poreznu4
Poče - dom_na_poreznu5
Poče - dom_na_poreznu6
Poče - dom_na_poreznu7
Poče - dom_na_poreznu8
Poče - dom_na_poreznu9
Poče - dom_na_poreznu10
Poče - dom_na_poreznu11
Poče - dom_na_poreznu12
Poče - dom_na_poreznu13
Poče - dom_na_poreznu14
Poče - dom_na_poreznu15
Poče - dom_na_poreznu16
Poče - dom_na_poreznu17
Poče - dom_na_poreznu18
Poče - dom_na_poreznu19
Poče - dom_na_poreznu20
Poče - dom_na_poreznu21
Poče - dom_na_poreznu22
Poče - dom_na_poreznu23
Poče - dom_na_poreznu24
Poče - dom_na_poreznu25
Poče - dom_na_poreznu26
Poče - dom_na_poreznu27
Poče - dom_na_poreznu28
Poče - dom_na_poreznu29
Poče - dom_na_poreznu30
Poče - dom_na_poreznu31
Poče - dom_na_poreznu32
Poče - dom_na_poreznu33
Poče - dom_na_poreznu34
Poče - dom_na_poreznu35
Poče - dom_na_poreznu36
Poče - dom_na_poreznu37
Poče - dom_na_poreznu38
Poče - dom_na_poreznu39
Poče - dom_na_poreznu40
Poče - dom_na_poreznu41
Poče - dom_na_poreznu42
Poče - dom_na_poreznu43
Poče - dom_na_poreznu44
Poče - dom_na_poreznu45
Poče - dom_na_poreznu46
Poče - dom_na_poreznu47
Poče - dom_na_poreznu48
Poče - dom_na_poreznu49
Poče - dom_na_poreznu50
Poče - dom_na_poreznu51
Poče - dom_na_poreznu52
Poče - dom_na_poreznu53
Poče - dom_na_poreznu54
Poče - dom_na_poreznu55
Poče - dom_na_poreznu56
Poče - dom_na_poreznu57
Poče - dom_na_poreznu58
Poče - dom_na_poreznu59
Poče - dom_na_poreznu60
Poče - dom_na_poreznu61
Poče - dom_na_poreznu62
Poče - dom_na_poreznu63
Poče - dom_na_poreznu64
Poče - dom_na_poreznu65
Poče - dom_na_poreznu66
Poče - dom_na_poreznu67
Poče - dom_na_poreznu68
Poče - dom_na_poreznu69
Poče - dom_na_poreznu70
Poče - dom_na_poreznu71
Poče - dom_na_poreznu72
Diskusija o izletu Poče - Dom na Poreznu (zimska smer)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki