Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj

Plave - Prižnica

Natisni
Izhodišče: Plave (85 m)
Širina/Dolžina: 46,0401°N 13,5907°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 298 m
Višinska razlika po poti: 298 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.918
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bovca in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo po dolini Soče, mi pa se po glavni cesti peljemo do naselja Plave, kjer se v križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Paljevo začne opisana pot. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
b) Zapeljemo do do naselja Most na Soči, od tam pa se peljemo proti Novi Gorici. Ko prispemo v naselje Plave, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Paljevo smo na začetku opisane poti. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
Opis poti:
Iz naselja Plave nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Paljevega. Pot nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa nas hitro pripelje do leve serpentine, kjer se na manjšem objektu nahaja obeležje NOB. Nadaljujemo po dokaj razgledni cesti, le ta pa nas mimo klopce pripelje do desne serpentine, kjer se v smeri naravnost nadaljuje pešpot na Prižnico (kota 383).
Nadaljujemo naravnost po kolovozu (še naprej po cesti Paljevo), ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa malo za tem, ko prečimo traso daljnovoda, pot zavije nekoliko v desno ter se prične prečno vzpenjati. Med prečnim vzponom prispemo do manjšega razpotja, kjer zapustimo kolovoz in nadaljujemo desno na gozdno pot. Pot naprej se nadaljuje skozi gozd ter se občasno kar strmo vzpenja. Med vzponom skozi gozd nas spremljajo številne ostaline prve svetovne vojne (ruševine, kaverne, jarki...), ki so po novem opremljene z informativnimi tablami (v času opisa v izdelavi). Višje se pot položi in nas pripelje na poraščen vrh Prižnice, kjer poleg informativne table stoji še prijetna klopca za počitek.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).
zemljevid poti - Prižnica
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Kvirin na Paljevem ( 15 min), Kuk nad Paljevim (1 h 15 min), Vodice (1 h 40 min), Sveta Gora (2 h 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Plave - Prižnica1
Plave - Prižnica2
Plave - Prižnica3
Plave - Prižnica4
Plave - Prižnica5
Plave - Prižnica6
Plave - Prižnica7
Plave - Prižnica8
Plave - Prižnica9
Plave - Prižnica10
Plave - Prižnica11
Plave - Prižnica12
Plave - Prižnica13
Plave - Prižnica14
Plave - Prižnica15
Plave - Prižnica16
Plave - Prižnica17
Plave - Prižnica18
Plave - Prižnica19
Plave - Prižnica20
Plave - Prižnica21
Plave - Prižnica22
Plave - Prižnica23
Diskusija o izletu Plave - Prižnica
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki