Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Planinski dom na kmetiji Kumer - Govca (Olševa)
  

Planinski dom na kmetiji Kumer - Govca (Olševa)

 
Izhodišče: Planinski dom na kmetiji Kumer (1220 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4874°N / 14,7262°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 709 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3640
Ocena: 1 glasov
Število slik: 78
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu. Tu nadaljujemo levo ter se zapeljemo do omenjenega planinskega doma.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu. Tu nadaljujemo levo ter se zapeljemo do omenjenega planinskega doma.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu. Tu nadaljujemo levo ter se zapeljemo do omenjenega planinskega doma.

Opis poti:

Od doma nadaljujemo v smeri Olševe, pot pa nas naprej še vedno vodi po cesti. Za domom najprej obidemo kapelico, malo naprej križ, pozneje pa še manjšo lovsko opazovalnico. Ko cesta, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine preide v gozd, se razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po zgornji desni cesti v smeri Olševe (rahlo levo cerkev sv. Ane s črno Marijo 2 minuti). V nadaljevanju se rahlo do zmerno vzpenjamo, nato pa se, za nekoliko bolj izrazitim desnim ovinkom cesta položi in nas pripelje iz gozda na planino Rep oz. Repijo.
Za planino se cesta nekoliko spusti, nato pa se za levim ovinkom razcepi. Nadaljujemo po rahlo desni cesti, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja, nato pa se hitro konča in se spremeni v planinsko pot. Pot nadaljujemo skozi gozd, hodimo pa prečno proti levi brez večjih sprememb višine. Preko dveh mravljišč je prehod nekoliko neroden, saj na iglicah mravljišča drsi, sicer pa je prečenje nezahtevno. Ko se pobočje položi hitro prispemo do pašne ograje, kjer ob poti opazimo opozorilo, da se na planini nahaja hud bik. Prečimo pašno ograjo ter stopimo iz gozda, kjer se nam odpre lep pogled proti Olševi, steza pa na tem delu postane nekoliko težje sledljiva. Med prečenjem planine se držimo nekoliko bolj v desno, nato pa prispemo v pas gozda, kjer se spustimo do korita za živino. Ko nad koritom stopimo iz gozda se še vedno držimo bolj desno, nato pa se pot, ki poteka v bližini državne meje prične obračati v levo. Križ, ki ga vidimo sredi planini obidemo kar precej višje po desni strani planine. Ko se markirana pot vrne v gozd, se kmalu v desno odcepi slabši kolovoz, po katerem je možno nadaljevati proti Špičastemu vrhu / Spitzberg, mi pa nadaljujemo naravnost po širšem kolovozu, po katerem hitro prispemo do nekakšnega parkirišča na Zadnjem travniku.
Z neurejenega parkirišča nadaljujemo levo v smeri Olševe po poti, ki se nadaljuje po kolovozu in ki gre že po nekaj metrih v gozd. Kake 3 minute hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na uhojeno in s puščicami označeno pešpot. Malo višje se ponovno pojavijo markacije, pot pa se vrne na kolovoz. Vzpon nadaljujemo po postopoma bolj strmem kolovozu, ki se višje nekoliko položi in zavije v desno. Od mesta, ko kolovoz zavije v desno, po njem hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa nas markacije usmerijo levo na spet bolj strmo pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega bivaka Foršnerca.
Od lovskega bivaka nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih levo v breg. V nadaljevanju se pot prične strmeje vzpenjati skozi deloma macesnov gozd, kateri se višje razredči. Po nekajminutnem vzponu se pot položi in nas pripelje v manjšo krnico. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa pot ponovno postane nekoliko bolj strma, le ta pa nas vodi čez vse bolj razgledna osojna pobočja Olševe. Višje pot zavije levo ter se prečno vzpne do manjše grape, po kateri se čez grušč povzpnemo na greben Olševe.
Greben dosežemo na označenem razpotju, kjer nadaljujemo desno v smeri Govce, najvišjega vrha prej omenjenega grebena (levo preval Spodnje Sleme in Raduha). Pot naprej se nadaljuje po levi, večinoma južni strani grebena, kjer preči nekaj bolj strmih in na dveh mestih tudi izpostavljenih pobočij (predvsem v mokrem in snegu nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa nekoliko bolj vzpne. Ob lepih pogledih proti goram nad Logarsko dolino hitro dosežemo nekakšen stranski greben, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na glavni greben Olševe. Tu pot zavije v levo in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na Govco.
Kumer - Repija 45 minut, Repija - Govševa planina 1:00, Govševa planina - Zadnji travnik 15 minut, Zadnji travnik - Govca 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Sveta Ana v Koprivni (1218m), Planina Rep (Repija) (1330m), Govševa planina (1300m), Zadnji travnik (1382m), Lovski bivak Foršnerca (1550m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva1
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva2
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva3
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva4
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva5
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva6
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva7
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva8
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva9
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva10
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva11
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva12
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva13
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva14
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva15
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva16
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva17
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva18
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva19
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva20
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva21
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva22
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva23
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva24
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva25
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva26
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva27
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva28
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva29
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva30
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva31
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva32
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva33
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva34
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva35
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva36
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva37
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva38
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva39
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva40
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva41
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva42
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva43
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva44
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva45
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva46
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva47
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva48
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva49
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva50
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva51
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva52
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva53
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva54
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva55
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva56
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva57
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva58
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva59
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva60
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva61
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva62
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva63
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva64
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva65
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva66
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva67
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva68
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva69
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva70
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva71
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva72
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva73
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva74
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva75
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva76
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva77
Planinski dom na kmetiji Kumer - govca_olseva78
Diskusija o izletu Planinski dom na kmetiji Kumer - Govca (Olševa) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki