Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Krasji vrh / Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)

Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)

Natisni
Izhodišče: Planina Zapleč (1201 m)
Širina/Dolžina: 46,2833°N 13,6308°E
Ime poti: mimo kolujev
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 572 m
Višinska razlika po poti: 572 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 32.285
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 31
Dostop do izhodišča:
Iz Tolmina ali Bovca se zapeljemo v Kobarid, od tam pa cesti sledimo v smeri Drežnice (odcep ceste je s Kobariške obvoznice). Nadaljujemo preko mostu čez reko Sočo in takoj za mostom zavijemo levo v smeri Drežnice. V Drežnici pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v vas Magozd, mi pa nadaljujemo še nekoliko naprej do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri Drežniških Raven. Cesta nas nato pripelje do križišča v Drežniških Ravnah, kjer zavijemo desno navzgor v smeri Krasjega vrha. V naslednjem križišču ponovno zavijemo desno in cesti sledimo do korita z vodo, kjer se asfalt konča. Makadamski cesti nato sledimo kar nekaj kilometrov do parkirišča ob cesti pred tablo TNP in pred pašno ograjo.
Opis poti:
S parkirišča pred tablo TNP nadaljujemo po makadamski cesti naprej, ki nas pod pobočji grebena Krnčice kmalu pripelje do križišča na planini Zaprikraj. Tu nadaljujemo levo po slabši spodnji cesti, ki nas v nekaj korakih pripelje do zaselka na planini.
Od stavb na planini nadaljujemo po poti, ki se rahlo vzpne v smeri Krasjega vrha. Pot nato na koncu planine preči pašno ograjo in nas čez gozd pripelje do jase na kateri stoji lovska koča. Pot naprej se nadaljuje po kolovozu, ki gre ponovno v gozd in nas kmalu pripelje na razpotje. Zapustimo kolovoz in se usmerimo levo rahlo navzdol. Sledi nekaj minut hoje skoraj vodoravno, nato pa se priključimo peš poti iz Drežniških Raven. Pot se nato zmerno vzpenja po pobočjih poraslih z gozdom. Pot naprej preči jaso na kateri raste visoka trava in se nato ponovno vzpne do razpotja na višini 1450m.
Nadaljujemo levo v smeri kolujev in sledimo poti, ki 15 minut poteka brez večjih sprememb višine. Po 15 minutah nas pot pripelje iz gozda in se začne zmerno vzpenjati po vršnih pobočjih Krasjega vrha. Že kmalu pa nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno, levo koluji 10 min. Pot naprej postane precej zaraščena in se med visokimi travami vzpenja vse do vrha.
zemljevid poti - Krasji vrh
Ob poti: Planina Zaprikraj (1208m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Zapleč - Krasji vrh1
Planina Zapleč - Krasji vrh2
Planina Zapleč - Krasji vrh3
Planina Zapleč - Krasji vrh4
Planina Zapleč - Krasji vrh5
Planina Zapleč - Krasji vrh6
Planina Zapleč - Krasji vrh7
Planina Zapleč - Krasji vrh8
Planina Zapleč - Krasji vrh9
Planina Zapleč - Krasji vrh10
Planina Zapleč - Krasji vrh11
Planina Zapleč - Krasji vrh12
Planina Zapleč - Krasji vrh13
Planina Zapleč - Krasji vrh14
Planina Zapleč - Krasji vrh15
Planina Zapleč - Krasji vrh16
Planina Zapleč - Krasji vrh17
Planina Zapleč - Krasji vrh18
Planina Zapleč - Krasji vrh19
Diskusija o izletu Planina Zapleč - Krasji vrh (mimo kolujev)
GITA29. 07. 2009
Danes smo se z družino povzpeli na Krasji vrh. Cesta na planino je v precej slabem stanju, tako da smo kmalu obupali, parkirali ob cesti in kar poiskali odcep poti, ki vodi iz Drežniških raven ter nadaljevali peš po poti mimo kolujev. To nam je podaljšalo vzpon za slabo uro, ampak nič ne de. Pot je res lepa, precej lahka, brez hudih vzponov, nikjer izpostavljena, dobro označena, senčna, kar v tako vročem dnevu še kako paše, skratka idealno tudi za družine z otroki. Edino malo razočaranje nas je čakalo na samem vrhu. Trop ovac je okupiralo vrh in ga popolnoma "ponečedilo" jezen, tako da skoraj ni bilo kam stopiti na čisto, kaj šele odložiti nahrbtnika. Zato smo brez počitka nadaljevali na drugo stran mimo Snežne jame nazaj v dolino. Še posebej ob poti na povratku je moč opazovati številne ostanke prve svetovne vojne, kar se posebej "buri" otroško domišljijo. V končni fazi krasen izlet!
pohodnik0112. 08. 2009
Ni se vam treba voziti na planine z avtom. Midva sva tudi šla na Krasji vrh, parkirala sva v Drežniških Ravnah (do tam je cesta asvaltirana). Hoje je bilo po čudoviti pokrajini za slabe 3 ure. Kar se pa tiče ovac, koz nisva nikoli razočarana če jih srečava.Tudi to, da je je vse od kakcev je nekaj normalnega. Midva (in ostali tudi) sva se pomaknila malo nižje in sva lahko sedela in ležala ter odložila nahrbtnika ker je bilo vse čisto. Sramota je, da so po planinskih poteh kakci od ljudi in razne piksne od pijače. To je RAZOČARANJE ne pa kakci od drobnice!
Kozorog12. 08. 2009
Pohodnik01 no tudi jaz sem bil z otroci na Krasjem vrhu (pa tudi še na kakem drugem velik nasmeh). Lep izlet, pa mislim da ni problem "starta" ali iz Drežniških raven ali s planine. Problem nastane, ko nekateri pišejo kako so opravili vzpon pač iz "planine" ter opisal pot in čas trajanja... ko človek načrtuje pot primerno starosti otrokom potem pač izbiraš izhodišča tako da vzpon in sestop otroci zmorejo. Ne vem če si bral neko izjavo staršev kako so šest letnika "peljali" na Storžič po "Žrelu" pa so za to rabili 6 ur. Taki izleti so meni malo mimo da o odgovornosti ali neodgovornosti staršev ne razpravljam. Kar se tiče človeških kakcev to me zelo moti in sem tudi jaz razočaran!!! Manj me motijo kakci od drobnice... vendar če si bil morda... recimo na Tolstem vrhu potem je to lep primer urejanja tovrstnih zadev... No če nisi bil, ti povem da je vrh primerno ograjen in da kakci od drobnice ne dosegajo skrinjice v kateri je žig ali vpisna knjigamežikanje in da na vrhu uživaš v razgledu.
ksena6. 06. 2010
S parkirišča pri koritu nad Drežniškimi ravnami sem po bližnjici, za katero si je nekdo vzel čas in jo pokosil (pohvalno), sekala cesto, ki pelje do planine Zaprikraj in vstopila v hlad gozda. Termometer je ob 8.00, ko sem startala, kazal že + 15. še dobro, da skoraj tri četrtine poti poteka po gozdu, tako da se "vročinskega udara" nisem bala. Hoja po hladnem gozdu je bila prijetna. Na križišču poti sem se odločila za krožno varianto, tako da sem izbrala smer proti kolujem, z vrha pa sem se vračala mimo Snežne jame. Na vrhu sem bila edina, ob povratku pa sem naletela na večjo skupino Italijanov, pa tudi na nekaj Slovencev. Očitno je to, še do nedavnega slabo obiskano goro, odkrilo veliko ljudi. Krasji vrh je v vseh letnih časih obiska vreden razglednik nad Drežnico.
dsusnik7. 07. 2010
v soboto 3.7.2010 smo bili na Krasjem vrhu. Lepa pot in lepo vreme. Ne priporočam pa, da se peljete z vozilom do planine Zaprikraj, ker je res v slabem stanju. Še posebej velja za vozila, ki imajo nizko podvozje!

lp
Matjaz_6514. 08. 2010
na planino zapleč je možno tudi po poti od korita z vodo kjer nas tabla usmeri desno v gozd ... številka 5 mojih fotkah mežikanje
s tem vzpon podaljšamo za uro ... a se izognemo slabi cesti nasmeh
mimogrede si lahko ogledamo še slap curk ... ki je 15 minut s poti mežikanje
katja876. 05. 2013
V nedeljo 5.5. smo se po tej poti odpravili na Krasji vrh. Parkirali smo na planini Zapleč, vendar je makedamska cesta zelo slaba, zato bi priporočala vsem, ki nimate terenca, da parkirate spodaj v Drežniških Ravnah.

Planina Zaprikraj je čudovita, tudi celotna pot je zanimiva. Vmes je nekaj snega in po eni grapi celo prečimo sneg, vendar je že lepo narejena gaz, tako da ni problema s prehodom.

Na vrhu smo uživali v prečudovitih razgledih, tako da vsem priporočam to turo mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130505-krasji-vrh/krasji-vrh/20747257
slavkoo13. 07. 2015
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
maregol16. 07. 2017
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
Smetar16. 07. 2017
Z avtom se da prit je pa potrebno bit previden, ker je na dolocenih delih razrita (jarki)... osebno grem rajsi pes kot z avtom.
ljubitelj gora16. 07. 2017
Ne priporočam z avtom naprej.
Lunca29. 07. 2017
A ma kdo sveze inf o cesti do planine Zaplec?
KarmenT27. 10. 2021 10:17:06
Cesta je na več delih prekrita z betonom, vmes bolj ali manj razrita. Nekaj je večjih lukenj, mestoma pa je prav "idealna". Midva sva avto pustila pri koritu nad Ravnami, so pa po cesti vozili z običajnimi osebnimi avtomobili, z majhnimi in velikimi, ni bilo videti, da bi imeli težave. Na betonskih delih so tudi konkretni "žlebovi" za odvodnjavanje. Sicer pa zelo lepi kraji, polni miru in jesenskih barv.nasmehnasmeh
mirank27. 10. 2021 15:51:22
Vedno je tam bila najslabša cesta v delu cca 500m naprej od omenjenega korita-tisti prvi klanec pač.
miranm2. 06. 2022 10:54:27
Pozdravljeni,
Zanima me trenutna prevoznost ceste od korit proti planini Zapleč - z avtom.

lp
Miran
eve2. 06. 2022 12:24:44
Cesta je normalno prevozna, preverjeno v nedeljo 29.5.nasmeh
miranm3. 06. 2022 09:59:10
Hvala za informacijo.nasmeh
jprim3. 06. 2022 19:50:26
Ja, kaj pomemi normalno prevozna. Za to cesto to zagotovo ne velja.
Potrebno je pazit na kamenje, jame, pogosto navažat ...
Da se pripeljat do planine, vendat ne normalno.mežikanje
padez6. 06. 2022 14:14:22
Enkrat sem ze napisal, da je ta cesta v zelo slabem stanju. Bilo je nekaj let nazaj in se mi je takrat zdelo, da je v tistem prvem ovinku nad koritom namerno poskodovana. Ko sem pripeljal do tja, me je pricakal globok jarek in sem bil prisiljen voziti rikverc kar dalec nazaj. Obrniti se tam seveda ne da.
Drugic sem bil bolj previden in sem sel prej pogledat kaj je na stvari.
Ugotovil sem, da je bil tisti jarek namerno skopan in v njem tudi "cisto slucajno" nekaj velikih kamnov. Takoj mi je bilo vse jasno. Nekoc je bilo na planini Zaprikaj tudi nekaj lezisc za planince, kar je zelo olajsalo precenje Polovnika. No tudi tega ni vec...
BorStenar20. 11. 2022 13:11:24
Živjo, kakšne so razmere za Krasji vrh pozimi?

LP
darinka420. 11. 2022 13:33:13
Odvisno koliko snega zapade. Letos mislim da 12 decembra bo vsakoletni pohod. Takrat je narejena gaz. Se spomnim lani je odpadel pohod. Snega je bilo kar nekaj. Spomnim se da je bilo zgaženo po zimski smeri, ki gre nekoliko drugače .
BorStenar20. 11. 2022 14:50:37
Hvala za informacijo.
padez20. 11. 2022 16:54:52
Ker se omenja koluje, me pa zanima kaj je to? Mogoce so to tisti betonski kolobarji sredi pobocja? Ce je to to, kaksen namen je imelo med prvo vojno? Hvala za odgovor...
darinka421. 11. 2022 22:46:52
4 decembra naj bi bil pohod z Drezniskih Raven na Krasji vrh.
miri21. 11. 2022 23:04:37
@padez topniški položaji.
mirank21. 11. 2022 23:17:33
Miri, če dovoliš bi te dopolnil, da so to položaji protiavionske baterije. Verjetno orožje ni imelo možnosti horizontalnega premikanja, zato je drselo po krožnici. Lepo ohranjen primerek takega položaja je blizu Cerja-delno so vidne oznake na betonu
miri21. 11. 2022 23:22:01
@mirank- odlična razlaga.
padez22. 11. 2022 14:23:57
Od kod izvira ime ali beseda koluji? Po mojem so ti topovi prilagojeno orozje za lazje in hitrejse premikanje oziroma sleditev letalom. Sicer so pa tudi ze taktat streljali z tempirnimi granatami, ker namrec z direktnimi zadetki ne bi sklatili niti enega letala.
darinka413. 12. 2022 20:35:48
Danes sva naredila gaz po tej strani do vrha. Za nama sta prišla še dva pohodnika , ki sta sestopila mimo snežne jame.
matej29. 09. 2023 10:25:54
Morda kdo ve v kakšnem stanju je cesta od Drežniških raven do planine Zapleč. Hvala.
ljubitelj gora30. 09. 2023 13:15:35
Za visoke avte, terence, parkiraj na koncu asfalta in to je to.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki