Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Planina Javornik / Planina Vetrh - Planina Javornik

Planina Vetrh - Planina Javornik

Natisni
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Širina/Dolžina: 46,3967°N 14,3858°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 365 m
Višinska razlika po poti: 365 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.260
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.
Opis poti:
Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), pa jo zapustimo in pred prečenjem potoka nadaljujemo desno na širši kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Na razcepu kolovozov nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj minut višje vrnemo na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno.
Med hojo po cesti hitro prispemo na označeno razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri planine Javornik (desno Bela peč, planina Konjščica in koča pr Zdravc). Od razpotja nadaljujemo po kolovozu, nato pa se skozi pas gozda vzpnemo do planine Javornik, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Planina Javornik
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča Pr Zdravc, Bela peč, Stegovnik, Veliki Javornik (Ženiklovec) ( 30 min), Storžič (2 h 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Vetrh - Planina Javornik1
Planina Vetrh - Planina Javornik2
Planina Vetrh - Planina Javornik3
Planina Vetrh - Planina Javornik4
Planina Vetrh - Planina Javornik5
Planina Vetrh - Planina Javornik6
Planina Vetrh - Planina Javornik7
Planina Vetrh - Planina Javornik8
Planina Vetrh - Planina Javornik9
Planina Vetrh - Planina Javornik10
Planina Vetrh - Planina Javornik11
Planina Vetrh - Planina Javornik12
Planina Vetrh - Planina Javornik13
Planina Vetrh - Planina Javornik14
Planina Vetrh - Planina Javornik15
Planina Vetrh - Planina Javornik16
Planina Vetrh - Planina Javornik17
Planina Vetrh - Planina Javornik18
Planina Vetrh - Planina Javornik19
Planina Vetrh - Planina Javornik20
Planina Vetrh - Planina Javornik21
Planina Vetrh - Planina Javornik22
Planina Vetrh - Planina Javornik23
Planina Vetrh - Planina Javornik24
Planina Vetrh - Planina Javornik25
Planina Vetrh - Planina Javornik26
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Planina Javornik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki