Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Bela peč / Planina Vetrh - Bela peč (mimo koče pr Zdravc)

Planina Vetrh - Bela peč (mimo koče pr Zdravc)

Natisni
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Širina/Dolžina: 46,3967°N 14,3858°E
Ime poti: mimo koče pr Zdravc
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 398 m
Višinska razlika po poti: 420 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.750
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.
Opis poti:
Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), pa jo zapustimo in pred prečenjem potoka nadaljujemo desno na širši kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Na razcepu kolovozov nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj minut višje vrnemo na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno.
Med hojo po cesti hitro prispemo na označeno razpotje, s katerega nadaljujemo rahlo desno v smeri Bele peči in planine Konjščica (naravnost planina Javornik). Od razpotja se po cesti še kratek čas lahkotno vzpenjamo, nato pa na levi že opazimo kočo pr Zdravc, od katere se nam odpre lep pogled proti Storžiču in Tolstemu vrhu.
Od koče še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa na manjšem prevalu nadaljujemo desno na markirano pešpot v smeri Bele peči. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati ob robu strmih pobočij, nato pa nas prehodno pripelje na kolovoz, kateremu sledimo v levo. Kolovoz se hitro konča, pot pa preide na strmejša pobočja, katera prečimo proti desni. Sledi kratek rahlo izpostavljen prehod, za katerim se pobočje položi. Sledi prečenje pašne ograje, nato pa nas zložna pot pripelje na naslednje označeno razpotje.
Na razpotju nadaljujemo levo (naravnost planina Zgornja in Spodnja Konjščica) v smeri razgledne točke Bela peč. Tu nadaljujemo skozi ožji prehod med dvema drevesoma, nato pa se hitro vzpnemo na razgleden vrh.
Planina Vetrh - koča pr Zdravc 45 minut, koča pr Zdravc - Bela peč 30 minut.
zemljevid poti - Bela peč
Ob poti: Koča Pr Zdravc (1448m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Vetrh - Bela peč1
Planina Vetrh - Bela peč2
Planina Vetrh - Bela peč3
Planina Vetrh - Bela peč4
Planina Vetrh - Bela peč5
Planina Vetrh - Bela peč6
Planina Vetrh - Bela peč7
Planina Vetrh - Bela peč8
Planina Vetrh - Bela peč9
Planina Vetrh - Bela peč10
Planina Vetrh - Bela peč11
Planina Vetrh - Bela peč12
Planina Vetrh - Bela peč13
Planina Vetrh - Bela peč14
Planina Vetrh - Bela peč15
Planina Vetrh - Bela peč16
Planina Vetrh - Bela peč17
Planina Vetrh - Bela peč18
Planina Vetrh - Bela peč19
Planina Vetrh - Bela peč20
Planina Vetrh - Bela peč21
Planina Vetrh - Bela peč22
Planina Vetrh - Bela peč23
Planina Vetrh - Bela peč24
Planina Vetrh - Bela peč25
Planina Vetrh - Bela peč26
Planina Vetrh - Bela peč27
Planina Vetrh - Bela peč28
Planina Vetrh - Bela peč29
Planina Vetrh - Bela peč30
Planina Vetrh - Bela peč31
Planina Vetrh - Bela peč32
Planina Vetrh - Bela peč33
Planina Vetrh - Bela peč34
Planina Vetrh - Bela peč35
Planina Vetrh - Bela peč36
Planina Vetrh - Bela peč37
Planina Vetrh - Bela peč38
Planina Vetrh - Bela peč39
Planina Vetrh - Bela peč40
Planina Vetrh - Bela peč41
Planina Vetrh - Bela peč42
Planina Vetrh - Bela peč43
Planina Vetrh - Bela peč44
Planina Vetrh - Bela peč45
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Bela peč (mimo koče pr Zdravc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki