Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali hodite v hribe s pohodnimi palicami?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Veliki vrh (Veža) / Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) (čez Dleskovec)

Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) (čez Dleskovec)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez Dleskovec
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 610 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.774
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Pri pastirski koči, kjer je manjše označeno razpotje nadaljujemo desno v smeri Dleskovca (levo Molička planina, Veliki vrh in Korošica). V nadaljevanju neoznačena stezica po levi strani obide bližnji križ ter preide v ruševje skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. Od križa naprej nekaj časa še sledimo uhojeni in deloma posekani poti, nato pa, ko se le ta položi in nas pripelje do manjše vrtače, ta nenadoma skoraj povsem izgine. Tu nadaljujemo po levi strani vrtače ter se vzpnemo med ruševjem na levi in skrotjem na desni. Strm del se hitro konča in "pot" nas nato hitro pripelje na razgleden vrh.
Z vrha Dleskovca nadaljujemo proti severu, kjer nas slabša stezica, ob kateri opazimo nekaj manjših možicev, postopoma pripelje do manjše dolinice. Steza, ki se v nadaljevanju zmerno do občasno nekoliko bolj strmo spušča, pa se nadaljuje nekoliko levo od dolinice, kjer poteka po deloma travnatem pobočju obdanim z ruševjem. Nižje se steza spusti prav v dolinico, nato pa se priključi markirani poti s planine Ravne oz. od konca ceste nekoliko nad planino.
Markirani poti sledimo v levo, le ta pa nas že kmalu pripelje na razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot čez Dolgo Trato. Tu nadaljujemo naravnost, mi pa le malo naprej prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Na tem mestu zapustimo široko pot, ki vodi proti Korošici in pot nadaljujemo desno za oznakami Veliki vrh. V nadaljevanju se vzpenjamo po nekoliko slabše uhojeni poti, ki se nadaljuje skozi pas ruševja. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje pot preide v bolj kamnit svet, kjer steza postane še nekoliko manj uhojena. Pot, ki je v nadaljevanju dobro označena z možici in novejšimi markacijami, se vzpne po desni strani melišča, kjer nas vodi pod manjšimi pečinami. Strmina nato popusti in po približno 10 minutah nadaljnje hoje prispemo v bolj travnat svet. Tu se usmerimo levo navzgor ter pot nadaljujemo po slabše uhojeni stezi, ki nas vodi proti sedlu med Velikim vrhom na levi in Veliko Zelenico na desni. V zgornjem delu vzpona se držimo nekoliko bolj v desno, saj postaja pobočje pod Velikim vrhom že zelo strmo. Ko prehodimo strm del se pot nenadoma položi in nas pripelje na prostrana travnata pobočja.
Tu nadaljujemo levo proti Velikemu vrhu (desno Velika Zelenica), katerega vrh že vidimo, do njega pa se vzpnemo brez večjih težav.
zemljevid poti - Veliki vrh (Veža)
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Dleskovec (1965m), Sedelce (1840m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Velika Zelenica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)1
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)2
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)3
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)4
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)5
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)6
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)7
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)8
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)9
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)10
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)11
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)12
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)13
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)14
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)15
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)16
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)17
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)18
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)19
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)20
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)21
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)22
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)23
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)24
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)25
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)26
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)27
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)28
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)29
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)30
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)31
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)32
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)33
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)34
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)35
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)36
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)37
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)38
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)39
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)40
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)41
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)42
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)43
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)44
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)45
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)46
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)47
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)48
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)49
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)50
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)51
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)52
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)53
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)54
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)55
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)56
Planina Ravne - Veliki vrh (Veža)57
Diskusija o izletu Planina Ravne - Veliki vrh (Veža) (čez Dleskovec)
LidijaJesih14.10.2012
Pot do Planine Dolga trata je sedaj markirana, naprej na Dleskovec pa lepo sledljiva, a ni označena. Prav tako nemarkiran je spust z Dleskovca na vezno markirano pot do Korošice, je pa zato markirna tudi pot , ki se odcepi na Veliki vrh.Pot je sedaj torej večinoma označena.nasmeh
Stamp28.9.2015
Ima li netko možda Track (GPX ili bilo koji) ovog puta ? Lijepo je ovdje opisano, ne može se izgubiti, no rado bih imao nešto na GPSu za slučaj magle ili sl..
KarmenT24.7.2022 20:26:19
Midva nisva našla poti, ki se spusti z vrha po severni strani, sva pa našla dobro uhojeno stezico na zahodni strani, ki pripelje na markirano pot iz Dolge trate. Sva srečala domačina, ki je rekel, da je možnih več poti. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki