Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planjava / Planina Ravne - Planjava (čez Dolgo trato in Škarje)

Planina Ravne - Planjava (čez Dolgo trato in Škarje)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez Dolgo trato in Škarje
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 892 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 4.034
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 99
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ojstrice. Pot gre že nekaj metrov nad kočo v pas rušja, kjer se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po dobrih 20 minutah vzpona od Kocbekovega doma se pot položi, le ta pa preide na travnata pobočja, katera kmalu zamenja kamenje. Pot naprej preči dve zaporedni grapi, nato pa se prične strmeje vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju. Pot naprej nas pripelje do manj opaznega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri proti Planjavi in Škarjam (desno Ojstrica). Naprej pot zavije rahlo proti levi, preči razmeroma krušljivo grapo, nato pa preide na manj strma pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na sedlo Škarje.
Na sedlu Škarje nas napis na skali usmeri levo. Pot se strmo vzpne in se umakne grebenu nekoliko na južno stran. Ponovno se približamo grebenu in se vzpnemo po delno travnatem pobočju. Pot nato obide vrh Babe (Lučka Brana 2244 m), do katerega imamo z markirane poti samo nekaj minut vzpona. Pot postane nato manj strma in se kasneje tudi nekoliko spusti ob prečenju južnih pobočij. Na koncu pot zavije v levo in postane za kratek čas ponovno nekoliko zahtevnejša. V vzponu prečimo strma pobočja pod vrhom Planjave, nato pa pridemo do razpotja, kjer se priključimo ostalim potem na Planjavo. Na razpotju se usmerimo desno in sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
zemljevid poti - Planjava
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Škarje (2141m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Planjava1
Planina Ravne - Planjava2
Planina Ravne - Planjava3
Planina Ravne - Planjava4
Planina Ravne - Planjava5
Planina Ravne - Planjava6
Planina Ravne - Planjava7
Planina Ravne - Planjava8
Planina Ravne - Planjava9
Planina Ravne - Planjava10
Planina Ravne - Planjava11
Planina Ravne - Planjava12
Planina Ravne - Planjava13
Planina Ravne - Planjava14
Planina Ravne - Planjava15
Planina Ravne - Planjava16
Planina Ravne - Planjava17
Planina Ravne - Planjava18
Planina Ravne - Planjava19
Planina Ravne - Planjava20
Planina Ravne - Planjava21
Planina Ravne - Planjava22
Planina Ravne - Planjava23
Planina Ravne - Planjava24
Planina Ravne - Planjava25
Planina Ravne - Planjava26
Planina Ravne - Planjava27
Planina Ravne - Planjava28
Planina Ravne - Planjava29
Planina Ravne - Planjava30
Planina Ravne - Planjava31
Planina Ravne - Planjava32
Planina Ravne - Planjava33
Planina Ravne - Planjava34
Planina Ravne - Planjava35
Planina Ravne - Planjava36
Planina Ravne - Planjava37
Planina Ravne - Planjava38
Planina Ravne - Planjava39
Planina Ravne - Planjava40
Planina Ravne - Planjava41
Planina Ravne - Planjava42
Planina Ravne - Planjava43
Planina Ravne - Planjava44
Planina Ravne - Planjava45
Planina Ravne - Planjava46
Planina Ravne - Planjava47
Planina Ravne - Planjava48
Planina Ravne - Planjava49
Planina Ravne - Planjava50
Planina Ravne - Planjava51
Planina Ravne - Planjava52
Planina Ravne - Planjava53
Planina Ravne - Planjava54
Planina Ravne - Planjava55
Planina Ravne - Planjava56
Planina Ravne - Planjava57
Planina Ravne - Planjava58
Planina Ravne - Planjava59
Planina Ravne - Planjava60
Planina Ravne - Planjava61
Planina Ravne - Planjava62
Planina Ravne - Planjava63
Planina Ravne - Planjava64
Planina Ravne - Planjava65
Planina Ravne - Planjava66
Planina Ravne - Planjava67
Planina Ravne - Planjava68
Planina Ravne - Planjava69
Planina Ravne - Planjava70
Planina Ravne - Planjava71
Planina Ravne - Planjava72
Planina Ravne - Planjava73
Planina Ravne - Planjava74
Planina Ravne - Planjava75
Planina Ravne - Planjava76
Planina Ravne - Planjava77
Planina Ravne - Planjava78
Planina Ravne - Planjava79
Planina Ravne - Planjava80
Planina Ravne - Planjava81
Planina Ravne - Planjava82
Planina Ravne - Planjava83
Planina Ravne - Planjava84
Planina Ravne - Planjava85
Planina Ravne - Planjava86
Planina Ravne - Planjava87
Planina Ravne - Planjava88
Planina Ravne - Planjava89
Planina Ravne - Planjava90
Planina Ravne - Planjava91
Planina Ravne - Planjava92
Planina Ravne - Planjava93
Planina Ravne - Planjava94
Planina Ravne - Planjava95
Planina Ravne - Planjava96
Planina Ravne - Planjava97
Planina Ravne - Planjava98
Planina Ravne - Planjava99
Diskusija o izletu Planina Ravne - Planjava (čez Dolgo trato in Škarje)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki