Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Planina Ravne - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Planina Ravne - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1580 m)
Širina/Dolžina: 46,3574°N 14,7002°E
Ime poti: čez Malo Ojstrico
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 770 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 13.251
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Ravne. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do planine Ravne (možnost izhodišča). Mi pa se peljemo še nekoliko naprej, po občasno precej slabi makadamski cesti, kateri nato sledimo do parkirišča pri koncu ceste (do sem je 11 km vožnje iz doline, od tega 10 km makadama)
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo levo po kolovozu, ki se sprva rahlo vzpne. Že po dveh minutah hoje pa se kolovoz spremeni v peš pot, ki se komaj znatno spušča po neizrazitem širokem zložnem grebenu. Po slabih desetih minutah hoje se nam priključi pot s planine Ravne (možen dostop tudi po tej poti) in zavije desno. Prečimo pašno ograjo in sledimo poti, ki po levi strani obide ograjeno brezno, le še nekaj deset korakov. Tu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Lučke koče, Korošice in Moličke planine (naravnost planina Polšak). Pot naprej se rahlo spusti v manjšo dolinico v kateri se zadržuje hladen zrak. Pot na koncu doline zavije rahlo desno in se vzpne do klopi pri spomeniku padlim borcem.
Pot naprej se po večini zmerno vzpenja, le občasno se za krajši čas spusti. Po poti, ki se vzpenjamo pa se nam občasno odprejo lepi razgledi proti vrhovom na severu Dleskovške planote. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje na Sedelce (1840m), kjer se nam priključi pot s planine Dolga Trata. Nadaljujemo še nekaj metrov naprej po poti, ki se rahlo spusti do oznake za Moličko planino in Korošico.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu (vzpon na Malo Ojstrico je le minuto s poti). Markirana pot omenjeni vrh obide po levi strani in nas le malo naprej ponovno pripelje na greben, kjer prečimo strma in za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot grebenu umakne v levo, preči kratko zelo strmo pobočje, nato pa se izteče na prijetnih travnatih pobočjih. Po nekaj minutah prijetne hoje, stopimo v kratek krušljiv, a ne preveč strm del poti. Naprej se pot ponovno položi, preči še eno travnato pobočje, nato pa nas v zmernem vzponu, ki poteka čez vse bolj kamnito pobočje pripelje pod vršno pobočje Ojstrice. Pot naprej se prične strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se začne obračati vse bolj v levo. Naprej se pot rahlo položi, preči zelo strma pobočja, nato pa se s pomočjo klinov ponovno prične strmo vzpenjati. Pot, ki nam nudi številne (predvsem) naravne oprimke, pa nas kmalu pripelje pod predvrh, s katerega sledi razmeroma težaven spust v škrbino med obema vrhovoma. S škrbine sledi še kratek strm vzpon po krušljivem pobočju in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Ojstrice.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Sedelce (1840m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Ojstrica1
Planina Ravne - Ojstrica2
Planina Ravne - Ojstrica3
Planina Ravne - Ojstrica4
Planina Ravne - Ojstrica5
Planina Ravne - Ojstrica6
Planina Ravne - Ojstrica7
Planina Ravne - Ojstrica8
Planina Ravne - Ojstrica9
Planina Ravne - Ojstrica10
Planina Ravne - Ojstrica11
Planina Ravne - Ojstrica12
Planina Ravne - Ojstrica13
Planina Ravne - Ojstrica14
Planina Ravne - Ojstrica15
Planina Ravne - Ojstrica16
Planina Ravne - Ojstrica17
Planina Ravne - Ojstrica18
Planina Ravne - Ojstrica19
Planina Ravne - Ojstrica20
Planina Ravne - Ojstrica21
Planina Ravne - Ojstrica22
Planina Ravne - Ojstrica23
Planina Ravne - Ojstrica24
Planina Ravne - Ojstrica25
Planina Ravne - Ojstrica26
Planina Ravne - Ojstrica27
Planina Ravne - Ojstrica28
Planina Ravne - Ojstrica29
Planina Ravne - Ojstrica30
Planina Ravne - Ojstrica31
Planina Ravne - Ojstrica32
Planina Ravne - Ojstrica33
Planina Ravne - Ojstrica34
Planina Ravne - Ojstrica35
Planina Ravne - Ojstrica36
Planina Ravne - Ojstrica37
Planina Ravne - Ojstrica38
Planina Ravne - Ojstrica39
Planina Ravne - Ojstrica40
Planina Ravne - Ojstrica41
Planina Ravne - Ojstrica42
Planina Ravne - Ojstrica43
Planina Ravne - Ojstrica44
Planina Ravne - Ojstrica45
Planina Ravne - Ojstrica46
Planina Ravne - Ojstrica47
Planina Ravne - Ojstrica48
Planina Ravne - Ojstrica49
Planina Ravne - Ojstrica50
Planina Ravne - Ojstrica51
Planina Ravne - Ojstrica52
Planina Ravne - Ojstrica53
Planina Ravne - Ojstrica54
Planina Ravne - Ojstrica55
Planina Ravne - Ojstrica56
Planina Ravne - Ojstrica57
Planina Ravne - Ojstrica58
Planina Ravne - Ojstrica59
Planina Ravne - Ojstrica60
Planina Ravne - Ojstrica61
Planina Ravne - Ojstrica62
Planina Ravne - Ojstrica63
Planina Ravne - Ojstrica64
Planina Ravne - Ojstrica65
Planina Ravne - Ojstrica66
Planina Ravne - Ojstrica67
Planina Ravne - Ojstrica68
Planina Ravne - Ojstrica69
Planina Ravne - Ojstrica70
Planina Ravne - Ojstrica71
Planina Ravne - Ojstrica72
Planina Ravne - Ojstrica73
Diskusija o izletu Planina Ravne - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki