Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Molička peč / Planina Ravne - Molička peč (čez Zelene trate)

Planina Ravne - Molička peč (čez Zelene trate)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez Zelene trate
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 529 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 25.730
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča se preko planine sprehodimo do pastirske koče, katero obidemo po desni strani, tako da nadaljujemo v smeri Moličke planine in planine Polšak (po levi strani koče vodi pot čez Dolgo trato). Za kočo je pot sprva nekoliko težje sledljiva, a so nam v pomoč markacije, malo naprej pa se priključimo kolovozu, ki se s ceste na planini ravne odcepi na desnem ovinku.
Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo, po njem pa sprva hodimo brez večjih sprememb višine, nato pa se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah dosežemo neizrazito sedelce med Dleskovcem na levi in Smrekovcem na desni. Tu se nam z desne priključi še pot od konca ceste, mi pa nadaljujemo naravnost preko pašne ograje. Za pašno ograjo sledi kratko prečenje, nato pa prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Lučke koče, naravnost planina Polšak.
Pot naprej se nadaljuje v nizu več manjši dolinic, nato pa nas pripelje do obeležje NOB, ob katerem se nahajata klopci z mizo. Od tu naprej se pot nekoliko strmeje vzpenja, nam pa se nekoliko višje že odprejo prvi lepi razgledi proti Križevniku, Raduhi in okoliškim goram. Višje se nekaj časa zmerno vzpenjamo skozi pasove ruševja, nato pa se pot položi in nas pripelje na Sedelce, kjer se nam z leve priključi pot čez Dolgo trato.
Tu nadaljujemo naravnost ter kratek čas še nadaljujemo po markirani poti proti Korošici in Molički planini, nato pa nadaljujemo desno v smeri markirane poti na Veliki vrh. Pot naprej nas vodi po neizraziti dolinici vzhodno, nato pa severovzhodno od Velikega vrha. Ko markirana pot na Veliki vrh zavije levo proti pobočju, pa mi nadaljujemo naravnost po v nadaljevanje slabši stezi oz. deloma brezpotju. Tu na desni opazimo Jamarski bivak, do katerega je dobrih 10 minut spusta, mi pa nadaljujemo s prečenjem pobočij Velike Zelenice. Po nekaj minutah dosežemo nekoliko širšo stezico, po njej pa nadaljujemo do škrbine med Veliko Zelenico na levi in Moličko pečjo na desni. Od škrbine, s katere se nam odpre lep razgled, se pot najprej zmerno vzpne, nato pa preči pobočja Moličke peči. V drugem delu prečenja, preden se pot prične spuščati, pa se nam na levi odpre lep prehod proti vrhu Moličke peči, do katerega nas loči približno 10 minut vzpona po zmerno strmem pobočju obdanim z ruševjem.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
zemljevid poti - Molička peč
Ob poti: Sedelce (1840m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Ravne - Molička peč1
Planina Ravne - Molička peč2
Planina Ravne - Molička peč3
Planina Ravne - Molička peč4
Planina Ravne - Molička peč5
Planina Ravne - Molička peč6
Planina Ravne - Molička peč7
Planina Ravne - Molička peč8
Planina Ravne - Molička peč9
Planina Ravne - Molička peč10
Planina Ravne - Molička peč11
Planina Ravne - Molička peč12
Planina Ravne - Molička peč13
Planina Ravne - Molička peč14
Planina Ravne - Molička peč15
Planina Ravne - Molička peč16
Planina Ravne - Molička peč17
Planina Ravne - Molička peč18
Planina Ravne - Molička peč19
Planina Ravne - Molička peč20
Planina Ravne - Molička peč21
Planina Ravne - Molička peč22
Planina Ravne - Molička peč23
Planina Ravne - Molička peč24
Planina Ravne - Molička peč25
Planina Ravne - Molička peč26
Planina Ravne - Molička peč27
Planina Ravne - Molička peč28
Planina Ravne - Molička peč29
Planina Ravne - Molička peč30
Planina Ravne - Molička peč31
Planina Ravne - Molička peč32
Planina Ravne - Molička peč33
Planina Ravne - Molička peč34
Planina Ravne - Molička peč35
Planina Ravne - Molička peč36
Planina Ravne - Molička peč37
Planina Ravne - Molička peč38
Planina Ravne - Molička peč39
Planina Ravne - Molička peč40
Planina Ravne - Molička peč41
Planina Ravne - Molička peč42
Planina Ravne - Molička peč43
Planina Ravne - Molička peč44
Planina Ravne - Molička peč45
Planina Ravne - Molička peč46
Planina Ravne - Molička peč47
Planina Ravne - Molička peč48
Planina Ravne - Molička peč49
Planina Ravne - Molička peč50
Planina Ravne - Molička peč51
Planina Ravne - Molička peč52
Planina Ravne - Molička peč53
Planina Ravne - Molička peč54
Diskusija o izletu Planina Ravne - Molička peč (čez Zelene trate)
Stingray23.8.2010
Včeraj sem šel po zgoraj omenjeni poti. Orientacija proti koncu je na določenih mestih res malce težavna (kakšen možic več ne bi škodil). Še nekaj slik je na:
http://www.facebook.com/album.php?aid=74507&id=1421460409&ref=mf
Stingray28.8.2010
GPS kordinate tega vrha so 300 metrov zahodneje od navedenih in znašajo:
46.364449°N / 14.672131°E

Prilagam še sliko GPS izvoza zgoraj omenjeni poti v Google Earth:
SLIKA
Irina31.12.2012
In zopet se je zgodila nesreča. Gornika sicer nista šla iz Sedelca, ampak vseeno. Še enkrat premislite kam se boste odpravili, če te dni nameravate obisk visokogorja. Bodite previdni in se srečno vrnite v dolino.


Prepis članka
Planica je plaz odnesel včeraj popoldne okoli 17.30 na poti iz Robanovega kota proti Molički peči. Rešili so ju pripadniki gorske reševalne službe Celje in ju predali reševalcem nujne medicinske pomoči Celje, ki so ju odpeljali v bolnišnico Celje, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.
tropine10.11.2015
POZDRAVLJENI LJUBITELJI GORA
Zanima me,če je cesta Podvolovjek- Planina -podvežak in ravne proti Molički odprta ker bi od tu startal na moličko peč -kapelico in Ojstrico.Bila je zaprta zaradi udora ceste ?L.P.
slainter10.11.2015
Pozdrav,
Cesta do planine Podvežak ali planino Ravni je prevozna in do kmetije Planinšek od junija letos asfaltirana. Le korajžno na pot in srečno!
otiv10.11.2015
Zaprta je cesta Kranjski Rak ( Volovljek ) - Podvolovljek.
potka10.11.2015
Pri zapori ceste smo mi obrnili in šli čez Gornji grad, Luče..malo več vožnje, ampak se je izplačalonasmeh
Otzi21.5.2017
Ima morda kod GPS sled za to pot ali vsaj vrisano na karto. Danes sem namreč sel s Krizevnika na Molicko pec nato pa pri skrbini namesto bolj visoko pod Veliko Zelenico zavil prevec navzdol. Nato se mi ni dalo hoditi nazaj in sem se spustil do jamarskega bivaka, dol cez kamniti most in proti Zelenim Tratam.
Bi pa vseeno rad vedel za tukaj opisano pot, ker je najbrz lazje prehodna.
garmont22.5.2017
Saj si sam dobro ugotovil. Od škrbine nadaljuješ po slabši stezi navzgor proti vrhu Velike Zelenice. Višje se pot cepi, en del gre po grebenu malce izpostavljeno na vrh, drugi del pa preči skoraj vodoravno do stika z markirano potjo na Veliki vrh.
30625.6.2017
Pozdravljeni. Dajem informacijo, da je cesta do izhodišča zaprta zaradi sezonske paše. Priporočam izhodišče Podvežak.

Lp
lepenatka25.6.2017
Do kje pa je še dovovoljena vožnja?
LpR
kati190925.6.2017
Lepenatka; ne vem v čem je problem. Z avtom se lahko pripelješ na planino Ravni; preverjeno v četrtek (22.t.m.)!
lepenatka25.6.2017
Torej problema ninasmeh Hvala. Saj se mi je zdelo čudno, ker bi bilo to nekaj novega.Odzvala sem se na gornji zapis 306.
Veliko užitkov v gorah želim.
Regina
garmont25.6.2017
No, če želiš parkirati na Ravneh moraš odpreti ( in zapreti ) leso, ki je na cesti.
Po moje je tam z razlogom...zavijanje z očmi
geppo26.6.2017
Parkiranje pri planini se je kolegu končalo malo žalostno. Lak na avtomobilu je bil precej poškodovan od drgnjenja živali, ki jih je zanimalo parkirano "čudo"!!!
lepenatka26.6.2017
Ja, to se lahko zgodi.

Na naših planinah je "priložnosti" za take dogodke kar nekaj.
Srečno na poteh, z avtom ali pešnasmeh.
Regina
mirank26.6.2017
Ne samo na naših planinah; sem gledal bika z obročkom v nosu kako liže roso na finem terencu na Viški planini. Je prav lepo zvončkljalo po plehucool
dr_63526.6.2017
Kdo se boji za avto naj parkira pred leso. Pa ne na sred ceste, ampak trdo za robom.velik nasmeh
Od lese do parkirišča je 500-600 m.
3061.7.2017
Lep pozdrav. Komentar z zaprtjem je bil samo kot info. Ja, verjetno se da odpret in odpeljat dalje vendar se mi ni zdelo pametno z avtom riniti naprej med bikece nasmeh...Komur pa to odgovarja pa kamot. Sej lahko ima žival tudi svoj mir.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki