Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Molička peč / Planina Ravne - Molička peč (čez planino Polšak)

Planina Ravne - Molička peč (čez planino Polšak)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez planino Polšak
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 529 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 14.337
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča se preko planine sprehodimo do pastirske koče, katero obidemo po desni strani, tako da nadaljujemo v smeri Moličke planine in planine Polšak (po levi strani koče vodi pot čez Dolgo trato). Za kočo je pot sprva nekoliko težje sledljiva, a so nam v pomoč markacije, malo naprej pa se priključimo kolovozu, ki se s ceste na planini ravne odcepi na desnem ovinku.
Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo, po njem pa sprva hodimo brez večjih sprememb višine, nato pa se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah dosežemo neizrazito sedelce med Dleskovcem na levi in Smrekovcem na desni. Tu se nam z desne priključi še pot od konca ceste, mi pa nadaljujemo naravnost preko pašne ograje. Za pašno ograjo sledi kratko prečenje, nato pa prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri planine Polšak (levo Korošica, Molička planina, ob razpotju pa so oznake za Lučko kočo). Čeprav je odcep označen, pa pot v nadaljevanju ni več markirana, izjema so občasne neuradne oznake z rdečo črto.
Po kratkem začetnem vzponu se pot položi, nato pa se nekaj časa lahkotno spušča, v nadaljevanju pa preči pobočja proti desni. Ko se prečenje konča, dosežemo neizrazito dolinico, kjer se v desno odcepi pot k bližnji lovski koči, mi pa nadaljujemo levo ter se vzpenjamo po dolinici, kjer nas pot vodi mimo vodnega zajetja. Po prijetni dolinici, obdanimi z redkim macesnovim gozdom se rahlo do zmerno vzpenjamo, nato pa že po nekaj minutah dosežemo planino Polšak, sredi katere se nahaja novejša pastirska koča (stara je pogorela).
Od koče nadaljujemo nekoliko desno (smer sever), nato pa se vrnemo v redek macesnov gozd, pot pa nas po nekaj minutah pripelje do lesenega korita z vodo, kjer običajno voda teče zelo počasi, saj gre za manjši izvir. Med lahkotnim vzponom se macesnom pridruži še ruševje, mi pa nekoliko višje, na manjši travnati izravnavi prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo po levi poti (desna pot vodi na Križevnik, le ta pa je od razpotja oddaljen približno 30 minut).
Od tu naprej pot zavije še nekoliko bolj v levo, macesne ob poti pa vse bolj zamenjuje ruševje, a je pot ves čas lepo sledljiva in prehodna. Po krajšem prečenju dosežemo travnat del, kjer je več kupov požaganega ruševja ter domiselna manjša klopca. Z omenjenega dela se nam odpre lep pogled proti Dleskovcu, Velikemu vrhu in Veliki Zelenici, pot pa se vrne v pas ruševja, skozi katerega se nadaljuje prečenje. Čez nekaj časa se prečenje konča, pot pa se prične strmeje vzpenjati in občasno tudi izgubljati, a z nekaj pazljivosti ji je moč slediti. Višje postane pot na nekaj krajših odsekih bolj kamnita in postopno spet manj strma. Ko se pot povsem položi, se v desno odpre razmeroma lep prehod proti vrhu Moličke peči, do katere je dobrih 10 minut vzpona.
Od mesta, ko zapustimo uhojeno pot se vzpnemo po deloma travnatem pobočju, ki je obdano z ruševjem, zato pazljivo sledimo možicem in iščemo prehode, ki pa so, če smo pot zapustili na najprimernejšem mestu razmeroma enostavni. Ko dosežemo vrh smo nagrajeni z izjemnim razgledom na gore nad Robanovim kotom.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
zemljevid poti - Molička peč
Ob poti: Planina Polšak (1695m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Ravne - Molička peč1
Planina Ravne - Molička peč2
Planina Ravne - Molička peč3
Planina Ravne - Molička peč4
Planina Ravne - Molička peč5
Planina Ravne - Molička peč6
Planina Ravne - Molička peč7
Planina Ravne - Molička peč8
Planina Ravne - Molička peč9
Planina Ravne - Molička peč10
Planina Ravne - Molička peč11
Planina Ravne - Molička peč12
Planina Ravne - Molička peč13
Planina Ravne - Molička peč14
Planina Ravne - Molička peč15
Planina Ravne - Molička peč16
Planina Ravne - Molička peč17
Planina Ravne - Molička peč18
Planina Ravne - Molička peč19
Planina Ravne - Molička peč20
Planina Ravne - Molička peč21
Planina Ravne - Molička peč22
Planina Ravne - Molička peč23
Planina Ravne - Molička peč24
Planina Ravne - Molička peč25
Planina Ravne - Molička peč26
Planina Ravne - Molička peč27
Planina Ravne - Molička peč28
Planina Ravne - Molička peč29
Planina Ravne - Molička peč30
Planina Ravne - Molička peč31
Planina Ravne - Molička peč32
Planina Ravne - Molička peč33
Planina Ravne - Molička peč34
Planina Ravne - Molička peč35
Planina Ravne - Molička peč36
Planina Ravne - Molička peč37
Planina Ravne - Molička peč38
Planina Ravne - Molička peč39
Planina Ravne - Molička peč40
Planina Ravne - Molička peč41
Planina Ravne - Molička peč42
Planina Ravne - Molička peč43
Planina Ravne - Molička peč44
Planina Ravne - Molička peč45
Planina Ravne - Molička peč46
Planina Ravne - Molička peč47
Planina Ravne - Molička peč48
Planina Ravne - Molička peč49
Diskusija o izletu Planina Ravne - Molička peč (čez planino Polšak)
Matija G2.8.2020
Dober opis poti, sem ji brez večjih težav sledil. Le pri samem vzponu na vrh we nisem najbolje znašel, vzpel sem se po gruščnati grapi z jugovzhodne strani, ki pa me je pripeljala na greben nekoliko vzhodno is vrha od koder je prečenje do vrha po izpostavljenem grebenu kar zoprno zaradi ruševja. Enostavneje je poiskati prehode skozi ruševje, ki v resnici ni tako gosto kot je videti od spodaj s poti.

Pa še tole - na poti of Raven do Poljšaka sem na poti opazil več nenavadno velikih svežih stopinj. Na travniku s kupi nažaganega ruševja, ki ga opisujete, pa sem naletel na več okostij ovac, verjetno is lanskega leta. Tako, da svetujem glasno hojo.
veja52.8.2020
Zanimivo,
Jaz pa sem konec februarja malo nad planino Ravni skoraj stopil kosmatincu na nogo. Moja in njegova gaz sta se križali. V snegu so bile sveže sledi. Velikosti čevlja st.42, le 2x bolj široke.
Pozdrav. Venčeslav.
zago2.8.2020
Pokol ovac nad Podvolovljekom

Štefka Sem, 23.6.2020 10:24:00Konec preteklega tedna je volk ali trop volkov, lahko tudi trop volka in potepuških psov na območju Poljšaka in pod Križevnikom nad Podvolovljekom pokončal 20 ovc in jagnjet
Se pa na tem območju prehodno opazi tudi medved.
Zato previdnost ni odveč in se držite poti in predvsem pse imejte na povodcih.
Varen korak vsem.
Enka2.8.2020
Eno vprašanje. Če greš po tej poti z Moličke peči proti Planini Ravne, avto pa imaš parkiran pod Pl. Podvežak, katera opcija do avta je najboljša (najkrajša, najlepša, najmanj naporna nasmeh ).
garmont2.8.2020
Vsekakor moraš mimo planine Polšak, do stika z markirano potjo Ravne-Veliki vrh. Tu zaviješ desno ( levo planina Ravne...). Tej poti slediš kar nekaj časa, do sedelca pod Velikim vrhom, kjer te nove usmerjevalne table usmerijo levo proti Podvežaku.
Enka2.8.2020
Aha, se pravi ta je najbolj optimalna? To je tam, kjer je do Raven še 20 minut, a ne? No, tako sva tudi šlinasmeh
garmont2.8.2020
Tako je. nasmeh
Je pa še, nekje na pol poti od planine Polšak, nemarkiran odcep v desno, ki te privede precej višje na markirano pot Ravne-Veliki vrh...mežikanje
iUnknown2.8.2020
@Zago, za to območje je znano, da se na njem zadržuje trop mešancev med volkovi in psi.
https://sasa-novice.si/v-zgornje-savinjski-dolini-se-vedno-tezave-zaradi-zveri/

Po nekih informacijah, ki jih nisem uspel preveriti iz večih virov, naj bi celo napadli neko žensko na parkirišču. Od istega vira sem tudi slišal, da naj bi okoli 26. decembra 2019 na planini Dol postrelili tri mešance. Tudi to informacijo še skušam preveriti, ampak imam to smolo, da kadar jaz tam hodim, ne srečam nobenega lovca, čeprav vem v katerih stanovih so.
iUnknown2.8.2020
Se je pa tudi meni zgodilo pozimi, da so mi v temi sledile neke živali, ko sem se vračal čez planino Dol iz Rzenika. Srne zagotovo niso bile, ker srne ti ne sledijo, sploh pa ne na razdalji nekaj metrov. Klub močni luči sem uspel videti le odsev njihovih oči, tako da res ne vem kaj je to bilo.
zago2.8.2020
Ja Unknown ja nekaj navedb drži jas sem to sporočilo povzel iz članka Savinjskih novic. Mešanci so bili res postreljeni lani. To ti lahko zagotovim iz zanesljivih virov. Ni pa bila odstreljena volkulja. Je pa znano, da se je lansko leto to krdelo največ časa zadrževalo na območju Lučke bele. Obstaja možnost, da si je ustvarila novo. Zato previdnost ni odveč.
iUnknown7.8.2020
Tile iz Lučke bele zelo verjetno zaidejo tudi pod Rzenik in do planine Dol.

Danes sem šel po grebenu nad planino Dol in pod Rzenikom. Tam je neka neoznačena pot, kjer hodi zelo malo ljudi in zato niti ni pretirano shojena. Na nekaterih mestih moraš tudi študirati, kje točno gre.

Ampak jaz nisem šel po tej poti ampak nad njo, kjer pa je precej živalskih sledi in stečin. In med temi sem opazil povsem sveže sledi "psov". Ker pa tam zelo verjetno ni potepuških psov, bi se dalo sklepati, da so bili ali šakali ali pa volkovi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki