Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mala Ojstrica / Planina Ravne - Mala Ojstrica (čez Dolgo trato)

Planina Ravne - Mala Ojstrica (čez Dolgo trato)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez Dolgo trato
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 517 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 7.830
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu. Ko stopimo tik pod vrh Male Ojstrice, zapustimo markirano pot, ki vodi na Ojstrico in nadaljujemo desno po strmi poti, po kateri se v manj kot minuti nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Male Ojstrice.
zemljevid poti - Mala Ojstrica
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ojstrica (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Mala Ojstrica1
Planina Ravne - Mala Ojstrica2
Planina Ravne - Mala Ojstrica3
Planina Ravne - Mala Ojstrica4
Planina Ravne - Mala Ojstrica5
Planina Ravne - Mala Ojstrica6
Planina Ravne - Mala Ojstrica7
Planina Ravne - Mala Ojstrica8
Planina Ravne - Mala Ojstrica9
Planina Ravne - Mala Ojstrica10
Planina Ravne - Mala Ojstrica11
Planina Ravne - Mala Ojstrica12
Planina Ravne - Mala Ojstrica13
Planina Ravne - Mala Ojstrica14
Planina Ravne - Mala Ojstrica15
Planina Ravne - Mala Ojstrica16
Planina Ravne - Mala Ojstrica17
Planina Ravne - Mala Ojstrica18
Planina Ravne - Mala Ojstrica19
Planina Ravne - Mala Ojstrica20
Planina Ravne - Mala Ojstrica21
Planina Ravne - Mala Ojstrica22
Planina Ravne - Mala Ojstrica23
Planina Ravne - Mala Ojstrica24
Planina Ravne - Mala Ojstrica25
Planina Ravne - Mala Ojstrica26
Planina Ravne - Mala Ojstrica27
Planina Ravne - Mala Ojstrica28
Planina Ravne - Mala Ojstrica29
Planina Ravne - Mala Ojstrica30
Planina Ravne - Mala Ojstrica31
Planina Ravne - Mala Ojstrica32
Planina Ravne - Mala Ojstrica33
Planina Ravne - Mala Ojstrica34
Planina Ravne - Mala Ojstrica35
Planina Ravne - Mala Ojstrica36
Planina Ravne - Mala Ojstrica37
Planina Ravne - Mala Ojstrica38
Planina Ravne - Mala Ojstrica39
Planina Ravne - Mala Ojstrica40
Planina Ravne - Mala Ojstrica41
Planina Ravne - Mala Ojstrica42
Planina Ravne - Mala Ojstrica43
Planina Ravne - Mala Ojstrica44
Planina Ravne - Mala Ojstrica45
Planina Ravne - Mala Ojstrica46
Planina Ravne - Mala Ojstrica47
Planina Ravne - Mala Ojstrica48
Planina Ravne - Mala Ojstrica49
Planina Ravne - Mala Ojstrica50
Planina Ravne - Mala Ojstrica51
Planina Ravne - Mala Ojstrica52
Planina Ravne - Mala Ojstrica53
Planina Ravne - Mala Ojstrica54
Planina Ravne - Mala Ojstrica55
Planina Ravne - Mala Ojstrica56
Planina Ravne - Mala Ojstrica57
Planina Ravne - Mala Ojstrica58
Planina Ravne - Mala Ojstrica59
Planina Ravne - Mala Ojstrica60
Planina Ravne - Mala Ojstrica61
Planina Ravne - Mala Ojstrica62
Planina Ravne - Mala Ojstrica63
Planina Ravne - Mala Ojstrica64
Planina Ravne - Mala Ojstrica65
Planina Ravne - Mala Ojstrica66
Diskusija o izletu Planina Ravne - Mala Ojstrica (čez Dolgo trato)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki