Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Lučki Dedec / Planina Ravne - Lučki Dedec

Planina Ravne - Lučki Dedec

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1580 m)
Širina/Dolžina: 46,3574°N 14,7002°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 443 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Kamniške in savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.104
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovljek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Ravne. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do planine Ravne (možnost izhodišča). Mi pa se peljemo še nekoliko naprej, po občasno precej slabi makadamski cesti, kateri nato sledimo do parkirišča pri koncu ceste (do sem je 11 km vožnje iz doline, od tega 10 km makadama).
b) Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovljek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo levo po kolovozu, ki se sprva rahlo vzpne. Že po dveh minutah hoje pa se kolovoz spremeni v peš pot, ki se komaj znatno spušča po neizrazitem širokem zložnem grebenu. Po slabih desetih minutah hoje se nam priključi pot s planine Ravne (možen dostop tudi po tej poti) in zavije desno. Prečimo pašno ograjo in sledimo poti, ki po levi strani obide ograjeno brezno, le še nekaj deset korakov. Tu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Lučke koče, Korošice in Moličke planine (naravnost planina Polšak). Pot naprej se rahlo spusti v manjšo dolinico v kateri se zadržuje hladen zrak. Pot na koncu doline zavije rahlo desno in se vzpne do klopi pri spomeniku padlim borcem.
Pot naprej se po večini zmerno vzpenja, le občasno se za krajši čas spusti. Po poti, ki se vzpenjamo pa se nam občasno odprejo lepi razgledi proti vrhovom na severu Dleskovške planote. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje na Sedelce (1840m), kjer se nam priključi pot s planine Dolga Trata. Nadaljujemo še nekaj metrov naprej po poti, ki se rahlo spusti do oznake za Moličko planino in Korošico.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo levo v smeri Podvolovjeka in Kamniške Bistrice po poti, ki se začne sprva zložno nato pa zmerno vzpenjati proti prevalu Prag. Po približno 15 minutah hoje stopimo na omenjeni preval (do sem lahko pridemo tudi direktno s Sedelca, tako da se nam ni potrebno spustiti do Kocbekovega doma, to nam pot skrajša za približno 15 minut), mi pa markirani poti sledimo še nekaj 10 m do mesta, kjer nas oznake za Lučkega Dedca usmerijo desno na nemarkirano pot.
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z rušjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.
Planina Ravne - Kocbekov dom 3:00, Kocbekov dom - Lučki Dedec 1:00.
zemljevid poti - Lučki Dedec
Ob poti: Sedelce (1840m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Prag (1910m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Lučki Dedec1
Planina Ravne - Lučki Dedec2
Planina Ravne - Lučki Dedec3
Planina Ravne - Lučki Dedec4
Planina Ravne - Lučki Dedec5
Planina Ravne - Lučki Dedec6
Planina Ravne - Lučki Dedec7
Planina Ravne - Lučki Dedec8
Planina Ravne - Lučki Dedec9
Planina Ravne - Lučki Dedec10
Planina Ravne - Lučki Dedec11
Planina Ravne - Lučki Dedec12
Planina Ravne - Lučki Dedec13
Planina Ravne - Lučki Dedec14
Planina Ravne - Lučki Dedec15
Planina Ravne - Lučki Dedec16
Planina Ravne - Lučki Dedec17
Planina Ravne - Lučki Dedec18
Planina Ravne - Lučki Dedec19
Planina Ravne - Lučki Dedec20
Planina Ravne - Lučki Dedec21
Planina Ravne - Lučki Dedec22
Planina Ravne - Lučki Dedec23
Planina Ravne - Lučki Dedec24
Planina Ravne - Lučki Dedec25
Planina Ravne - Lučki Dedec26
Planina Ravne - Lučki Dedec27
Planina Ravne - Lučki Dedec28
Planina Ravne - Lučki Dedec29
Planina Ravne - Lučki Dedec30
Planina Ravne - Lučki Dedec31
Planina Ravne - Lučki Dedec32
Planina Ravne - Lučki Dedec33
Planina Ravne - Lučki Dedec34
Planina Ravne - Lučki Dedec35
Planina Ravne - Lučki Dedec36
Planina Ravne - Lučki Dedec37
Planina Ravne - Lučki Dedec38
Planina Ravne - Lučki Dedec39
Planina Ravne - Lučki Dedec40
Planina Ravne - Lučki Dedec41
Planina Ravne - Lučki Dedec42
Planina Ravne - Lučki Dedec43
Planina Ravne - Lučki Dedec44
Planina Ravne - Lučki Dedec45
Planina Ravne - Lučki Dedec46
Planina Ravne - Lučki Dedec47
Planina Ravne - Lučki Dedec48
Planina Ravne - Lučki Dedec49
Planina Ravne - Lučki Dedec50
Planina Ravne - Lučki Dedec51
Planina Ravne - Lučki Dedec52
Planina Ravne - Lučki Dedec53
Planina Ravne - Lučki Dedec54
Planina Ravne - Lučki Dedec55
Planina Ravne - Lučki Dedec56
Diskusija o izletu Planina Ravne - Lučki Dedec
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki