Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kapelica na Molički planini / Planina Ravne - Kapelica na Molički planini (čez Zelene trate)

Planina Ravne - Kapelica na Molički planini (čez Zelene trate)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1580 m)
Širina/Dolžina: 46,3574°N 14,7002°E
Ime poti: čez Zelene trate
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 200 m
Višinska razlika po poti: 475 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 40.711
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča se preko planine sprehodimo do pastirske koče, katero obidemo po desni strani, tako da nadaljujemo v smeri Moličke planine in planine Polšak (po levi strani koče vodi pot čez Dolgo trato). Za kočo je pot sprva nekoliko težje sledljiva, a so nam v pomoč markacije, malo naprej pa se priključimo kolovozu, ki se s ceste na planini ravne odcepi na desnem ovinku.
Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo, po njem pa sprva hodimo brez večjih sprememb višine, nato pa se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah dosežemo neizrazito sedelce med Dleskovcem na levi in Smrekovcem na desni. Tu se nam z desne priključi še pot od konca ceste, mi pa nadaljujemo naravnost preko pašne ograje. Za pašno ograjo sledi kratko prečenje, nato pa prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Lučke koče, naravnost planina Polšak.
Pot naprej se nadaljuje v nizu več manjši dolinic, nato pa nas pripelje do obeležje NOB, ob katerem se nahajata klopci z mizo. Od tu naprej se pot nekoliko strmeje vzpenja, nam pa se nekoliko višje že odprejo prvi lepi razgledi proti Križevniku, Raduhi in okoliškim goram. Višje se nekaj časa zmerno vzpenjamo skozi pasove ruševja, nato pa se pot položi in nas pripelje na Sedelce, kjer se nam z leve priključi pot čez Dolgo trato.
Nadaljujemo še nekaj metrov naprej, po poti, ki se rahlo spusti do oznake za Moličko planino in Korošico.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine (desno Veliki vrh) po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (rahlo levo Korošica, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do Kocbekovega zavetišča pod Ojstrico. Kapelica na Molički planini (peči), pa se nahaja le nekaj metrov nad omenjenim zavetiščem.
zemljevid poti - Kapelica na Molički planini
Ob poti: Sedelce (1840m), Prag (1870m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kocbekov dom na Korošici
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini1
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini2
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini3
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini4
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini5
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini6
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini7
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini8
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini9
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini10
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini11
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini12
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini13
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini14
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini15
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini16
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini17
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini18
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini19
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini20
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini21
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini22
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini23
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini24
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini25
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini26
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini27
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini28
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini29
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini30
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini31
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini32
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini33
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini34
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini35
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini36
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini37
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini38
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini39
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini40
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini41
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini42
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini43
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini44
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini45
Planina Ravne - Kapelica na Molički planini46
Diskusija o izletu Planina Ravne - Kapelica na Molički planini (čez Zelene trate)
ljubica17. 08. 2006
Prelep gorski sprehod med macesnovimi gaji, cvetjem, borovnicami (ta teden)in razgledi na gore, ki obkrožajo Dleskovško planoto. Po moje lepša varianta kot iz pl. Podvežak. LpLj
Gost25. 01. 2008
Lepo pozdravljeni!

Je kdo slučajno te dni hodu kaj okoli Moličke planine, zanima me kake se razmere pa kakšna je cesta?

LP
Kriška30. 06. 2008
Včerajšnja pot na Moličko planino je bila precej daljša kot piše v opisu, pa ne zaradi težavnosti poti, temveč zato, ker je bil to kot sprehod skozi bogat botanični vrt, pa si je bilo treba vzeti čas za občudovanje in fotografiranje cvetja. V tem času je narava na Dleskovški planoti zelo radodarna.

Kocbekovo zavetišče na planini je ob sobotah in nedeljah odprto in lahko dobite ohlajeno pijačo, kot bi jo vzeli iz svojega hladilnika (hlajeno pod skalami v naravnem okolju). Za postrežbo pijače skbi pašna skupnost, tako da se kakšno soboto za nekaj ur lahko zgodi, da je zavetišče zaprto, ker gre pastir preverit, kako je z živino, ki se pase na širšem območju.

Tudi kapelica je bila odklenjena, tako da smo si lahko ogledali lepo notranjost.
Zelo priporočam obisk!
reina25. 05. 2009
Zakonec tedna bi radi na Moličko planino. Zanima me, je razdalja med Planino Ravne in Podvežakom, bi radi naredili krožno, če bi bilo možno. Upam, da ni več snega in da bo vreme lepo. Lep pozdrav vsem.
rozka26. 05. 2009
Bila v soboto 23.05.na Ojstrici čez planino Podvežak, kjer se malo višje od planine Podvežak začne sneg...ga je bilo vsaj v soboto še ogromnonasmeh
reina8. 06. 2009
Po dolgem času spet malo tu gor. Je bil kdo v zadnjih 14 tih dnevih na Molički planini. Obeta se lepo vreme konec tega tedna. Rada bi družbo popeljala gor, ker ni pretirano huda tura za bolj počasne. Upam, da ni snega.
reina14. 06. 2009
Bila včeraj. Pot je precej snežena. Nikjer žive duše, koča še zaprta. Bom ponovila pohod, ko bodo vse poti kopne.
marjanah17. 03. 2012
Očitno tole ni ravno priljubljena zimska destinacija, saj pot ni niti shojena. Sneg se danes vdira do kolen, tako da smo se obrnili. Poskusimo srečo ponovno poleti. nasmeh
otiv17. 03. 2012
@marjanah to je predvsem raj za turne smučarje,seveda ob malo večji količini snega,kakor ga je letošnjo zimo. V juliju je še posebno lepo,ko vse polno cvetja.nasmeh
trilko17. 03. 2012
Ja, jaz sem se letos ze 2x obrnil na poti na Moličko, nazadnje 1 mesec nazaj mrk pogledmrk pogled Pa sem mislil da je že kaj manj snega glede na trenutne temperature, in sem mislil spet poskusiti. Očitno bom še malo počakal nasmeh
otiv17. 03. 2012
@trilko počakaj na hladnejše vreme in seveda pred sončnim vzhodom na pot.Sam sem velkokrat opravil pot v snegu in ni bilo težav,vse pač zavisi od trenutnih razmer,te pa zadnje dni niso ugodne za hojo po snegu.
Stamp14. 07. 2017
Da li sa Velikog Vrha (i Velike Zelenice) prema Moličkoj Kapelici postoji (markirana?) staza na JZ ili se mora vratiti prema Sedelcu (Zelenim tratama) na JV pa onda prema Kapelici ?
Hvala..
garmont14. 07. 2017
Vrniti se moraš na Sedelce, od koder si se prej povzpel na vrh.
garmont14. 07. 2017
Sem bil prehiter.velik nasmeh
Seveda se lahko z vrha spustiš na drugo stran, ki je bližje Molički planini. Pot je že tri leta markirana, tako, da se ne rabiš vračati proti izhodišču poti.
Lp
Stamp14. 07. 2017
Super.. Još kad bi neki *.gpx bil za taj del.. velik nasmeh
Stamp25. 07. 2017
Bili. Steta su Dom i Kapelica bili zaprti.. Inace super.. Opis, slike i karta na mom Photu : klik Tu a gpx na Wikiloc ili Endomondu (ili kao ZP) ako tko treba..
orchigu24. 07. 2021 11:43:09
Prehodila 21.7.2021. Pot je res lepa, v tem casu posejana z barvami (roze, rusje, flikice snega, tudi kar nekaj krav na pasi direkt na poti - je bilo malo stresno se jim kdaj izognit), bi pa rekla, da za osebe s povorecno kondicijo pride konkretno vec kot dve uri, tudi na parkiriscu so oznake (po kazerikoli poti s pl. Ravne) 2.30 ali 2.45. Pot se lahko komu zacne rahlo vlect, ker je ves cas "gori doli naokoli" in med potjo nimamo zares dobrega obcutka, kaj nas caka cez naslednjih 100m in koliko imamo se do cilja. Lustna pot s predvsem fenomenalnomi razgledi pri kapelici, ampak je za racunat kar nekaj vec kot 2 uri hoje.
Merlin188. 08. 2022 21:02:55
Kaksna je makedamski del ceste proti Planini ravne, je cesta v zadnjem času v slabem stanju ali se jo da prevoziti z manjšim avtomobilom? nasmeh
KarmenT9. 08. 2022 07:37:50
Cesta je brez posebnosti.nasmeh
ajdapetrovec9. 10. 2022 09:22:36
Krasen izlet, razgibana in nezahtevna pot z lepimi razgledi. Na vrhu tudi zelo prijazen oskrbnik in odličen čaj.
Cesta do izhodišča je bila normalno prevozna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki