Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Škrbina / Planina Pungrat - Škrbina

Planina Pungrat - Škrbina

Natisni
Izhodišče: Planina Pungrat (1447 m)
Širina/Dolžina: 46,4286°N 14,3572°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 422 m
Višinska razlika po poti: 422 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 18.035
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. Naprej se zapeljemo v središče Tržiča in cesti sledimo skozi Dolžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer nas oznake za planine Kofce, Šija in Pungrat usmerijo levo. Cesta nato izgubi asfaltno prevleko in se začne strmo vzpenjati. Tej cesti v križiščih sledimo v smeri planine Pungrat v bližini katere parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do planine Pungrat, nato pa nekaj deset metrov pred kočami na planini zavijemo levo na obsežen travnik, čez katerega se v rahlem vzponu povzpnemo do roba gozda, kjer opazimo planinsko tablo za Škrbino (začetni del poti je slabo označen).
Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi gozdni poti, ki se dviga nad planino Pungrat. Po približno 20 minutah hoje od izhodišča stopimo iz gozda na vse bolj strma, sprva z rušjem nato pa le še s travo poraščena pobočja. Strma pot pa nas ob vse lepših razgledih po dobri uri hoje pripelje do Škrbine, s katere se nam odpre pogled na avstrijsko stran.
zemljevid poti - Škrbina
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliko Kladivo (1 h 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Planina Pungrat - Škrbina1
Planina Pungrat - Škrbina2
Planina Pungrat - Škrbina3
Planina Pungrat - Škrbina4
Planina Pungrat - Škrbina5
Planina Pungrat - Škrbina6
Planina Pungrat - Škrbina7
Planina Pungrat - Škrbina8
Planina Pungrat - Škrbina9
Planina Pungrat - Škrbina10
Planina Pungrat - Škrbina11
Planina Pungrat - Škrbina12
Diskusija o izletu Planina Pungrat - Škrbina
Kriška24. 08. 2009
Pot s planine Pungrat na Škrbino ne obstaja več. Na začetku poti na planini je na drevesu pod smerno tablo "Škrbina 1 h" nova tabla z opozorilom, da pot na Škrbino ni prehodna. V zgornji polovici poti je večino steze na zelo strmem pobočju odnesel širok, zelo obsežen plaz, preostanek steze do tja pa se počasi zarašča, čeprav je trenutno še vidna.
Kriška24. 08. 2009
Gozdna cesta iz Jelendola do planine Pungrat je v zgornjem delu na nekaj mestih v precej slabem stanju, vožnja z običajnimi avtomobili z nizkim podvozjem je precej težavna. Priporočam parkiranje malo nižje ob cesti (na mestu, kjer se v levem ovinku na desni strani ceste odcepi za promet zaprta gozdna pot).
Lunca3. 09. 2011
s planine Pungrat je pot res malce treba poiskati, vendar večjih težav ni, na mestu, kjer jo je odnesel plaz, pa tudi ni večjih težav, tisti del prehodiš, potem pa si hitro spet na pravi poti...
mmatejj7. 05. 2012
bil pretekli teden .. pot je kar lepo prehodna .. dobrodošla bi bila sicer ena tabla ob robu gozdne meje, pri podrtem drevsu, da je potrebno zaviti levo .. pri tistem malem odnešenem delu, pa že nastaja pot po robu, po travantem delu ...
4311. 05. 2014
tale pot je močno poškodovana od plazu, bi rekel, da je v večini ni več ... sestopala sva s kladiva čez škrbino na pungrat ... kakih 100 m pod škrbino poti zmanjka, saj je plaz potrgal s seboj dobršen del zemlje ... nato brezpoten sestop do roba gozda, kjer sva spet ulovila stezico ... teren je strm, zato je brezpotje težavno; če ne boste imeli sreče kot midva pa sledi lahko še prebijanje skozi zeleno golazen in gozd ... ne priporočam ...
pemi11. 05. 2014
Lani se mi je točno ta tej poti zaradi takšnih razmer zgodila nesreča, dobro poznam pot. Pri sestopu so fantje ki so bili višje nad mano, malo brezglavo sprožili plaz skal in ena od njih je priletela vame, odnesla sem jo dokaj ..v primerjavi kaj bi lahko bilo.
michael6629. 08. 2014
V kakšnem stanju je trenutno ta pot iz oz. na Škrbino? Je kdo hodil tod zadnje dni? Kje pa je možno najhitreje (in najlažje) priti iz Kofc na Škrbino? V kakšnem stanju pa je "graničarska pot"od pl. Šija v smeri škrbine?LP.
Lisica22. 10. 2017
Pot iz planine Pungrat do Škrbine je normalno prehodna in označena, nikjer ni vidno da bi bil kakšen plaz.
Lapuh2075. 07. 2019
Danes s planine Pungrat do Škrbine in potem po grebenu proti vzhodu. Pot brez posebnosti, pozna pa se, da tukaj ni veliko obiska. Popoln mir. A temu primerno je treba ponekod bolj natančno pogledati po kateri smeri naprej. Srečal enega samega planinca, pa še ta je na Škrbini obrnil proti Kladivu. Lepi konci. Letos vse še zelo zeleno in vse diši po turških nageljnih. Priporočam. Tudi cesta do planine je čisto v redu, še sploh če upoštevaš minule nevihte.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki