Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Planina Podvežak - Ojstrica (mimo Kocbekovega doma)

Planina Podvežak - Ojstrica (mimo Kocbekovega doma)

Natisni
Izhodišče: Planina Podvežak (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3319°N 14,6726°E
Ime poti: mimo Kocbekovega doma
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 98.200
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 78
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi (9,5 km) in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ojstrice. Pot gre že nekaj metrov nad kočo v pas rušja, kjer se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po dobrih 20 minutah vzpona od Kocbekovega doma se pot položi, le ta pa preide na travnata pobočja, katera kmalu zamenja kamenje. Pot naprej preči dve zaporedni grapi, nato pa se prične strmeje vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju. Pot naprej nas vodi mimo dveh manj opaznih razpotij (v obeh primerih nadaljujemo desno v smeri Ojstrice, levo Planjava in Škarje) in se postopoma prične obračati vse bolj v desno. Višje pot postane še bolj strma in preide na precej gruščnato pobočje. Naprej se pot za kratek čas položi in nas skozi ožji prehod pripelje na glavni greben Kamniško Savinjskih Alp. Ko stopimo na greben nadaljujemo desno po zelo strmi poti, ki se naprej vzpenja po razčlenjenem skalovju. Tej zelo strmi poti, ob kateri nam je v pomoč nekaj klinov, sledimo vse do vrha Ojstrice, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah nadaljnje hoje (v zadnjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja).
planina Podvežak - Korošica 2:15, Korošica - Ojstrica 1:45.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Podvežak - Ojstrica1
Planina Podvežak - Ojstrica2
Planina Podvežak - Ojstrica3
Planina Podvežak - Ojstrica4
Planina Podvežak - Ojstrica5
Planina Podvežak - Ojstrica6
Planina Podvežak - Ojstrica7
Planina Podvežak - Ojstrica8
Planina Podvežak - Ojstrica9
Planina Podvežak - Ojstrica10
Planina Podvežak - Ojstrica11
Planina Podvežak - Ojstrica12
Planina Podvežak - Ojstrica13
Planina Podvežak - Ojstrica14
Planina Podvežak - Ojstrica15
Planina Podvežak - Ojstrica16
Planina Podvežak - Ojstrica17
Planina Podvežak - Ojstrica18
Planina Podvežak - Ojstrica19
Planina Podvežak - Ojstrica20
Planina Podvežak - Ojstrica21
Planina Podvežak - Ojstrica22
Planina Podvežak - Ojstrica23
Planina Podvežak - Ojstrica24
Planina Podvežak - Ojstrica25
Planina Podvežak - Ojstrica26
Planina Podvežak - Ojstrica27
Planina Podvežak - Ojstrica28
Planina Podvežak - Ojstrica29
Planina Podvežak - Ojstrica30
Planina Podvežak - Ojstrica31
Planina Podvežak - Ojstrica32
Planina Podvežak - Ojstrica33
Planina Podvežak - Ojstrica34
Planina Podvežak - Ojstrica35
Planina Podvežak - Ojstrica36
Planina Podvežak - Ojstrica37
Planina Podvežak - Ojstrica38
Planina Podvežak - Ojstrica39
Planina Podvežak - Ojstrica40
Planina Podvežak - Ojstrica41
Planina Podvežak - Ojstrica42
Planina Podvežak - Ojstrica43
Planina Podvežak - Ojstrica44
Planina Podvežak - Ojstrica45
Planina Podvežak - Ojstrica46
Planina Podvežak - Ojstrica47
Planina Podvežak - Ojstrica48
Planina Podvežak - Ojstrica49
Planina Podvežak - Ojstrica50
Planina Podvežak - Ojstrica51
Planina Podvežak - Ojstrica52
Planina Podvežak - Ojstrica53
Planina Podvežak - Ojstrica54
Planina Podvežak - Ojstrica55
Planina Podvežak - Ojstrica56
Planina Podvežak - Ojstrica57
Planina Podvežak - Ojstrica58
Planina Podvežak - Ojstrica59
Planina Podvežak - Ojstrica60
Planina Podvežak - Ojstrica61
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Ojstrica (mimo Kocbekovega doma)
Prikaži starejša sporočila
jvali12. 08. 2011
ju3 bi šla z možem na ojstrico. prebrala sem vse izjave in opise obeh poti (s korošice ali čez malo ojstrico). rada imava v eno smer gor, v drugo dol. kaj predlagate: gor čez malo ojstrico, ker je hiter vzpon in lažje plezato gor kot dol in nato sestop proti korošici? letos sva že bila grintovcu in storžiču čez žrelo, dva dni nazaj pa sem bila tudi krofički. torej, je ojstrica primerna izbira?
otiv12. 08. 2011
Seveda je,le zgodnja bodita,ker so za popoldne napovedane možne nevihte.Vsekakor pa prvo po Kocbekovi poti na vrh in po lažji z Ojstrice proti Korošici.
Pa srečno!
jvali12. 08. 2011
otiv: hvala. nasmehvreme pa bi moralo zdržati, vsaj tako kaže na netu. je pa res, da v gorah nikoli ne veš.
kristijan15. 08. 2011
Ravno sem se vrnil iz Ojstrice, na vrh od koče nazaj pa po Kocbekovi poti do doline Podvežak. Lepa pot ne prenaporna, lepo markirana. Edino naj nekdo nese zraven blazinico za žig je ni na vrhu, pa se nekaj improvizira, pa imam občutek, da počasi več kulijev ne bo nasmeh
Sam.volk15. 08. 2011
Pravi planinec ima blazinico v nahrbtniku.lp
IgorZlodej15. 08. 2011
Poznam vse več takih, ki jim je žig zadnja stvar pri hoji v gorezavijanje z očmi
GregorC15. 08. 2011
Sicer redko pobiram žige, ampak če pa že je pa blazinica vedno v nahrbtniku.Kuli pa imam tako ali tako vedno s seboj.
otiv15. 08. 2011
Z leti tudi strast zbiranja žigov malce mine,ostanejo le želje po lepih doživetjih med gorami.nasmehmežikanje
Marta15. 05. 2012
V torek sva šla na Ojstrico mimo Kocbekovega doma. Do Sedelca je na poti še precej snega, ki se na mestih udira. Gaz, ki sva ji sledila, je šla večkrat naravnost čez ruševje, plezala sva skozi borovčke Morda pridejo prav gamaše.
ŽigaB29. 06. 2012
V dveh etapah opravil opisano pot, oskrbnica na Kocbekovem domu je izjemno prijazna in ustrežljiva, pot je čudovita, vpisna knjiga na Ojstrici pa tako polna, da so popisane tudi vse platnice... Pa še namig: če se boste na Korošici zadržali kakšen dan dlje, priporočam še skok na Lučkega Dedca (2023m), kratka a zanimiva turca.
juhejnaprej7. 07. 2012
Danes sem šel s planine Vodole prek male Ojstrice na vrh Ojstrice, nato pa mimo Kocbekovega doma nazaj med Tolstim in Črnim vrhom proti izhodišču. Vreme je bilo odlično, ljudi sva srečala precej, ob vračanju pa sva okoli tretje ure popoldne gledala helikoptersko reševanje malce pod vrhom na strani proti Škarjam. Na grebenu je bilo kup ljudi, helikopter pa je območje preletaval kako uro. Morda kdo ve, za kaj je šlo?
planinka eva22. 08. 2012
danes sem bila na Ojstricivelik nasmeh gor sem šla čez Malo Ojstrico nazaj pa na Kocbekov dom pot je odlična morda bi lahko bilo ponekod malce več klinov zavijanje z očmi ampak vseeno je super velik nasmehvelik nasmeh
dima3. 09. 2012
Zanima me, kakšen je makadam do planine Podvežak? Hvala vsem za info :-)
Gizmo3. 09. 2012
Po tej poti sem vozil približno 3 teden nazaj. Cesta je predvsem v zgornjem delu kar načeta, vendar gre. Počasi in previdno, kjer so plitvi jarki čez cesto. Včasih je treba tudi počez zapeljati, drugače se znamo z dnom avta dotakniti tal, kar ne priporočam, glede na to, da ponekod gledajo ven kar veliki kamni.

Srečno...
pohodnica535. 09. 2012
dima@ cesta je v celoti prevozna, mi smo šli 2x v roku preteklih 3 tednov, se pa strinjam z Gizmo, da je treba voziti res bolj počasi in pazljivo; nazadnje je bil parking zaseden do zadnjega kotička, pa še precej ob cesti navzdol in navzgor, kar zagotovo ne bi bilo, če bi bila cesta večji problem; zelo lepo je "tam gori", naj te bojazen glede makedama ne ustavinasmeh;lp
Gizmo5. 09. 2012
Pohodnica53 nasmeh se podpišem pod izjavo. Res je lepo tam gor. Kraljica Ojstrica vabi. Cesta sigurno ne bo ovira.

Pa srečno pot.
Saš196728. 07. 2013
Včeraj smo opravili to čudovito turo.Parkirišče je bilo ob osmih zjutraj že skoraj zapolnjeno.Do Korošice smo se odpravili po poti mimo Deske in Vodotočnika za kar smo porabili malce več kot dve uri.Vračali smo se čez Sedelce in mimo Inkretovega studenca ter zaokrožili lepo pot.Markacije do Korošice so obnovljene, proti vrhu Ojstrice pa že precej zbledele.Oskrbnica na korošici nam je prijazno posredovala vse einformacje. Še zahvala dvema prijaznima planincema na vrhu, ki sta nam posodila blazinico za žig, sicer bi naš sin ostal brez želenega žiga.
tamea27. 10. 2013
Pozdravljeni,
danes sem na poti med korošico in ojstrico izgubila telefon (motorola na preklop z rožnatim pokrovom).Predvidoma je bil pozabljen na južni jasi ob Kocbekovem domu. Če ga kdo najde, naj prosim piše na matejka.z@gmail.com
Borut129. 08. 2014
Pozdrav, kakšna je kaj cesta do planine Podvežak?
Keko29. 08. 2014
Solidna in normalno prevozna.
jesen29. 08. 2014
Včeraj (28.8.2014)sem kmalu od odcepa naletel na tablo z napisom (nekako tako): zaradi sečnje je cesta zaprta.Odprta je ob 10; 12 in 14 uri. Kljub temu sem peljal naprej in dejansko naletel na zaporo. Prijazni gospod mi je dovolil, da sem lahko peljal mimo. Toliko v vednost. Bodite lepo!
nordkap21. 09. 2014
A je do planine še vedno napis glede sečnje in ure prevoza, ali je sedaj normalno odprta, mislim tam nekje okrog 6.00 ure zjutraj ali prej.
Da se ne vozimo brez veze in potem ne bi bil možen prevoz.
Kako je sedaj s tem?
nordkap21. 09. 2014
Pa še nekaj, kako je sedaj z žigom na Ojstrici, ali je in kje?
MPS7. 05. 2015
V nedeljo 10.5. se nameravam iti na Ojstrico po tej smeri, pa me zanima, kako je s snegom? Ga je še veliko? Hvala za odgovor. Lp nasmeh
Grenaleva8. 05. 2015
lani ga je bilo do konca junija do Cojzove, ampak lepo shojenega, letos je takole od daleč videti bistveno manj in vrh skoraj že brez snega - pa en pohodnik je ravno podal stanje na Kalškem grebenu, ki je 2224 n.m. in je poslikal, da je kopno
klemenb8. 05. 2015
Aktualne razmere: LINK

Lp!
MPS9. 05. 2015
Hvala Grenaleva in klemenb za odgovor! Bomo sprobali!
Mark014. 06. 2015
Ravnokar sem se vrnil iz pohoda, zelo fajn tura, me je pa lepo presenetil frišen položen asfalt na cesti, ki pelje do izhodišča. Lepo so se potrudili, po asfaltu teče ko putrčk, no ja razen zadnjih 5 km, tist se pa že potrpi malo. Kakor sem slišal je bila prej cesta obupna.
Na vrhu Ojstrice je samo zguljen trikotni žig, tako da sem odtisnil en zmazek v trasverzalo, spodaj v koči pa je oskrbnica rekla da so ga zadnjo nedeljo prejšnje sezone odnesli mrk pogled. Oskrbnica zelo prijazna, pohodnikov veliko, razgledi krasni, priporočam!
alpin14. 06. 2015
Potem bo tudi kolesarska tura mogoča s specjalko,če je asfalt.!!nasmehnasmeh
Jurcekk1. 07. 2015
Pozdravljeni! Ravno polnimo knjizico in se odpravljamo na Ojstrico.. Kako je zdaj z zigom ,je ali ni? Ce ga na vrhu ni a je vsaj v koci na korosici od vrha ojstrice?lp
garmont9. 07. 2015
Pri tem opisu poti je edini večji omembe vreden spust iz Sedelca ( 1900m ) do Doma na Korošici ( 1808m ), tako, da je skupna razlika v višini največ 150m in ne 350m, kot je v opisu. zavijanje z očmi
Tadej11. 07. 2015
Hvala za opozorilo, sem popravil. Lp, Tadej
Zdenkob31. 07. 2016
Bil včeraj na Ojstrici. Prekrasno vreme, dosti ljudi, vendar lepi razgledi in prijetno vzdušje. Pot do planine Podvežak je sedaj res boljša, makadama je ostalo le še zadnjih 4 km.
Stamp1. 08. 2016
Da li se može bez problema na Malu Ojstricu popeti direktno sa istoka iz smjera Stare Kocbekove Koče i Crkve Cirila i Metoda ? hvala
Stamp1. 08. 2016
saznao na Forumu.. može nasmeh
awirex6. 08. 2016
Bil danes na Ojstrici. Zelo . slabo vreme na vrhu, gosta megla, in močan veter. Večina pohodnikov se je obrnila. Na vrhu je težava z žigom, ker je močno izrabljen, tako da se od žiga vidi le obris, pa še to moraš močno odtisniti. V Kocbekovi koči pa je prijazno osebje.
DarkoZ8. 08. 2016
Tudi včeraj bilo na vrhu podobno, brez razgleda in vetrovno.
rodica3. 07. 2017
V kakšnem stanju je cesta do Podvežaka, mi lahko kdo pove, prosim.
geppo3. 07. 2017
Nisem se vozil. Kolega je bil pred dvema dnevoma. Brez posebnosti, tam pa tam jarek od nalivov. Tako kot običajno.
lp
Hribolazec8124. 06. 2018
Pozdravljeni, kako je z žigov od Kocbekovega doma, se še da dobiti? Namen imam iti na Ojstrico te dni
maks5729. 06. 2018
Glede žiga Kocbekovega doma pa tudi mene zanima, kje se ga da dobiti. In zelo bom hvaležen za odgovor.
NYG1. 07. 2018
Žiga na Korošici ni.

Če bi bila PZS resna organizacija, bi do 1. julija poskrbela, da bi bil žig gor za to največjo slovensko vezno pot. Ampak ne morem reči, da sem presenečen, glede na odnos PZS do SPP v preteklem obdobju.
garmont1. 07. 2018
Za žig je odgovorno izključno PD, ki s kočo upravlja, v tem primeru Celje - Matica. PZS nima prav nič pri tem. zavijanje z očmi
Da pa je Dom na Korošici del SPP, ima največji interes omenjeno planinsko društvo, saj se jim je na ta način povečal promet v koči.
Seveda, ko je le ta še stala. mrk pogled
NYG1. 07. 2018
Tako nekako je v praksi ja, PZS je določil kontrolne točke, vse ostalo prepušča društvom. Malce več aktivnosti s strani PZS ne bi škodilo.
maks571. 07. 2018
Danes smo bili na Ojstrici. Seveda žiga Kocbekovega doma nismo dobili. Na mestu, kjer naj bi žig bil, sem že vpisal današnji datum. Zame je stvar čista in še na misel mi ne pride, da bi zaradi šlamparije določenih odgovornih ljudi ponavljal to turo. Res je smešno, nedopustno in nesprejemljivo, da od dvajsetega oktobra lani, ko je dom pogorel, do danes, nihče ni poskrbel za žig. O pogorišču doma, ki ga lahko razumem zgolj kot veliko sramoto, pa bom mogoče spregovoril na forumu in priložil še kakšno sliko, ki sem jo posnel danes?
Mara6619. 04. 2019
Lep pozdrav,


Načrtujemo pohod na Korošico in naprej na Ojstrico in nazaj. Zanima nas, kakšne razmere so na Ojstrici? Sneg? Da se bomo lahko pripravili.
Glede žiga na Korošici. Kako je s tem?

Hvala
garmont19. 04. 2019
Snega je na poti na Ojstrico seveda še dosti, zato ne bi o potrebni opremi.
Žig SPP pa je bil lani v Orlovem gnezdu pri slapu Rinka, kamor ga je prinesla Mojca. mežikanje
Blazina29. 10. 2019
V soboto sem bila na Ojstrici. Na vrhu ni bilo vpisne knjige.
ljubitelj gora2. 01. 2020
Na Ojstrici 2.1, do nekje slike 50 je blo vredu za hodit. Naprej pa same ledne razmere. Nekaj časa se še vzpenjal a je blo mal tvegano (klasična oprema) in se malo vrnil ter prečno do JZ grebena in po njem na vrh. Vrnil se nazaj po JZ grebenu nato pa pod steno Ojstrice v smeri Male Ojstrice. Zvečer se razmere spremenijo, sneg pomrzne še pred sončnim zahodom in iz sten poneha odpadat led.

http://shrani.si/f/24/13g/a7dOEXU/img2285.jpg

http://shrani.si/f/a/69/mTnPIOf/img2289.jpg

[img>http://shrani.si/f/1G/X/3PMiTg1t/img2304.jpg[/img>
Amadeja11. 06. 2022 00:41:42
Hej, v nedeljo nameravam na Ojstrico. Je bil morda kdo v kratkem na vrhu in lahko pove, ali je še kaj snega.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki