Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Divjem jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Planina Podvežak - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Planina Podvežak - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Natisni
Izhodišče: Planina Podvežak (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3319°N 14,6726°E
Ime poti: čez Malo Ojstrico
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 155.640
 13 osebam je objava všeč
Število slik: 65
Število komentarjev: 109
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu (vzpon na Malo Ojstrico je le minuto s poti). Markirana pot omenjeni vrh obide po levi strani in nas le malo naprej ponovno pripelje na greben, kjer prečimo strma in za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot grebenu umakne v levo, preči kratko zelo strmo pobočje, nato pa se izteče na prijetnih travnatih pobočjih. Po nekaj minutah prijetne hoje, stopimo v kratek krušljiv, a ne preveč strm del poti. Naprej se pot ponovno položi, preči še eno travnato pobočje, nato pa nas v zmernem vzponu, ki poteka čez vse bolj kamnito pobočje pripelje pod vršno pobočje Ojstrice. Pot naprej se prične strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se začne obračati vse bolj v levo. Naprej se pot rahlo položi, preči zelo strma pobočja, nato pa se s pomočjo klinov ponovno prične strmo vzpenjati. Pot, ki nam nudi številne (predvsem) naravne oprimke, pa nas kmalu pripelje pod predvrh, s katerega sledi razmeroma težaven spust v škrbino med obema vrhovoma. S škrbine sledi še kratek strm vzpon po krušljivem pobočju in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Ojstrice.
Planina Podvežak - Sedelce 2:00, Sedelce - Ojstrica 1:30.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Podvežak - Ojstrica1
Planina Podvežak - Ojstrica2
Planina Podvežak - Ojstrica3
Planina Podvežak - Ojstrica4
Planina Podvežak - Ojstrica5
Planina Podvežak - Ojstrica6
Planina Podvežak - Ojstrica7
Planina Podvežak - Ojstrica8
Planina Podvežak - Ojstrica9
Planina Podvežak - Ojstrica10
Planina Podvežak - Ojstrica11
Planina Podvežak - Ojstrica12
Planina Podvežak - Ojstrica13
Planina Podvežak - Ojstrica14
Planina Podvežak - Ojstrica15
Planina Podvežak - Ojstrica16
Planina Podvežak - Ojstrica17
Planina Podvežak - Ojstrica18
Planina Podvežak - Ojstrica19
Planina Podvežak - Ojstrica20
Planina Podvežak - Ojstrica21
Planina Podvežak - Ojstrica22
Planina Podvežak - Ojstrica23
Planina Podvežak - Ojstrica24
Planina Podvežak - Ojstrica25
Planina Podvežak - Ojstrica26
Planina Podvežak - Ojstrica27
Planina Podvežak - Ojstrica28
Planina Podvežak - Ojstrica29
Planina Podvežak - Ojstrica30
Planina Podvežak - Ojstrica31
Planina Podvežak - Ojstrica32
Planina Podvežak - Ojstrica33
Planina Podvežak - Ojstrica34
Planina Podvežak - Ojstrica35
Planina Podvežak - Ojstrica36
Planina Podvežak - Ojstrica37
Planina Podvežak - Ojstrica38
Planina Podvežak - Ojstrica39
Planina Podvežak - Ojstrica40
Planina Podvežak - Ojstrica41
Planina Podvežak - Ojstrica42
Planina Podvežak - Ojstrica43
Planina Podvežak - Ojstrica44
Planina Podvežak - Ojstrica45
Planina Podvežak - Ojstrica46
Planina Podvežak - Ojstrica47
Planina Podvežak - Ojstrica48
Planina Podvežak - Ojstrica49
Planina Podvežak - Ojstrica50
Planina Podvežak - Ojstrica51
Planina Podvežak - Ojstrica52
Planina Podvežak - Ojstrica53
Planina Podvežak - Ojstrica54
Planina Podvežak - Ojstrica55
Planina Podvežak - Ojstrica56
Planina Podvežak - Ojstrica57
Planina Podvežak - Ojstrica58
Planina Podvežak - Ojstrica59
Planina Podvežak - Ojstrica60
Planina Podvežak - Ojstrica61
Planina Podvežak - Ojstrica62
Planina Podvežak - Ojstrica63
Planina Podvežak - Ojstrica64
Planina Podvežak - Ojstrica65
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)
Prikaži starejša sporočila
pabo22.7.2013
Tudi jaz sem obiskal Ojstrico v soboto, ... se strinjam s predhodnico, da za vrtoglave ni, a se trud poplača s prekrasnim pogledom v dolino.
Potohodnik3.9.2013
Tudi jaz sem prehodil to pot, odšel pa sem z sinom in znancem ki, ima tudi sina, mislila sva prespati v koči na Korošici in naslednji dan proti Planjavi, v istem dnevu pa dosegla Ojstrico. V koči ni bilo ni bilo prostora zato smo hiteli proti vrhu in sva morala narediti še cel sestop (pot do Korošice se malo vleče). Proti vrhu moraš malo lesti. Verjetno sva midva pot nekako malo zgrešila pot saj sva naletela na samo na 3 kline, en malo majav. Čelado se kar splača vzeti, ker gre čez viken gor veliko ljudi in lahko pade kakšen kamen.
Keko3.9.2013
Mislim da nista nič zgrešila, saj so v resnici samo trije ali štirje klini.
tamea27.10.2013
Pozdravljeni,
danes sem na poti med korošico in ojstrico izgubila telefon (motorola na preklop z rožnatim pokrovom).Predvidoma je bil pozabljen na južni jasi ob Kocbekovem domu. Če ga kdo najde, naj prosim piše na matejka.z@gmail.com
smatjaz1.11.2013
tamea, bil včeraj gor in pogledal za telefon pa ga nisem našel, upam da da ga je nekdo pred menoj in si ga že dobila. Drugače pa fantastična pot. Škoda le ker je premalo usmerjevalnih tabel za različne poti proti vrhu, glede na to da jih je kar nekaj in smeri planine Podvežak, tako pa če jih ne poznaš se lahko držiš samo ene smeri. Po zemljevidu sem nato našel še pot za nazaj mimo planine na kateri je prelepo jezerce (Vodotočne ali Vodotočine), katera pa tudi ni označena s označevalnimi tablami ne iz smeri Kocbekovega doma ne iz smeri Podvežaka, eno izredno lepo tablo sem našel le na vrhu sedla med Tolstim vrhom in desko, kar je že precej iz usmerjene poti, moram pa pripomniti da pa so kljub temu vse poti izredno lepo markirane. Prilagam fotografijo mesta kjer se pot od planine Podvežak odcepi mimo jezera do Korošice in druga v obratni smeri od Korošice, tretja pa je s sedla nad jezerom. Pa varen korak vsem skupaj in srečno. Pa še fotka včerajšnjega vzpona.
katja871.7.2014
V soboto (28.6.2014) smo naredili krasno krožno turo: Planina Podvežak - Mala Ojstrica - Ojstrica - Kocbekov dom na Korošici - Lučki Dedec - Vodotočnik - Planina Podvežak velik nasmeh

Za turo smo potrebovali 9 ur. Na poti je kar nekaj snežišč, vendar niso težavna in nevarna za prečenje. Pot čez Malo Ojstrico na vrh pa je popolnoma kopna.

Slike iz ture si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140628-m-ojstrica-ojstrica-lucki-dedec/pot-cez-planino-podvezak/21802649
tomislavo30.10.2014
Živjo,
v nedeljo sem namenjen iz planine Podvežak na Ojstrico,Malo Ojstrico morda na Lučkega Dedca pa me zanima če mi lahko gdo da kakšno informacijo o razmerah napotinasmeh
Barentoter5.3.2015
Pozdrav, zanima me, če kdo ve po kom ali čem je dobil ime Inkretov studenec (napajališče za živino ob poti)? Hvala in lahek korak.
Stefano9110.8.2015
Danes smo bili na Ojstrici nasmeh
Morem rečt da pot je zelo lepa,malo nevarna proti vrhu ampak se da nasmeh
Zelo lepo označena pot.
markohorvat10.11.2015
Pozdravljeni,

Rabil bi informacijo o razmerah na tej poti oz. kako je z zimsko opremo?

Hvala in lp
garmont10.11.2015
Zimske opreme ne rabiš,snega ni.
Barentoter11.11.2015
Cesta proti Kranjskemu Raku (odcep levo pred Črnivcem, če greste iz Kamnika) je zaprta. Mislim, da sanirajo plaz. Je potrebno čez Luče.

Razmere pa skoraj poletne nasmeh
jax11.11.2015
Obstaja tudi obvoz zapore. Je pa cesta precej kočljiva, zelo strm makadam, ozka cesta, srečanje ta tistem odseku bi bilo zelo kočljivo. Zato raje ne bom dajal napotkov o tem, kje ta obvoz je, pa naj ga vsak najde sam, če ga zanima. Sicer pa naj bi bila po planu cesta zaprta samo še jutri, tako da je to itak precej brezpredmetno.
grega_z_brega11.11.2015
Kolikor vem je zapora do 12.11.2015
jax11.11.2015
In jutri je?
grega_z_brega11.11.2015
Sem čisto spregledal, da si napisal...
dkrajnc2722.12.2015
Pozdravljeni.

V nedeljo gremo z prijateljem po tej poti, če si kdo želi zraven se naj javi na taxxi3@gmail.com
Štartava iz celja, več info na mailu

Lp
jvali11.7.2016
V petek sva bila namenjena na Ojstrico po tej poti, želela sva ponoviti vzpon izpred nekaj let, a tokrat ni nikjer bilo oznake-razpotja za Malo Ojstrico. Ker hodiva po označenih poteh, sva nadaljevala do koče na Korošici in nato vzpon na vrh. Na koči sva izvedela, da so prejšnjo soboto postavljali nove table in da je že več pohodnikov sporočilo, da manjka smerokaz za M.Ojstrico. Torej, markacisti...Kljub vsemu sva preživela lep dan.nasmeh
matea28.7.2016
jvali,

v soboto se odpravljamo na to pot. Zanima me, v kakšnem stanju je cesta do planine Podvežak...
Hvala in lp
ločanka28.7.2016
Cesta lepa, bila prejšnji teden. Celo asfaltirana je do kmeta Planinška, od junija menda.
zokipoki28.7.2016
Asfaltirano je že od junija 2015. Lp
matea28.7.2016
O, krasno. Najlepša hvala za informacije. Lp
dkrajnc2725.5.2017
Jutri imam namen po omenjeni poti, če si želi kdorkoli zraven mi naj piše za več informacij zasebno sporočilo.

Srečno
seinfeld26.8.2017
Danes sva s sinom prehodila to pot. Štartala sva ob pol šestih, na vrhu ob pol devetih. Pot je kondicijsko nezahtevna, potrebno pa je nekaj plezanja po naravnih oprimkih, ki pa jih je precej. Klinov je malo, pa še ti so nepotrebni, zajl ni. Pot ni prepadna, se pa na nekaj mestih pokuka v Robanov kot. Meni, ki me je strah prepadov, je pot čudovita, pa še vreme in razgledi so bili prekrasni. Nazaj sva se vračala proti Kocbekovemu domu, preko sedla pod Lučkim dedcem mimo Vodotočnega jezera do izhodišča. Vsega skupaj 1245 višinskih metrov, 13,5km razdalje, v dobrih šestih urah.
franjo6628.9.2017
Zanima me, v kakšnem stanju je cesta do planine Podvežak...
Hvala in lp
garmont28.9.2017
Nobenih težav, v redu.
franjo6628.9.2017
Najlepša hvala za informacijo
maks5729.6.2018
Ali je na tej turi kakšna nevarnost snega?

Če je ni, bi jo rad opravil to nedeljo, za katero kaže ugodno vreme.
franjo6630.6.2018
Ni snega...nasmeh
maks5730.6.2018
Hvala za dobro novico, franjo66.nasmeh
Hribovc829.7.2018
8.7.2018
Smo se odpravili na ojstrico po krožni poti.
Štartali smo iz planine podvežak skozi maličko planino,proti mali ojstrici,ojstrca,korošica,lučki dedec, vodotočno jezero,deske in pa spust nazaj v dolino podvežak.

Video:
https://youtu.be/jJa-kAfT4KY
dleskovec9.7.2018
Hribovc; škoda, da si na tej lepi poti "zgubil" vso slovenščino in pravopis!
geppo9.7.2018
Res žalostno, kako nekateri na tej spletni strani omaložujejo pravopis in slovenski jezik.
Imena naših vrhov niti toliko ne cenijo, da bi jim pripisali velike začetnice. Pač, "hribovci"zmeden
lp
pohodnik389.7.2018
Včeraj v nedeljo 8.7. opravil omenjeno pot ki je brez posebnosti se pa zadnje čase splača prej začeti turo kot ob 6. vsaj dve uri saj si na koncu poplačan z izjemnimi vtisi.

SLIKE in osebni vtisi z ture

Lp! Tonenasmeh
gregorjaunik29.8.2018
Včeraj z otrokoma prehodili omenjeno pot (krožno nazaj mimo Kocbekovega doma). Super pot v odličnem vremenu. Žal smo mi in ostali na vrhu Ojstrice pogrešali vpisno knjigo, prav tako je že štampiljka v slabem stanju, saj kljub temu da smo imeli zraven blazinico in ga namočili, se razen trikotnika nič ne vidi. Drugače pa super pohod!
Jodlar12.9.2018
Pozdravljeni
Prvič se imam namen podati na Ojstrico. Prosil bi vas za pomoč. Ker bi rad šel po različnih poteh (preko Male Ojstrice in preko Kocbekovega doma) me zanima, katera smer je boljša za vzpon in katera spust. Kjer je več "plezanja", po tej poti bi se raje vzpnel.
Hvala
djimuzl12.9.2018
Čez Malo Ojstrico gor in mimo Korošice dol je običajna varianta.
Jodlar12.9.2018
Hvala za hiter odgovor
mornar3.11.2018
Ali je kdo vkratkem šel na Ojstrico iz planine Podvežak ali iz planine Ravni. Zanima me kako je z dovozom to teh izhodišč. LP.
panoramik3.11.2018
Pot proti planini Ravne je v zgornjem delu blatna a se da prevoziti
lepenatka3.11.2018
31.10. ja bila na odcepu za Podvežak tabla za prepoved prometa zaradi spravila lesa, zato je bilo na planini Ravni zelo veliko avtomobilov.
mornar3.11.2018
Hvala obema za odgovor.
vemubr28.6.2019
Kako je stanje snega na Ojstrici? Ali je šel kdo na vrh s kužkom? Mi bi ga vzeli poleg, če le ni preveč za plezat.
Hvala za odgovor.
garmont28.6.2019
Snega na tej poti ni več.
Za kužka pa nisem prepričan, da je to najboljša pot. Mogoče je zanj bolje po južni poti iz smeri Korošice.
noname28.6.2019
Za psa je ta pot zelo zahtevna (od slike 57. dalje) in poleti zelo vroča. Ce ni zelo agilen ali manjsi pes, potem raje ne.
Enka28.6.2019
S psom rajši po direktni poti od Korošice. Jaz ga tukaj ne bi vozila.
jprim28.6.2019
Vedno se zgrozim, ko srečam neodgovorne lastnike psov na zahtevnih poteh.Pes gospodarju sledi v različnih situacijah, saj je zvest gospodarju. Lastnik pa niti malo ne pomisli, kakšne težave ima njegov pes.
Včasih me ima volja, da bi koga kar prijavila na kakšno društvo.
Nekaj časa nazaj sta dva gospodiča šla na Skuto, s seboj sta imela psa, ki je kar nekajkrat zdrsnil po skalah navzdol. Sramotno za tako početje.
Lp!
mapi603.8.2020
1.8. sva s prijateljico prehodile to pot. Na vrh sva malo pohitele če bi se popoldan vreme poslabšalo, nazaj sva si pa vzele čas za užitek ob prelepih razgledih,fotografiranje in občudovanje prelepih cvetličnih preprog. Sem pa bila na vrhu nekoliko presenečena, ko sem dve pohodnice, ki so prišle po Kopinškovi poti na vrh vprašala, kakšna je pot...ali je zelo vrtoglava...pa je še vedno pretresena dejala, da sploh ni vedela na kakšno pot se je podala in da nikoli več ne bi šla,ter kakšne so še druge možnosti za sestop...ne bi rada nikogar kritizirala,ampak da pri vseh informacijah, slikah in komentarjih o posamezni poti, ki so danes na voljo, ne veš na kakšno pot si se podal in ali je primerna zate? Zase vem, da se po Kopinškovi pot nikoli ne bom podala na vrh in kje na sredini "zmrznila" od strahu in klicala GRS ker ne bom upala ne naprej ne nazaj. Občutek imam, da je pohodništvo za mnoge postalo kot neki modni hit-gremo osvojit neki vrh!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki