Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMala Ojstrica / Planina Podvežak - Mala Ojstrica
  

Planina Podvežak - Mala Ojstrica

 
Izhodišče: Planina Podvežak (1500 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3319°N / 14,6726°E
Cilj: Mala Ojstrica (2017 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 517 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 41704
Ocena: 2 glasov
Število slik: 41
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu. Ko stopimo tik pod vrh Male Ojstrice, zapustimo markirano pot, ki vodi na Ojstrico in nadaljujemo desno po strmi poti, po kateri se v manj kot minuti nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Male Ojstrice.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ojstrica
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Podvežak - mala_ojstrica1
Planina Podvežak - mala_ojstrica2
Planina Podvežak - mala_ojstrica3
Planina Podvežak - mala_ojstrica4
Planina Podvežak - mala_ojstrica5
Planina Podvežak - mala_ojstrica6
Planina Podvežak - mala_ojstrica7
Planina Podvežak - mala_ojstrica8
Planina Podvežak - mala_ojstrica9
Planina Podvežak - mala_ojstrica10
Planina Podvežak - mala_ojstrica11
Planina Podvežak - mala_ojstrica12
Planina Podvežak - mala_ojstrica13
Planina Podvežak - mala_ojstrica14
Planina Podvežak - mala_ojstrica15
Planina Podvežak - mala_ojstrica16
Planina Podvežak - mala_ojstrica17
Planina Podvežak - mala_ojstrica18
Planina Podvežak - mala_ojstrica19
Planina Podvežak - mala_ojstrica20
Planina Podvežak - mala_ojstrica21
Planina Podvežak - mala_ojstrica22
Planina Podvežak - mala_ojstrica23
Planina Podvežak - mala_ojstrica24
Planina Podvežak - mala_ojstrica25
Planina Podvežak - mala_ojstrica26
Planina Podvežak - mala_ojstrica27
Planina Podvežak - mala_ojstrica28
Planina Podvežak - mala_ojstrica29
Planina Podvežak - mala_ojstrica30
Planina Podvežak - mala_ojstrica31
Planina Podvežak - mala_ojstrica32
Planina Podvežak - mala_ojstrica33
Planina Podvežak - mala_ojstrica34
Planina Podvežak - mala_ojstrica35
Planina Podvežak - mala_ojstrica36
Planina Podvežak - mala_ojstrica37
Planina Podvežak - mala_ojstrica38
Planina Podvežak - mala_ojstrica39
Planina Podvežak - mala_ojstrica40
Planina Podvežak - mala_ojstrica41
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Mala Ojstrica ()
Peter-hribi     
29.7.2010
Pot s Planine Podvežak je zelo lepa, saj si hitro nad gozdno mejo (za več komentarjev glej Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici). Pot s Sedelca se vzpenja po lepem travnatem pobočju in razgledi so lepi ... tudi iz vrha na Robanov kot in okolico.
Vsekakor je to zelo lep in nezahteven vrh!
Stingray     
1.8.2010
Tudi sam sem bil danes tam in je res lepa pot. Nekaj dodatnih slik se nahaja na spodnjem naslovu:
http://www.facebook.com/album.php?aid=71806&id=1421460409&ref=mf
eka     
15.6.2011
Ali je sedaj še sneg na tej višini?
petruša     
17.6.2011
S planine Podvežak ni več problema s snegom, tu pa tam še je iz Korošice na Ojstrico zaplate snega ki se ga da izogniti in na vrhu Ojstrice ga še je malo. Ni problema lahko greš brez problema, le varno in počasi.lp
seinfeld     
12.9.2011
Pot smo opravili v soboto 10. septembra, dva odrasla, dva otroka 9 in 11 let. Z Male Ojstrice smo šli do Kocbekovega doma, na Planino Podvežak pa smo se vračali čez Prag, mimo Vodotočnega jezera, ter čez sedelce med Tolstim vrhom in Desko, kjer markacij ni, je pa pot dobro vidna. Vse skupaj je 13km poti, ki smo jo opravili v dobrih šestih urah. Pot je čudovita, razgibana, razgledna, ogromno kraških pojavov. Le čisto na vrhu Male Ojstrice se malo zatresejo noge(meni). Priporočam.
gorskarozica     
19.8.2012
Te dni sem obiskala Vodotočnik, Ojstrico, Malo Ojstrico, Moličko peč. Sram je lahko tistega, ki je prišel na Malo Ojstrico in ukradel žig, ki je bil pritrjen na verigi. To ni planinec, ta oseba nima kaj delati v naših gorah. Žiga nima kaj rabiti, naredil pa je škodo PD in nam, planincem!jezen Sicer pa pot lepa, za kar poskrbijo naši markacisti.nasmeh
Stamp     
1.8.2016
Da li se može bez problema na Malu Ojstricu popeti direktno sa istoka iz smjera Stare Kocbekove Koče i Crkve Cirila i Metoda ? hvala
Stamp     
1.8.2016
Saznao na Forumu.. Može.. nasmeh
golica     
4.7.2017
povprašujem za naslednje: iz Podvežaka nameravam na Veliki vrh,Zelenica...je potem markirana pot do Moličke peči(cerkvice) od V.vrha, oz Zelenice doli,nisem zasledila tega opisa,če lahko sestopiš,ker bi nadaljevala na malo Ojstrico in do Korošice.Hvala za infonasmeh
otiv     
4.7.2017
Odcep za Veliki vrh in Zelenico je s poti Podvežak - Molička peč, tako da se samo vrneš do odcepa in nadaljuješ v smeri kapelice in stare Kocbekove koče in od tam naprej na Malo Ojstrico in Ojstrico...nasmeh
golica     
4.7.2017
lepa hvala,ja to info sem želela. Pozdravnasmeh
kr ena     
28.9.2017
je do planine podvežak lepa prevozna cesta?
zlatica     
28.9.2017
Seveda, bila tam 7.9. lp nasmeh
kr ena     
28.9.2017
Kaksna je pot do male ojstrice, kaj snega?
Blazz09     
14.5.2018
Včeraj smo se odpravili na to pot.
Cesta do izhodišča je v zelo dobrem stanju, mogoče na trenutke malo razrita zaradi gozdnih traktorjev. Začetek poti je zelo zahteven zaradi na stotine izpuljenih smrek. (verjetno neurje)
Snega je na trenutke še kar veliko tudi več kot 2m in se začne 300m nad pastirskimi kočami.
Vrha žal nismo dosegli ker si nismo upali prečiti strmine pred vzponom na Malo Ojstrico.
Sneg se topi neverjetno hitro, pot pa je zaradi snega po mojem mnenju zahtevna in nevarna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki