Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeLučki Dedec / Planina Podvežak - Lučki Dedec
  

Planina Podvežak - Lučki Dedec (mimo Kocbekovega doma)

 
Izhodišče: Planina Podvežak (1564 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3319°N / 14,6726°E
Cilj: Lučki Dedec (2023 m)
Ime poti: mimo Kocbekovega doma
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 459 m
Višinska razlika po poti: 635 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 34378
Ocena: 3 glasov
Število slik: 48
Število komentarjev: 27
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo levo v smeri Podvolovjeka in Kamniške Bistrice po poti, ki se začne sprva zložno nato pa zmerno vzpenjati proti prevalu Prag. Po približno 15 minutah hoje stopimo na omenjeni preval, mi pa markirani poti sledimo še nekaj 10 m do mesta, kjer nas oznake za Lučkega Dedca usmerijo desno na nemarkirano pot.
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z rušjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Prag (1910m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Podvežak - lucki_dedec1
Planina Podvežak - lucki_dedec2
Planina Podvežak - lucki_dedec3
Planina Podvežak - lucki_dedec4
Planina Podvežak - lucki_dedec5
Planina Podvežak - lucki_dedec6
Planina Podvežak - lucki_dedec7
Planina Podvežak - lucki_dedec8
Planina Podvežak - lucki_dedec9
Planina Podvežak - lucki_dedec10
Planina Podvežak - lucki_dedec11
Planina Podvežak - lucki_dedec12
Planina Podvežak - lucki_dedec13
Planina Podvežak - lucki_dedec14
Planina Podvežak - lucki_dedec15
Planina Podvežak - lucki_dedec16
Planina Podvežak - lucki_dedec17
Planina Podvežak - lucki_dedec18
Planina Podvežak - lucki_dedec19
Planina Podvežak - lucki_dedec20
Planina Podvežak - lucki_dedec21
Planina Podvežak - lucki_dedec22
Planina Podvežak - lucki_dedec23
Planina Podvežak - lucki_dedec24
Planina Podvežak - lucki_dedec25
Planina Podvežak - lucki_dedec26
Planina Podvežak - lucki_dedec27
Planina Podvežak - lucki_dedec28
Planina Podvežak - lucki_dedec29
Planina Podvežak - lucki_dedec30
Planina Podvežak - lucki_dedec31
Planina Podvežak - lucki_dedec32
Planina Podvežak - lucki_dedec33
Planina Podvežak - lucki_dedec34
Planina Podvežak - lucki_dedec35
Planina Podvežak - lucki_dedec36
Planina Podvežak - lucki_dedec37
Planina Podvežak - lucki_dedec38
Planina Podvežak - lucki_dedec39
Planina Podvežak - lucki_dedec40
Planina Podvežak - lucki_dedec41
Planina Podvežak - lucki_dedec42
Planina Podvežak - lucki_dedec43
Planina Podvežak - lucki_dedec44
Planina Podvežak - lucki_dedec45
Planina Podvežak - lucki_dedec46
Planina Podvežak - lucki_dedec47
Planina Podvežak - lucki_dedec48
Video:
Lučki dedec - pot
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Lučki Dedec (mimo Kocbekovega doma)
Gost     
2.10.2006
Pravi dedec: na prvi pogled zaj... in zahteven, s pravim pristopom pa prav pohleven in prijazen.mežikanje
Gost     
16.9.2007
15. 9. 2007 sva bila z možem že drugič v tem mesecu na Korošici, saj je bila 1. 9. otvoritev prenovljenega doma in ni bilo priložnosti za uživanje v lepoti naših gora. Takrat sva se povzpela na Ojstrico in kar hitro odšla, saj ni bilo prostora in nekateri so ga že malo imeli pod kapo. Tako sva imela željo, da se še vrnema. In tako sva se znova odpravila iz planine Podvežak, na Moličko peč, do Kocbekovega doma in nato na Dedeca po opisani poti, bilo je čudovita sama na planoti, uživanje v tišini, na Ojstrici prava gneča.
Vrnitev mimi Vodotočnika, nazaj po nemarkirani poti in bilo je prekrasno. Pa SREČNO!
Gost     
22.11.2007
Mislimo, da ga imajo na Korošici kar prevečkrat pod kapo!!! Sp. Savinjčani
damjan golič     
10.7.2010
Danes sva se z mojo najdražjo povspela iz planine Podvelžak mimo Kocbekovega doma na Lučkega dedca. Do doma je pot čudovito označena in markirana. Avto sva pustila malce nižje na parkirišču je bilo polno avtomobilov,celo z avtobusom se da do izhodišča. Zahvalil bi se trem planincem,ki so nama z koristnimi informacijami pomagali da sva brez težav po brezpotju osvojila Dedca in se varno vrnila v dolino. DAN JE BIL KRASEN!
LukaSLO     
22.11.2010
Do Kocbekova doma na Korošici je pot zelo dobro markirana. Na Lučki Dedec pa lahko nastanejo težavo, če skreneš z idealne poti, tako da previdnost ne bo odveč.
muzikant AT     
8.8.2011
Živijo. Zanima me če ima Lučki Dedec vpisno knjigo in žig.
Hvala za info že v naprej. Pa srečno
otiv     
8.8.2011
Mislim,da ni ne enega niti drugega.Morda imajo žig na Korošici.
Lep pozdrav!
muzikant AT     
8.8.2011
otiv-Hvala za info. Pa srečno
redbull     
12.2.2012
zdravo
zanima me če se da v teh razmerah na lučk. dedca po tej poti, ali je nevarnost plazov velika in če potrebuješ tudi cepin za lažjo hojo. zdej po 15 februarju.
hvala že vnaprej

lp

dejan
otiv     
12.2.2012
Dejan! Zima se ne konča v gorah 15 februarja, še dolgo v pomlad so prave zimske razmere.Te dni vsekakor delajo probleme zameti in teh je vedno veliko in preko priti je prava muka če si pešak.Cepin je del zimske opreme in je obvezni del opreme gornika.Mene je cepin nekoč rešil iz zagate,da sem hlodovino razmaknil z njim,da sem se lahko vrnil v dolino,tako da ni nikoli odveč.
Pot na Lučkega dedca ni problematična,če so razmere normalne.
Srečno!
CarpeDiem247     
5.3.2012
Bi samo vprašal, koliko časa je potrebno računati od Kocbekovega doma, nekega srednjega tempa, da se pride do Lučkega dedca?

Ali bi "direkten" vzpon nanj, se pravi nekoliko bolj po levi, ne naravnost v steno zahteval več kot npr. 2.stopnjo plezanja, če je kdo to že poizkušal, sem pač firbčen? velik nasmeh
otiv     
5.3.2012
V letnem času cca 40min to sicer preko sedelca,kjer je markirana steza.Za tvojo varianto pa ne vem,ker nisem tak gams kot si ti.nasmeh
Gdu bo meni reku svinja     
18.10.2012
Danes s prijateljem obiskala tale res zanimiv vrh. Naredila sva krožno pot z izhodiščno točko Podvežak, najprej direktno na vrh, potem še pa na požirek grenkega zadovoljstva v Kocbekov dom, ki je bil po naključju danes še odprt.
Pri domu sva srečala edine planince tisti dan, kjer smo se še pošteno nasmejali. Ko naju je vprašala, kje sva bila in sva povedala da na dedcu je direkt pribila "pubeca, je pa na babnici ziher bolj zabavno!" [js>
črnozanohtam     
16.11.2012
živjo.
zanima me, kakšna je cesta do podvežaka, sploh ta makadamski del? je možno avto pustiti kje ob poti, če bi bilo prehudo načeto?
hvala.
Anya     
16.11.2012
katja87     
10.6.2013
Včeraj, 9.6.2013, smo se po tej poti odpravili na vrh Lučkega Dedca. Pot je prehodna, čeprav je še veliko snega. Narejena je utrjena gaz, tako da zimska oprema ni potrebna.

Naredili smo turo: Planina Podvežak - Planina Korošica - Lučki Dedec - Kocbekov dom na Korošici - Mala Ojstrica - Planina Podvežak.

Pot na Lučkega Dedca je sicer nemarkirana, vendar zaradi pogostih možicev poti ni mogoče zgrešiti. Le vmes je kakšen možic še pod snegom, kar pa ne predstavlja velike ovire.

Kocbekov dom je odprt, vendar ga prenavljajo, zato vstopiti nismo mogli.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130609-lucki-dedec-in-mala-ojstrica/lucki-dedec/20846480
Kokta     
15.7.2013
Planina Podvežak - Planina Korošica - Lučki Dedec - Kocbekov dom na Korošici - Mala Ojstrica - Molička planina - Planina Podvežak. Vreme super nasmeh
seinfeld     
13.10.2013
Danes na Lučkega dedca preko sedelca med Desko in Tolstim vrhom in mimo Vodotočnega jezera. Pot na dedca je gosto posejana z možici in je orientacija enostavna. Ko skrenemo na pragu z markirane poti je le še pol ure do vrha. Za celotno pot s planine Podvežak sva potrebovala dve uri in deset minut.
Goru     
26.5.2016
Zivjo, zanima me kako je s snegom na korosici in dedcu?
ljubitelj gora     
26.5.2016
22.5 http://shrani.si/f/3x/1i/togwiAJ/img5778.jpg
marko hribinet     
4.4.2017
Zivijo. V soboto sem mislil iti sem gor. Mi lahko prosim kdo pove, kaksne so kaj razmere. Koliko je snega, je gaz? Je glede na to, da gre za neoznaceno pot, le-ta tezko sledljiva? Pa se, ce so potrebne dereze in cepin ali bodo dovolj ze male dereze? Hvala!
jvali     
3.8.2018
v ponedeljek, 30.7. 2018 iz Podvežaka mimo jezera Vodotočnik na Lučkega Dedca. Lepa pot, predvsem nemarkiran del na vrh je svojstven, zanimiv, malo telovadbe po dobri skali, bila prvič na gori. Vrh zelo prostran, razgleden, zelen, a tudi prepaden. Nazaj do Planine po zgornji stezi, ne pa Korošico, ker je pogled na ostanke doma dovolj žalosten in sem mu zrla v oči prejšnjikrat, ko sem se vračala z Ojstrice. Na poti gor in dol nikjer žive duše. Na Planini prijeten klepet z oskrbnikom in odlična kava!
jvali     
3.8.2018
Še slikice
jvali     
3.8.2018
Malo prehitro sem oddala komentar, pa je odletel brez slikic. Upam, da tokrat uspe.
garmont     
3.8.2018
Tukaj ne moreš dodajati slik. zavijanje z očmi Lahko samo komentiraš zgoraj opisan izlet.
Slike lahko dodajaš v temi “Trenutne razmere”. mežikanje
jvali     
3.8.2018
garmont: hvalanasmeh. Drži, da se vsak dan kaj novega naučimo. Sem odprla novo temo in tja dala opis in naložila slikice. Pozdrav, Valerija
skiro123     
1.8.2019
Nekaj lažji je po moje pristop s S strani, če se gre mimo Kocbekovega doma. Sledi se poti, ki gre proti Z oz. Srebrnemu sedlu in Planjavi (najprej ni najbolje vidna, ker je veliko skal, kasneje pa je lepo uhojena). Po cca 1/4 ure hoje bo levo zavila lepo vidna pod na sedlo pod Lučkim dedcom. S sedla se nato po travniku vzpnete do vrha - tu je potka manj vidna a vsaj ni orientacijsko zahtevna, saj je treba samo slediti strmini in vedeti, da je vrh na levem robu. Pot je označena tudi na open cycle map.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki