Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Deska (Veža) / Planina Podvežak - Deska (Veža) (snežni pristop)

Planina Podvežak - Deska (Veža) (snežni pristop)

Natisni
Izhodišče: Planina Podvežak (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3319°N 14,6726°E
Ime poti: snežni pristop
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 470 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.768
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kamnika se zapeljemo v Stahovico, kjer pridemo do križišča dveh cest. Leva gre v dolino Kamniške Bistrice, naša pa gre naravnost v smeri Črnivca. Precej ovinkasti cesti sledimo skoraj do prelaza Črnivec. Nekaj sto metrov pred prelazom se ostro levo odcepi strma cesta na Kranjski rak. Cesta nas nato pripelje do okrepčevalnice na Kranjskem raku, le nekaj metrov naprej pa na križišče. Nadaljujemo naravnost navzdol proti Lučam. Po daljšem spustu nas cesta pripelje v dolino Podvolovjek. Tu na levi strani ceste opazimo bar pri Gamsu. Peljemo se še približno 100m do mesta, kjer na desni strani zagledamo smerokaze za Korošico, Podvežak, Ravne...(oznaka ceste je dobrih 11km). Tu se usmerimo levo na to cesto in ji v naslednjih križiščih sledimo za oznakami planina Podvežak. Križišča so označena s smerokazi. Parkiramo na parkirišču ob manjši leseni garaži, kjer se desno odcepi za promet zaprta slabša cesta (zapornica, če je odprta z vožnjo ne nadaljujte saj so ostali že na zunanji strani).
b) S Štajerske strani pa se zapeljemo v Mozirje in cesti naprej sledimo proti Logarski dolini. V vasi Luče zavijemo levo proti Kamniku in cesti sledimo do oznake ceste 10,5 km. Tu postanemo pozorni saj se kmalu desno odcepi cesta na planino Podvežak. Na levi strani ceste so kažipoti za Korošico. Usmerimo se na to cesto, ki ji v križiščih sledimo za oznakami planina Podvežak. Naprej sledi zgornjemu opisu.
PS: Cesta je v zimskem času plužena do Planinška približno 1100 m visoko. Ko cesta preči veliko jaso nad Planinškom lahko vzpon nadaljujemo po tej jasi levo navzgor, kjer je markirana pot. Ko pa pridemo na cesto ji sledimo levo do parkirišča. Naprej sledimo opisu.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na slabšo cesto, ki nas sprva skozi gozd nato pa po robu planine pripelje do hiške na planini. Na planini nas smerokaz usmeri desno po planini navzgor. Hitro nas pot pripelje v gozd katerega kmalu zapustimo. Naprej hodimo po manjši dolinici, ki jo obdaja redek gozd. Na koncu dolinice se pot obrne rahlo levo in za tem preči pobočja v nekaj kratkih spustih in vzponih. Po zadnjem spustu nas pot pripelje v lepo ravnico, kjer zapustimo označeno pot na Korošico. Na koncu ravnice se rahlo levo odpre sprva neizrazita dolinica. Usmerimo se v to dolinico in ji sledimo navzgor. Če je snega malo moramo paziti, da iščemo primerne prehode med rušjem. Ker rušje ni zelo gosto nam teh prehodov ne bo težko najti. Dolinici, ki je ob neugodnih razmerah izpostavljena plazovom sledimo naprej do mesta, kjer se na desni strani odpre lep prehod (prehod naravnost navzgor je precej strm in nevaren za zdrs in plaz). Ta prehod je nekoliko bolj strm a ne preveč. Na vrhu tega prehoda se nam levo odpre neizrazita zložna dolinica. Naprej hodimo po tej dolinici, ki kmalu po desni strani obide vrtačo in nas nato v rahlem vzponu pripelje na sedelce med Tolstim vrhom na desni in Desko na levi. Tu se usmerimo levo in po širokem vršnem grebenu, ki je mestoma poraslo z rušjem v dobrih desetih minutah dosežemo vrh na katerem stoji možic.
zemljevid poti - Deska (Veža)
Ob poti: Planina Podvežak (1564m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodotočno jezero (Veža), Tolsti vrh (Veža)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Podvežak - Deska (Veža)1
Planina Podvežak - Deska (Veža)2
Planina Podvežak - Deska (Veža)3
Planina Podvežak - Deska (Veža)4
Planina Podvežak - Deska (Veža)5
Planina Podvežak - Deska (Veža)6
Planina Podvežak - Deska (Veža)7
Planina Podvežak - Deska (Veža)8
Planina Podvežak - Deska (Veža)9
Planina Podvežak - Deska (Veža)10
Planina Podvežak - Deska (Veža)11
Planina Podvežak - Deska (Veža)12
Planina Podvežak - Deska (Veža)13
Planina Podvežak - Deska (Veža)14
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Deska (Veža) (snežni pristop)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki