Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Golica / Planina pod Golico - Golica (čez sedlo Suha)

Planina pod Golico - Golica (čez sedlo Suha)

Natisni
Izhodišče: Planina pod Golico (980 m)
Širina/Dolžina: 46,4706°N 14,0599°E
Ime poti: čez sedlo Suha
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 855 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 53.448
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 24
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (lahko tudi Hrušica) in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, tam pa nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (odcep je označen in se nahaja pri zdravstvenem domu na Jesenicah). Razmeroma strma cesta nas kmalu pripelje v omenjeno vas, kjer lahko v mesecu maju, na okoliških travnikih občudujemo cvetenje narcis. S Planine pod Golico se peljemo naprej do naslednjega križišča, kjer opazimo številne planinske kažipote. Tu nadaljujemo desno in se peljemo še dobrih 50m do parkirišča pod Savskimi jamami.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po spodnji cesti v smeri Golice in sankaške proge Savske jame. Po 10 minutah se sankaška proga usmeri levo strmo navzgor, mi pa nadaljujemo po široki cesti, ki se še naprej zmerno vzpenja ob potoku. Nekoliko naprej pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (med obema cestama) v smeri Golice. Naprej se vzpenjamo po slabšem, precej zaraščenem kolovozu, ki nas po 15 minutah zmernega vzpona pripelje do makadamske ceste, katero pa samo prečimo. Sledi prečenje pašne ograje in pot nas pripelje na travnata pobočja Markljevega Rovta.
Za planino gre pot v gozd, preči manjšo peščeno grapo in se nato zmerno vzpenja do naslednje gozdne ceste, kjer nadaljujemo levo. Cesti sledimo le nekaj minut do razpotja poti na sedlu Suha. Tu nadaljujemo po grebenski poti v smeri Golice (spodnja pot vodi do koče, desno Ptičji vrh, Struška in Stol). Naprej se vzpenjamo po poti, ki se kar strmo dviga po travnatih pobočjih. Višje strmina popusti in pot po levi strani obide manj znani vrh imenovan Krvavka (1784m).
Sledi rahel spust in pot nas pripelje na sedlo med omenjenim vrhom in Golico. Le nekaj korakov naprej pa se nam z leve strani priključi pot od koče na Golici. Od tu do vrha imamo le še 10 minut rahlega vzpona po razglednem vršnem pobočju Golice.
zemljevid poti - Golica
Ob poti: Markljev Rovt (1250m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina pod Golico - Golica1
Planina pod Golico - Golica2
Planina pod Golico - Golica3
Planina pod Golico - Golica4
Planina pod Golico - Golica5
Planina pod Golico - Golica6
Planina pod Golico - Golica7
Planina pod Golico - Golica8
Planina pod Golico - Golica9
Planina pod Golico - Golica10
Planina pod Golico - Golica11
Planina pod Golico - Golica12
Planina pod Golico - Golica13
Planina pod Golico - Golica14
Planina pod Golico - Golica15
Planina pod Golico - Golica16
Planina pod Golico - Golica17
Planina pod Golico - Golica18
Diskusija o izletu Planina pod Golico - Golica (čez sedlo Suha)
Gost26.4.2007
bo lepo zgledazadrega
Gost2.5.2007
Pred kratkim smo bili na Golici in lahko rečem, da je čudovito. Lepo urejena in označena pot,čeprav kar strm in hiter vzpon. Vse pa je poplačano s čudovitim razgledom na vrhu.Narcise še ne cvetijo,bodo pa kmalu in tedaj bo zelo lepo. PRIPOROČAM.
irena.lamot3.5.2007
28.aprila so narcise že cvetele na Planini pod Golico in pod malo Golico so se že tudi cvetovi pogumno odpirali. Pot je lepa, vendar strma (vendar ne tako kot Betel - Golica). Ne strinjam se, da je pot dobro označena, saj smo nekajkrat bili v dvomih, če smo sploh na pravi poti. Čas hoje od Planine pod Golico, čez Sedlo Suha, malo Golico, Krvavko in nato na Golico je slabe 4 ure s postanki za fotografije in počitek. Razgledi so prelepi - Triglav in avstrijska Koroška. Vredno obiska!
Gost28.5.2007
Zanima me od kdaj je na novo markirana ZIMSKA POT na Golico.Pozdrav
Gost16.8.2007
Razmišljali smo, da bi na Golico prišli s Stola, pa me zanima, kakšna je pot po grebenu in kako dolga je. Prepričana sem, da jo je že kdo prehodil, zato vljudno prosim za informacijo. Hvala in lep pohodniški pozdrav VSEM!
keber16.9.2009
Ta pot je zelo slabo markirana, če se kdo na to pot podaja prvič in hitro lahko zaide po kaki drugi poti, poleg tega pa grožnja s hudim bikom v treh jezikih na vmesni planini (prazni!) nekako ne sodi na planinske poti, torej kot da kmet ne mara, da se hodi preko njegove posesti.
Majdag5.5.2011

...Narcise, po grebenu iz sedla Suha proti Krvavki, oziroma Golici so že. Bele poljane in omamni vonj vas spremlja kar nekaj časa. Jih je pa še veliko nerazcvetenih tako, da bo ta lepota trajala še kakšnih deset dni. Na Markljevem rovtu pa si lahko naberete regratove cvetove, pa lep pozdrav ...Majdanasmeh
temba30.8.2011
Pot sva prehodila z možem v soboto in res ni prav dobro onačena. Se pa najde prava smer. Ko gremo s ceste preko gozda naravnost, sledimo kažipotu, ki kaže v Nepomukov kot. Pri prečenju planine z grozečim bikom, ki ga nato ni (kot tudi ni nobene druge živine, saj je planina praznaeek) pa je treba zaviti levo navzgor, mimo hleva. Midva sva šla desno, ob grapi na planini in sva nato spet prišla na cesto, po kateri sva nato hodila do sedla Suha. S tem pa sva si le malo podlajšala pot. Menim, da je tukaj opisana pot lepša za hojo,kot tista mimo Betla in Fenca, ki je precej razrita. Pa tudi razgledi so lepši.
Edina2.4.2014
V ponedeljek sem od koče na Golici ugotavljala, da bi se mogoče s sedla Suha dalo Priti preko Male golice na Krvavko. Danes sem začela na Planini pod Golico in čez Markljev rovt na sedlo Suha. Prvi strm del na sedlom sem opravila še s krplji, nadaljevala pa brez. Na grebenu je na naši strani nekaj snežnih jezikov, ki se jih da obiti, na Krvavki pa je priporočljivo obrniti, dokler narava ne naredi svojega dela. Več http://stezeinsledi.blogspot.com/
dzuko28.9.2014
Danes, dne 28.09.2014, sem na poti od Planine pod Golico do vrha in dol do sedla Suha ter nazaj do Planine pod Golico, izgubil črne avtomobilske ključe brez obeska - Alfa Romeo. Če jih kdo najde, naj me prosim obvesti. Hvala!
051 228 714
luka.modic@gmail.com
dkrajnc2714.5.2016
Pozdravljeni

V sredo 18.5 imam namen na omenjeno pot,ce kdo zeli na ogled narcis me naj kontaktira na taxxi3@gmail.comnasmeh
Hribolazec8115.5.2016
dkrajnc27 če dobim dopust te kontaktiram nasmeh
ločanka19.5.2016
Pot res ni dobro označena, v dvomih si sploh na Markljevem rovtu, kam pravzaprav. Midve sva zgrešili, planino sva prečili proti vzhodu in prišli prezgodaj na tisto cesto, ki pripelje s Pustega rovta in si s tem podaljšali pot. Potem sva pa na tej cesti videli, po kateri poti bi pravzaprav morali priti. Torej pravilno bi bilo, vsaj tako mislim, prečkati planino proti severu, tam med stavbami nekje.
golica16.5.2018
glede na komentar Ločanke,je zdaj pot od Markljevega Rovta kaj bolje označena? Če ni,kje nad to kočo(ni glih koča) se usmeriš,da prideš gori na sedlo,lani sem bila,a se ne spomnim točno:nasmehHvala
Majdag16.5.2018
Na Markljevem Rovtu, za ograjo je lepa oznaka z narisano narciso, za Golico. Slediš poti in prideš na gozdno cesto. Nekaj časa hodiš v levo po cesti in si pri Suhem sedlu. Potem pa samo navzgor proti Mali Golici. Srečno!
Toni-k16.5.2018
Ko prideš čez leso na Markljev rovt,se takoj obrneš levo po travi v breg,po nekaj 10 m zagledaš potko in ta po cca 100 m zopet zavije levo v gozd,skozi ograjo,,tam pa se obrneš desno proti severu kjer ugledaš pot za naprej v smeri sedla Suha
golica16.5.2018
odlično,menim,da ne bo težav.Edin ta del se nisem ravno spomnila.Hvala lepanasmeh
golica17.5.2018
da poročam,markirano je odlično,tako kot rečeno,če slediš,ne moreš zgrešiti. nasmeh
DLteam12.10.2018
Opis poti bi morali počasi osvežiti... Se pravi... Ko po rudni poti dosežeš križišče se držiš desno, kjer je gozdna cesta prevlečena z nekaj metri novega asfalta. Omenjen asfalt preide v makadam, nato pa že kmalu sledi križišče, pot pa nas usmeri levo po normalno vozni makadamski cesti. Nekaj časa tej cesti sledimo, potem pa dosežemo Markljev Rovt. Od tu naprej pa stvari postanejo več ali manj preproste. nasmeh

Bi pa dodal, da je ta pot res super, ker hitro dosežeš razgledni greben in se proti Golici precej časa vzpenjaš po res čudovitih razglednih pobočjih... Nazaj se lahko vračaš čez kočo na Golici, s tem pa lahko narediš čudovito krožni potep. nasmeh
jvali17.5.2020
DLteam, hvala za zadnji komentar in zapis v zadnejm odstavku...ravno to sem imela namen vprašati, kako narediti lepo krožno pot in večino časa hoditi po razglednem grebenu? Na Golici sem že bila, a takrat s šolskimi planinčki in smo se prilagajali njim, se ve, zdaj pa bi zase nekaj novega. Bom tole "klobaso" zašpilila. nasmeh
Enka17.5.2020
jvali, čim prej, narcise na grebenu so v polnem razcvetu!
jvali18.5.2020
Enka, hvala, ta teden, v četrtek imam vročo željo, in da bo vreme tudi "tapravo".
garmont18.5.2020
Meni osebno pa hoja po makadamu prav nič ne prija.zavijanje z očmi
Če greš po opisani poti gor, ga imaš kar za slabo uro. Pa še avtomobili vozijo mimo...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki