Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Bele peči (1583 m), vidi Rjavina (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Tolminski Kuk / Planina Kuk - Tolminski Kuk

Planina Kuk - Tolminski Kuk

Natisni
Izhodišče: Planina Kuk (1150 m)
Širina/Dolžina: 46,2112°N 13,7872°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 935 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 35.280
 10 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 27
Dostop do izhodišča:
Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Poljubinj. Iz Poljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Mi se peljemo naprej na planino Lom in naprej po cesti za oznakami planina Razor. Na višini 1150m pridemo na planino Kuk, kjer je parkirišče na katerem parkiramo. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti cesti, ki nas po nekaj deset korakih pripelje na planino Kuk, kjer si v poletnem času lahko kupimo domači mlečni izdelek (kislo mleko, sir, skuta).
Cesta se naprej začne zložno vzpenjati in nas čez čas pripelje do naslednje rampe. Za rampo gre pot v gozd in se skoraj neznatno vzpenja, občasno pa se pot celo rahlo spusti. Po eni uri hoje pa nas pot pripelje na planino Razor, kjer se nahaja planinski dom.
Od koče se usmerimo na pot v smeri Škrbine in Vogla. Po nekaj minutni zložni hoji pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri Škrbine (desno Vogel).
Pot naprej se obrne rahlo proti levi in se zmerno vzpenja čez pobočja porasla z rušjem. Ko pa nas pot pripelje do naslednjega razpotja na višini približno 1500m, nadaljujemo levo v smeri Škrbina sedlo (desno Vrh nad Škrbino - južna pot). Pot kmalu za tem pride iz rušja na zanimiva pobočja, kjer bomo na naši desni strani opazili strme skalne plošče, ki tvorijo za plezalce zanimivo steno, ki pa ni pretirano strma. Pot naprej se prečno vzpne čez melišče do sedla Škrbina, ki se nahaja na višini 1910m.
Ko stopimo na Škrbino, se nam odpre lep pogled na gorenjsko stran, mi pa na razpotju nadaljujemo levo v smeri Kuka (desno Vrh nad Škrbino, naravnost navzdol planina za Migovcem, Komna, Vogel in Ukanc). Pot naprej se prične prečno vzpenjati čez strme plošče, nato pa se tako pot, kot tudi pobočje nekoliko položita. Pot naprej preide pod krajšo steno Vrha Kont, nato pa se prične zložno spuščati čez občasno bolj strmo melišče. Pot naprej po primorski strani preči še Podrto goro in Mali vrh, nato pa se vrne na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora, katerega pa doseže ravno na sedelcu med Malim vrhom in Zelenim vrhom. Od tu nadaljujemo v isti smeri, le da pot s pobočij preide na mestoma izpostavljen greben. Markirani poti, ki se občasno kar strmo vzpne, nato ob vse lepših razgledih, sledimo vse do travnatega Zelenega vrha.
Z Zelenega vrha se spustimo po markirani poti, ki se prične strmeje spuščati proti zahodu. Pobočje po katerem se spuščamo se hitro zoži in pot nas pripelje na ozek ter nekoliko izpostavljen greben. Tu se pot položi, mi pa hitro dosežemo sedelce, s katerega se pričnemo vzpenjati proti Tolminskemu Kuku. Nad sedelcem nas čaka kratek strm vzpon, nato pa pot preide na greben, po in ob katerem se vzpenjamo do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora.
Planina Kuk - planina Razor 1:00 planina Razor - Škrbina 2:00, Škrbina - Tolminski Kuk 1:30.
zemljevid poti - Tolminski Kuk
Ob poti: Koča na planini Razor (1315m), Škrbina (1910m), Zeleni vrh (2052m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Podrta gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Kuk - Tolminski Kuk1
Planina Kuk - Tolminski Kuk2
Planina Kuk - Tolminski Kuk3
Planina Kuk - Tolminski Kuk4
Planina Kuk - Tolminski Kuk5
Planina Kuk - Tolminski Kuk6
Planina Kuk - Tolminski Kuk7
Planina Kuk - Tolminski Kuk8
Planina Kuk - Tolminski Kuk9
Planina Kuk - Tolminski Kuk10
Planina Kuk - Tolminski Kuk11
Planina Kuk - Tolminski Kuk12
Planina Kuk - Tolminski Kuk13
Planina Kuk - Tolminski Kuk14
Planina Kuk - Tolminski Kuk15
Planina Kuk - Tolminski Kuk16
Planina Kuk - Tolminski Kuk17
Planina Kuk - Tolminski Kuk18
Planina Kuk - Tolminski Kuk19
Planina Kuk - Tolminski Kuk20
Planina Kuk - Tolminski Kuk21
Planina Kuk - Tolminski Kuk22
Planina Kuk - Tolminski Kuk23
Planina Kuk - Tolminski Kuk24
Planina Kuk - Tolminski Kuk25
Planina Kuk - Tolminski Kuk26
Planina Kuk - Tolminski Kuk27
Planina Kuk - Tolminski Kuk28
Planina Kuk - Tolminski Kuk29
Planina Kuk - Tolminski Kuk30
Planina Kuk - Tolminski Kuk31
Planina Kuk - Tolminski Kuk32
Planina Kuk - Tolminski Kuk33
Planina Kuk - Tolminski Kuk34
Planina Kuk - Tolminski Kuk35
Planina Kuk - Tolminski Kuk36
Planina Kuk - Tolminski Kuk37
Planina Kuk - Tolminski Kuk38
Planina Kuk - Tolminski Kuk39
Planina Kuk - Tolminski Kuk40
Planina Kuk - Tolminski Kuk41
Planina Kuk - Tolminski Kuk42
Planina Kuk - Tolminski Kuk43
Planina Kuk - Tolminski Kuk44
Planina Kuk - Tolminski Kuk45
Planina Kuk - Tolminski Kuk46
Planina Kuk - Tolminski Kuk47
Diskusija o izletu Planina Kuk - Tolminski Kuk
Gost2.12.2006
res mi je vredunasmehnasmehnasmeh
Gost25.2.2007
To je odlična tura ki pa jo lahko zaključis krožno.Z Tol Kuka se vrneš 300m nazaj nato desno na Migovec(pot ni markirana občasno možici).Nato se spustiš na pl.Kal in zaviješ levo po markirani poti na pl Razor do izhodišča.Vrhovi okoli Tol Kuka so tapravi za turno smuko.
Gost25.2.2007
Hvala za simpatičen nasvet.
Gost27.4.2007
Čudovit zimski vzpon.Bivak na planini Razor je vzorno urejen ( odeje, vzglavniki ) nasmeh
Gost26.8.2007
Tura opisana v komentarjih 25.2.2007 je super tudi v kopnem času. Takrat so poleg možicev vidne tudi markacije, ki so morda malo bolj redke, a izguti se ne moreš. Pot sem naredila danes in jo priporočam!nasmeh
antonija7.5.2011
Ali kdo ve, kakšne so sedaj treutne razmere? Ali je na poti še kaj snega?
m.marmota7.5.2011
Danes prehojena pot: Tol. Ravne, Planina na Kalu, Migovec, Tolm. Kuk in nazaj. Na poti je še nekaj manjših snežišč, ki pa ne predstavljajo nobenega problema. Bistveno več snega je bilo videti pod Zelenim Vrhom in Škrbino.Verjetno bo še tja do druge polovice maja.
antonija12.5.2011
Hvala za informacije.
godovčan28.5.2011
a je mogoče kdo seznanjen o razmerah na poti od Tolminskega kuka pa do doma na komni.A je še veliko snega?hvalanasmeh
babim23.9.2011
Te dni se z možem odpravljava na Tolminski Kuk, pa me zanima katera pot za avto je bolj primerna.Pred nekaj leti sva šla že na Tolminske Ravne in na Studor in do planine Kuk. Prva je res asfaltirana, toda zelo ozka, druga pa je bila od Studorja do pl.Kuk z eno besedo grozna. Zanima me, če se je to v zadnjem času kaj spremenilo, mogoče vsaj izogibavališča? Hvala za odgovor
ktbffh23.9.2011
Mislim, da se ni na cesti do Ravn nič spremenilo.Cesta je taka kot vedno, ozka in strma, izogibavališča nisem nikjer uzrlvelik nasmeh. Moj edini nasvet je ta, da se odpravita z manjšim avtom(če imata to možnost) in da štartata bolj zgodaj. Sam sem se peljal trikrat po tisti cesti, a sem srečal le dva avtomobila.
Srečno in varno vožnjo vama želim, izlet bo zagotovo lep.nasmeh
babim23.9.2011
Se opravičujem: Stador in ne Studor.Hvala za odgovor.
ktbffh23.9.2011
Če sem ti kaj pomagalnasmeh
babim30.9.2011
Pomoč sem upoštevala in sva se peljala raje do planine Kuk in moram povedati, da je ta pot vseeno boljša, saj so jo od mojega zadnjega obiska nekaj let nazaj kar lepo uredili. Odsek, kjer ni izogibališča, je krajši, drugače se lahko izogneš na kraj. Do Tolminski Raven pa ne moreš nikamor, če nekoga srečaš z avtom. Izlet pa je bil res čudovit, na poti gor in dol nisva srečala nobenega planinca.Pot proti Škrbini pa je precej zoprna, sa je na tem strmem melišču kar nevarno za zdrs.Nazajgrede pa naju je sirar na planini Kuk prijazno postregel s skuto in šilcem žganja. Nisva se pa mogla upreti nakupu dobrega sira tolminca.
ales5030.9.2011
je kej zanimivega za videt gor,nasmeh
babim30.9.2011
Ne vem na kaj zanimivega misliš,toda ob takem vremenu je razgled s Tolminskega Kuka na vse strani prečudovit in zanimiv
ales501.10.2011
zgodovinskega,nasmeh
babim1.10.2011
Na nič takega nisva naletela
matjazp6011.1.2013
Pozdravljeni,
ali mi lahko kdo pove kolikooje je med Tolminskim Kukom in Tolminskim Migovcem.
Hvala.
miri11.1.2013
2 uri
funnyboy11.1.2013
Jaz sem potreboval 45 minut
miri11.1.2013
Ja,ja ,bo bolj držalo.Jaz sem bil z eno mlado.velik nasmeh
funnyboy11.1.2013
Z mlado bi si pa tudi jaz vzel vsaj 2 uri nasmeh
ljubitelj gora15.6.2013
Danes sem se odpravil na Tolminski kuk, začnem pl.Stador in vse po gozdni poti (naprej raje nisem šel, pot z avtom je ozka in ponekod precej pod cesto zračno) do pl.Razor naprej proti Škrbini nato pa sem prečil snežišča in šel še na Tolm.kuk, tam pa po rahlo vidni potki do Tolm.Migovca, malo nazaj nato pl.Kal in DOLGA nazaj do pl.Stador, okoli 25 km.
Več slik:
https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/TolminskiKukTolminskiMigovec
link_26.7.2015
Že pred 4 dnevi sem se odpravil na potep prek migovca na kuk. Markirana pot na dveh mestih od vrha kuka do škrbine je minimalno slabše sledljiva, mogoče bi lahko bila težava če je megla ali nizka oblačnost. V jasnem se vidi markacije. Od škrbine naprej proti koči na planini razor je pot dobro vidna. Seveda ni nikjer več snega, pot je v dobrem stanju in ne predstavlja težav. Pravilno sem presodil, da bo to pravšnja izbira če želimo miru. Na poti do Kuka nisem srečal nikogar, na poti do planine Razor pa samo enega planinca. Srečno na poti.
nevica17.5.2018
je bil čudovit pogled po grebenu s Tolminskega Kuka do Vrha nad Škrbino velik nasmeh oblakov ravno prav za namočt mežikanjesam, na Migovc pa greš, pa tud, če si moker kot miš velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki