Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrh Korena / Planina Jezerca - Vrh Korena (mimo Doma na Krvavcu)

Planina Jezerca - Vrh Korena (mimo Doma na Krvavcu)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: mimo Doma na Krvavcu
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 589 m
Višinska razlika po poti: 690 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 8.319
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju se vzpenjamo ob lepih pogledih na skupino Storžiča ter Kočno in Grintovec, pot pa nas mimo oddajniškega stolpa postopoma pripelje na nekoliko bolj strma pobočja vrha Krvavca. Tu se cesta položi in preči zahodna pobočja omenjenega vrha, nato pa kmalu prispemo na sedlo Razor.
Na sedlu se nam z desne skoraj neopazno priključi nemarkirana pot s planine Koren (pot se odcepi z markirane poti Kriška planina - planina Koren in sicer malo pred planino Koren), mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.
zemljevid poti - Vrh Korena
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora, Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Vrh Korena1
Planina Jezerca - Vrh Korena2
Planina Jezerca - Vrh Korena3
Planina Jezerca - Vrh Korena4
Planina Jezerca - Vrh Korena5
Planina Jezerca - Vrh Korena6
Planina Jezerca - Vrh Korena7
Planina Jezerca - Vrh Korena8
Planina Jezerca - Vrh Korena9
Planina Jezerca - Vrh Korena10
Planina Jezerca - Vrh Korena11
Planina Jezerca - Vrh Korena12
Planina Jezerca - Vrh Korena13
Planina Jezerca - Vrh Korena14
Planina Jezerca - Vrh Korena15
Planina Jezerca - Vrh Korena16
Planina Jezerca - Vrh Korena17
Planina Jezerca - Vrh Korena18
Planina Jezerca - Vrh Korena19
Planina Jezerca - Vrh Korena20
Planina Jezerca - Vrh Korena21
Planina Jezerca - Vrh Korena22
Planina Jezerca - Vrh Korena23
Planina Jezerca - Vrh Korena24
Planina Jezerca - Vrh Korena25
Planina Jezerca - Vrh Korena26
Planina Jezerca - Vrh Korena27
Planina Jezerca - Vrh Korena28
Planina Jezerca - Vrh Korena29
Planina Jezerca - Vrh Korena30
Planina Jezerca - Vrh Korena31
Planina Jezerca - Vrh Korena32
Planina Jezerca - Vrh Korena33
Planina Jezerca - Vrh Korena34
Planina Jezerca - Vrh Korena35
Planina Jezerca - Vrh Korena36
Planina Jezerca - Vrh Korena37
Planina Jezerca - Vrh Korena38
Planina Jezerca - Vrh Korena39
Planina Jezerca - Vrh Korena40
Planina Jezerca - Vrh Korena41
Planina Jezerca - Vrh Korena42
Planina Jezerca - Vrh Korena43
Planina Jezerca - Vrh Korena44
Planina Jezerca - Vrh Korena45
Planina Jezerca - Vrh Korena46
Planina Jezerca - Vrh Korena47
Planina Jezerca - Vrh Korena48
Planina Jezerca - Vrh Korena49
Planina Jezerca - Vrh Korena50
Planina Jezerca - Vrh Korena51
Planina Jezerca - Vrh Korena52
Planina Jezerca - Vrh Korena53
Planina Jezerca - Vrh Korena54
Planina Jezerca - Vrh Korena55
Planina Jezerca - Vrh Korena56
Planina Jezerca - Vrh Korena57
Planina Jezerca - Vrh Korena58
Planina Jezerca - Vrh Korena59
Planina Jezerca - Vrh Korena60
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Vrh Korena (mimo Doma na Krvavcu)
seinfeld31. 08. 2018
Včeraj po tej poti na Vrh Korena. Zelo slikovita in razgledna pot po grebenu Ježa, tehnični del nič posebnega, težji je spust proti tehničnemu delu, v mokrem verjetno zelo spolzko. Nazaj sva šla čez Planino Koren in se okrepčala v zdravilnem kotičku pri pastirski koči.
Ni pa na Kriški planini nobenih oznak ne za Zvoh, ne za PLanino Koren. Kdor smučišča ne pozna, bo imel težave.
Na parkirišču pričakujejo 2eur parkirnine.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki