Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrh Korena / Planina Jezerca - Vrh Korena (čez planino Koren)

Planina Jezerca - Vrh Korena (čez planino Koren)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: čez planino Koren
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 589 m
Višinska razlika po poti: 670 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 20.984
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Vrh Korena
Ob poti: Kriška planina (1480m), Planina Koren (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora, Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Vrh Korena1
Planina Jezerca - Vrh Korena2
Planina Jezerca - Vrh Korena3
Planina Jezerca - Vrh Korena4
Planina Jezerca - Vrh Korena5
Planina Jezerca - Vrh Korena6
Planina Jezerca - Vrh Korena7
Planina Jezerca - Vrh Korena8
Planina Jezerca - Vrh Korena9
Planina Jezerca - Vrh Korena10
Planina Jezerca - Vrh Korena11
Planina Jezerca - Vrh Korena12
Planina Jezerca - Vrh Korena13
Planina Jezerca - Vrh Korena14
Planina Jezerca - Vrh Korena15
Planina Jezerca - Vrh Korena16
Planina Jezerca - Vrh Korena17
Planina Jezerca - Vrh Korena18
Planina Jezerca - Vrh Korena19
Planina Jezerca - Vrh Korena20
Planina Jezerca - Vrh Korena21
Planina Jezerca - Vrh Korena22
Planina Jezerca - Vrh Korena23
Planina Jezerca - Vrh Korena24
Planina Jezerca - Vrh Korena25
Planina Jezerca - Vrh Korena26
Planina Jezerca - Vrh Korena27
Planina Jezerca - Vrh Korena28
Planina Jezerca - Vrh Korena29
Planina Jezerca - Vrh Korena30
Planina Jezerca - Vrh Korena31
Planina Jezerca - Vrh Korena32
Planina Jezerca - Vrh Korena33
Planina Jezerca - Vrh Korena34
Planina Jezerca - Vrh Korena35
Planina Jezerca - Vrh Korena36
Planina Jezerca - Vrh Korena37
Planina Jezerca - Vrh Korena38
Planina Jezerca - Vrh Korena39
Planina Jezerca - Vrh Korena40
Planina Jezerca - Vrh Korena41
Planina Jezerca - Vrh Korena42
Planina Jezerca - Vrh Korena43
Planina Jezerca - Vrh Korena44
Planina Jezerca - Vrh Korena45
Planina Jezerca - Vrh Korena46
Planina Jezerca - Vrh Korena47
Planina Jezerca - Vrh Korena48
Planina Jezerca - Vrh Korena49
Planina Jezerca - Vrh Korena50
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Vrh Korena (čez planino Koren)
Zgembo23.1.2016
Bil sem včeraj na tej turi, snega je kr nekaj, vendar ni potrebe za dereze. Evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=rk5XiYcv9Ok
ljubitelj gora31.12.2019
Cesta vrhunska do izhodišča med najboljšimi, parkiranje 2 evra, ampak je več kamer zaradi varnosti. Odlično, tako se to dela.
Pekana17.2.2020
Zdravo, moderator mi je danes izbrisal komentar o včerajšnem vzponu na vrh Korena. Zanimivo pa je to, da nimam obrazložitve o izbrisu komentarja in menim, da mi je kršil avtorske pravice. Ob tem prosim moderatorja, da vrne komentar, saj je bistveno bolj zanimiv od večine vseh komentarjev, ki so vse prej kot ažurni. Z malce satire, nežaljivo, izvirno ne škodi nikomur, v nos pa leze predvsem nekomu, ki nima posluha za humor. Kot star pregovor pravi, nad 1000 metrov ni greha..in tukaj se gibljemo večinoma še višje. hvala
Tadej17.2.2020
Izbrisan komentar je bil popolnoma neprimeren. Vseboval je številne kletvice.
valerija11217.2.2020
Tadej,se strinjam.


turbo18.2.2020
Pekana,
tvoj komentar je povedal vse o tebi in nič o razmerah mežikanje
Pekana18.2.2020
Kaj je tukaj spornega, če sem napisal da sem imel obe glavi nad 2000 m glede na višino hriba? med drugim sem omenil tudi, da je bilo izjemno ledeno in da so potrebne dereze...Kletvice sem uporabljal, ker kletvice so del našega vsakdana in samo zatiskate si oči in prikrivate resnico ko zanikate uporabo kletvic. V hribih od izjemnih planincev velikokrat slišim besedo kurba, tala je pa dobra za žez kolena, tala ješprn je pa za en kurac, tela štrukle pa tud ps nep požru itd...
No jaz nikogar nisem žalil, tako kot turbo, ki komentar primerja z menoj. Kaj pa je on povedal o razmerah? Nič, njegov komentar pa je vse povedal o njem.
Pekana1.3.2020
Oooola Faloti, vsi ste vi piloti, kvajdej? Spet sm u klagor lezu! Sva šua z našo Majdi-Marijo učerej okol peth pupoune prke Košutni iz parkinga. Nisva colala 2 eura, ko jh šlivi, je djala naša, prau to sta dva kufeta! Sn djau bo treba h spoved spet mau.. Rajtam de res, po sva pa šua. Snega enh 15 cm nouga uspodi. Leteva gor do koče Koren, sn djau Majdi počak, a lučke maš sm uprašu, prau dve mam k ti itak nč nimaš. Sn djau, mam dve ja, sam ne lučke velik nasmeh Tnerka, puhovka, rokavice, kapa, tošl, fertik! Vetr pihu k 100matr, pa lih ene tok hitr velik nasmeh . Snega u zameth po pot tud več k po metra se je ugrezou, es pa Puma tnerko, kurc sm reku Majdi, es jo bom kr gor zavihou da nou mokro. Prau, tis tak bk. Sva prva gazva gor, ubenga nker, črno pa k u rit! Pihau pa u gobc sneh nama na enh delh tuko, d sm mel brado k apostol. Čvouk saj prdi uhka umer, kse ne sliš, se spomnm besed kolega kmj nkt umenu kje šu s tanovo u hribe, gaj pa napenou velik nasmeh velik nasmeh .

No še mal kuko sva hodiva, da nou admin SPET zbrisou komentar in s tem naredu napako! Hdo m je če zrd mene napake deva in mu tga res ne prvošm.
Od koče Kuren sva djala pejva prke Košutn k še nisva bua. Svede sva zajebova pot in kr nnkt u tmi sm djau Majdi, ndva greva pa prke Kumputel. Čis nč se pot ni vidva, kola mau sm kšno skalo še prepoznou. Itak sva šua čist po soje, tm čuvekova nuga še ni bua. Let, sneh usega je bo dost. Sam še polarn medvd je mankou! Okol minus 8 je bo! Prau Majdi kam greva, prav, est ne grem več naprej! Po sva pa mela borbe...sn djau evo še 5 min pa greva dol, se spet ustav, prau es mam dost, sm reku dej še mejhn potrp, es vidm vrh...in res gazva uderou se je gubok in kola gor prke lun sm vidu da je vrh prednama. Sm reku evo Majdi toj to, tolaj vrh Korena. Prau nč ne vidm, spet me nategujš, prav, dela m greš pa res na živce. Pihau pa tuko, da čep padau odpru b guro uzignu.velik nasmeh No in res kola par metrou pred vrham sm pučakou, se Majdi prklonu in k kšn anglešk đentlmen prepustu da prva gor pride. Sn djau pr seb, talaj taprava! Poj pa svede, brez selfijou ne gre. Prau naša, dej rokavice dol da najuš slikou kla pr tela železni škatli kje en zgleda knišco vn spizdu, zato kje bua prazna! Uraj bua okol 20. Sem je kr zanohtou, ksm tisga Sansunga u rokah držu, velk pa k dep mu polen u rokah... Nč poj pa dol leteva k snete skere prke koč pit. Dol sva šua pa tuko da sva stopinam sledila. Sam kaj kjh je vetr use zjebou in jh na kritičnh konch ni bo več vidt. Nč, sm sam isntinkt uklopu, Majdi pa zamano. U po ure sva bua pr koč, zgleda se nama je pit mdiu. U koč pa šnpsa 2 flaše, sva pa začela poganat ga, zato pa je tm!. Pr peth sm jenu štet. Majdi je mela pa še frutabele u tošlnu, kje bl na ruzak spominu. Sva jh 7 pojedla od tega est 6. Cukra dost, en kp šnopsou u rit pa gasa dol prke auto. Sva celo pot čeblala..poj pa sej veš, debate ono, ovo...prav da j je zanč na en zabau en mulo do ne pršu in reku, dons bomo pa fukal, joj pa za eno drugo zamešu. Prav naša ti tola sme pa za eno drugo zamešu, prav mulo sej usen. Višk kašn so 26 letniki dons.

Op deseth zvečer sva bua pa pr auto spet, sreč nisva obvestila redarstva dobila. Omejduš je bo spet lušno, že 3x ta mesc sm bil na vrh korena, sn djau Majdi dej ga mam pa puhn kufr že. Madona tud če ne mislm jt gor usen gor pridm. Prau naša nej se ga na nugo tetoveram. Ja nč tuko je bo, b pa vsem povedu tola. Gora ni nora, nor je tist k gre gor!jprim2.3.2020
Wau, kako zanimiva zgodba. Morda je pa komu spet dolgčas.zavijanje z očmi
Lp!
Rokovnjacica4.3.2020
Pekana, veš jaz sem se ob branju od srca nasmejala velik nasmeh in prav polepšal si mi dan!nasmeh
Uživajta z "našo" in še kaj napiši! LP

margu504.3.2020
No, ko skopni pa grem pogledat kje je ta Koren nasmeh
Reaktivc9.5.2020
Ali je sneg ze skopnel? Kakšna pa je situacija čez greben Jež-a (sneg/led)? Jutri nameravam iti na krožno turo (Jezerca, Vrh Korena, Zvoh in nazaj).nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki