Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Veliki Zvoh / Planina Jezerca - Veliki Zvoh (po nemarkirani poti čez Razor)

Planina Jezerca - Veliki Zvoh (po nemarkirani poti čez Razor)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: po nemarkirani poti čez Razor
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 561 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 6.092
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 69
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Markirana pešpot proti planini Koren se nadaljuje ostro desno, mi pa nadaljujemo naravnost na manj uhojeno, a še vedno lepo sledljivo stezico, ki v nadaljevanju proti levi preči pobočja pod Velikim Zvohom. Med prečenjem kaj kmalu prečimo manjšo grapo, preko katere prehod v kopnem ne predstavlja težav, v primeru, da je v grapi še sneg, kar se lahko zgodi v pozni pomladi ali zgodnjem poletju, pa je prehod nevaren saj se grapa konča s skokom. V nadaljevanju se pot prečno vzpenja, mi pa lahko poleg lepih razgledov občudujemo tudi različno gorsko cvetje (kranjska lilija, turška lilija...). Višje nas steza vodi preko manjšega melišča in zanimive skalne pečine. Pečino, na kateri se nahaja spominsko obeležje, obidemo po levi strani, nato pa postopoma preidemo v pas, kjer je steza prehodno nekoliko bolj zaraščena. Ko se zaraščen del konča nadaljujemo rahlo desno, nato pa se po slabše vidni stezici v nekaj minutah povzpnemo do roba krvavških smučišč.
Smučišče dosežemo na sedlu Razor, kjer moramo najprej prečiti varnostno ograjo, nato pa nadaljujemo desno proti Velikemu Zvohu (levo Krvavec in Dom na Krvavcu) do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.
zemljevid poti - Veliki Zvoh
Ob poti: Kriška planina (1480m), Razor (1809m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Korena ( 40 min), Kalška gora (2 h 45 min), Kalški greben (2 h 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Veliki Zvoh1
Planina Jezerca - Veliki Zvoh2
Planina Jezerca - Veliki Zvoh3
Planina Jezerca - Veliki Zvoh4
Planina Jezerca - Veliki Zvoh5
Planina Jezerca - Veliki Zvoh6
Planina Jezerca - Veliki Zvoh7
Planina Jezerca - Veliki Zvoh8
Planina Jezerca - Veliki Zvoh9
Planina Jezerca - Veliki Zvoh10
Planina Jezerca - Veliki Zvoh11
Planina Jezerca - Veliki Zvoh12
Planina Jezerca - Veliki Zvoh13
Planina Jezerca - Veliki Zvoh14
Planina Jezerca - Veliki Zvoh15
Planina Jezerca - Veliki Zvoh16
Planina Jezerca - Veliki Zvoh17
Planina Jezerca - Veliki Zvoh18
Planina Jezerca - Veliki Zvoh19
Planina Jezerca - Veliki Zvoh20
Planina Jezerca - Veliki Zvoh21
Planina Jezerca - Veliki Zvoh22
Planina Jezerca - Veliki Zvoh23
Planina Jezerca - Veliki Zvoh24
Planina Jezerca - Veliki Zvoh25
Planina Jezerca - Veliki Zvoh26
Planina Jezerca - Veliki Zvoh27
Planina Jezerca - Veliki Zvoh28
Planina Jezerca - Veliki Zvoh29
Planina Jezerca - Veliki Zvoh30
Planina Jezerca - Veliki Zvoh31
Planina Jezerca - Veliki Zvoh32
Planina Jezerca - Veliki Zvoh33
Planina Jezerca - Veliki Zvoh34
Planina Jezerca - Veliki Zvoh35
Planina Jezerca - Veliki Zvoh36
Planina Jezerca - Veliki Zvoh37
Planina Jezerca - Veliki Zvoh38
Planina Jezerca - Veliki Zvoh39
Planina Jezerca - Veliki Zvoh40
Planina Jezerca - Veliki Zvoh41
Planina Jezerca - Veliki Zvoh42
Planina Jezerca - Veliki Zvoh43
Planina Jezerca - Veliki Zvoh44
Planina Jezerca - Veliki Zvoh45
Planina Jezerca - Veliki Zvoh46
Planina Jezerca - Veliki Zvoh47
Planina Jezerca - Veliki Zvoh48
Planina Jezerca - Veliki Zvoh49
Planina Jezerca - Veliki Zvoh50
Planina Jezerca - Veliki Zvoh51
Planina Jezerca - Veliki Zvoh52
Planina Jezerca - Veliki Zvoh53
Planina Jezerca - Veliki Zvoh54
Planina Jezerca - Veliki Zvoh55
Planina Jezerca - Veliki Zvoh56
Planina Jezerca - Veliki Zvoh57
Planina Jezerca - Veliki Zvoh58
Planina Jezerca - Veliki Zvoh59
Planina Jezerca - Veliki Zvoh60
Planina Jezerca - Veliki Zvoh61
Planina Jezerca - Veliki Zvoh62
Planina Jezerca - Veliki Zvoh63
Planina Jezerca - Veliki Zvoh64
Planina Jezerca - Veliki Zvoh65
Planina Jezerca - Veliki Zvoh66
Planina Jezerca - Veliki Zvoh67
Planina Jezerca - Veliki Zvoh68
Planina Jezerca - Veliki Zvoh69
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Veliki Zvoh (po nemarkirani poti čez Razor)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki