Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kržišče (Pokovše) / Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)

Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 248 m
Višinska razlika po poti: 248 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.162
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča opazimo planinske oznake za Kriško planino, ki nas usmerijo na pešpot, ki se vzpne med obema cestama. Po nekaj minutah strmega vzpona dosežemo kolovoz (do sem lahko tudi po kolovozu) in mu sledimo v levo. Ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, hitro dosežemo neoznačeno razpotje, kjer zapustimo markirano pot, ki vodi proti Kriški planini in z vzponom nadaljujemo po desnem kolovozu, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja. Kolovoz, po katerem se vzpenjamo se kmalu spremeni v pešpot, po kateri dosežemo traso smučarske proge. Vzpon nadaljujemo po slabši stezici, ki se nadaljuje po omenjeni smučarski progi (med obratovanjem smučišča je hoja po smučišču prepovedana), višje pa se vse bolj izgublja, a z orientacijo ni težav, saj ves čas sledimo poti navzgor. Ko višje dosežemo zgornjo postajo vlečnice na Kržišče, smo na predvrhu, s katerega nas do glavnega vrha loči le še nekaj minut lahkotne hoje.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (oktober).
zemljevid poti - Kržišče (Pokovše)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)1
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)2
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)3
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)4
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)5
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)6
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)7
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)8
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)9
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)10
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)11
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)12
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)13
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)14
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)15
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)16
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)17
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)18
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)19
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)20
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)21
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)22
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)23
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)24
Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)25
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kržišče (Pokovše)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj