Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Krvavec / Planina Jezerca - Krvavec (po nemarkirani poti čez Razor)

Planina Jezerca - Krvavec (po nemarkirani poti čez Razor)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: po nemarkirani poti čez Razor
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 443 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 8.741
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 64
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Markirana pešpot proti planini Koren se nadaljuje ostro desno, mi pa nadaljujemo naravnost na manj uhojeno, a še vedno lepo sledljivo stezico, ki v nadaljevanju proti levi preči pobočja pod Velikim Zvohom. Med prečenjem kaj kmalu prečimo manjšo grapo, preko katere prehod v kopnem ne predstavlja težav, v primeru, da je v grapi še sneg, kar se lahko zgodi v pozni pomladi ali zgodnjem poletju, pa je prehod nevaren saj se grapa konča s skokom. V nadaljevanju se pot prečno vzpenja, mi pa lahko poleg lepih razgledov občudujemo tudi različno gorsko cvetje (kranjska lilija, turška lilija...). Višje nas steza vodi preko manjšega melišča in zanimive skalne pečine. Pečino, na kateri se nahaja spominsko obeležje, obidemo po levi strani, nato pa postopoma preidemo v pas, kjer je steza prehodno nekoliko bolj zaraščena. Ko se zaraščen del konča nadaljujemo rahlo desno, nato pa se po slabše vidni stezici v nekaj minutah povzpnemo do roba krvavških smučišč.
Smučišče dosežemo na sedlu Razor, kjer moramo najprej prečiti varnostno ograjo, nato pa nadaljujemo levo proti Krvavcu in Domu na Krvavcu (desno Veliki Zvoh in planina Dolga njiva) ter pot nadaljujemo po cesti, katera pa se že hitro razcepi na dva dela. Na razpotju izberemo zgornjo levo cesto (rahlo desno Dom na Krvavcu) in se po njej v slabih 10 minutah povzpnemo na vrh Krvavca.
zemljevid poti - Krvavec
Ob poti: Kriška planina (1480m), Razor (1809m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Krvavec1
Planina Jezerca - Krvavec2
Planina Jezerca - Krvavec3
Planina Jezerca - Krvavec4
Planina Jezerca - Krvavec5
Planina Jezerca - Krvavec6
Planina Jezerca - Krvavec7
Planina Jezerca - Krvavec8
Planina Jezerca - Krvavec9
Planina Jezerca - Krvavec10
Planina Jezerca - Krvavec11
Planina Jezerca - Krvavec12
Planina Jezerca - Krvavec13
Planina Jezerca - Krvavec14
Planina Jezerca - Krvavec15
Planina Jezerca - Krvavec16
Planina Jezerca - Krvavec17
Planina Jezerca - Krvavec18
Planina Jezerca - Krvavec19
Planina Jezerca - Krvavec20
Planina Jezerca - Krvavec21
Planina Jezerca - Krvavec22
Planina Jezerca - Krvavec23
Planina Jezerca - Krvavec24
Planina Jezerca - Krvavec25
Planina Jezerca - Krvavec26
Planina Jezerca - Krvavec27
Planina Jezerca - Krvavec28
Planina Jezerca - Krvavec29
Planina Jezerca - Krvavec30
Planina Jezerca - Krvavec31
Planina Jezerca - Krvavec32
Planina Jezerca - Krvavec33
Planina Jezerca - Krvavec34
Planina Jezerca - Krvavec35
Planina Jezerca - Krvavec36
Planina Jezerca - Krvavec37
Planina Jezerca - Krvavec38
Planina Jezerca - Krvavec39
Planina Jezerca - Krvavec40
Planina Jezerca - Krvavec41
Planina Jezerca - Krvavec42
Planina Jezerca - Krvavec43
Planina Jezerca - Krvavec44
Planina Jezerca - Krvavec45
Planina Jezerca - Krvavec46
Planina Jezerca - Krvavec47
Planina Jezerca - Krvavec48
Planina Jezerca - Krvavec49
Planina Jezerca - Krvavec50
Planina Jezerca - Krvavec51
Planina Jezerca - Krvavec52
Planina Jezerca - Krvavec53
Planina Jezerca - Krvavec54
Planina Jezerca - Krvavec55
Planina Jezerca - Krvavec56
Planina Jezerca - Krvavec57
Planina Jezerca - Krvavec58
Planina Jezerca - Krvavec59
Planina Jezerca - Krvavec60
Planina Jezerca - Krvavec61
Planina Jezerca - Krvavec62
Planina Jezerca - Krvavec63
Planina Jezerca - Krvavec64
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Krvavec (po nemarkirani poti čez Razor)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki