Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Krvavec / Planina Jezerca - Krvavec

Planina Jezerca - Krvavec

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 443 m
Višinska razlika po poti: 455 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 36.984
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju nas pot najprej vodi mimo oddajniškega stolpa, mi pa ob lepih razgledih prispemo na povsem neoznačeno razpotje, kjer se s ceste v desno odcepi markirano brezpotje, ki vodi proti vrhu Krvavca.
Od tu imamo za vzpon dve možnosti in sicer, da nadaljujemo desno in se ob robu smučišča, povsem ob ograji, na kateri opazimo nekaj markacij povzpnemo na vrh Krvavca, ali pa nadaljujemo naravnost ter cesti sledimo do manjšega križišča. V tem primeru na omenjenem križišču nadaljujemo ostro desno, nato pa se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh z vpisno skrinjico, vpisno knjigo in žigom. Pot po cesti je nekaj minutah daljša, a manj strma kot tista, ki se nadaljuje ob robu smučišča.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.
zemljevid poti - Krvavec
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Krvavec1
Planina Jezerca - Krvavec2
Planina Jezerca - Krvavec3
Planina Jezerca - Krvavec4
Planina Jezerca - Krvavec5
Planina Jezerca - Krvavec6
Planina Jezerca - Krvavec7
Planina Jezerca - Krvavec8
Planina Jezerca - Krvavec9
Planina Jezerca - Krvavec10
Planina Jezerca - Krvavec11
Planina Jezerca - Krvavec12
Planina Jezerca - Krvavec13
Planina Jezerca - Krvavec14
Planina Jezerca - Krvavec15
Planina Jezerca - Krvavec16
Planina Jezerca - Krvavec17
Planina Jezerca - Krvavec18
Planina Jezerca - Krvavec19
Planina Jezerca - Krvavec20
Planina Jezerca - Krvavec21
Planina Jezerca - Krvavec22
Planina Jezerca - Krvavec23
Planina Jezerca - Krvavec24
Planina Jezerca - Krvavec25
Planina Jezerca - Krvavec26
Planina Jezerca - Krvavec27
Planina Jezerca - Krvavec28
Planina Jezerca - Krvavec29
Planina Jezerca - Krvavec30
Planina Jezerca - Krvavec31
Planina Jezerca - Krvavec32
Planina Jezerca - Krvavec33
Planina Jezerca - Krvavec34
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Krvavec
velkavrh27.8.2013
Danes bil tukaj. Naj po tej poti obvestim skrbnike te poti in skrinjice za vpise. Skrinjica nima na eni strani zaščite in je žal popolnoma nova knjga za vpise popolnoma mokra. Pokrov je. Zgleda kot , da bi bi se odlotala. Gledal sem okoli, vendar jo nisem našel.

Kratka pot, primerna za vsakogar.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki