Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Košutna / Planina Jezerca - Košutna (čez planino Košutna)

Planina Jezerca - Košutna (čez planino Košutna)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: čez planino Košutna
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 564 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 10.412
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugovzhod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.
S planine nadaljujemo po slabše shojeni stezici, ki gre po levi strani kapelice med rušje. Pot naprej se rahlo vzpenja po zmerno strmem in razglednem pobočju Košutne. Ko se pot povsem položi pa se v desno odcepi pot na vrh Košutne (odcep je označen, a pot napačno markirana). Tej zelo slabo vidni poti, nato sledimo vse do vrha katerega dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje (držimo se levih prehodov, čeprav nas markacija v spodnjem delu usmeri desno).
Pot je označena a ponekod težje sledljiva. Če izgubimo stezico poiščemo prehod med rušjem in pri tem pazimo, da se ne zaplezamo v ruševje.
zemljevid poti - Košutna
Ob poti: Kriška planina (1480m), Planina Koren (1675m), Planina Košutna (1778m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Košutna1
Planina Jezerca - Košutna2
Planina Jezerca - Košutna3
Planina Jezerca - Košutna4
Planina Jezerca - Košutna5
Planina Jezerca - Košutna6
Planina Jezerca - Košutna7
Planina Jezerca - Košutna8
Planina Jezerca - Košutna9
Planina Jezerca - Košutna10
Planina Jezerca - Košutna11
Planina Jezerca - Košutna12
Planina Jezerca - Košutna13
Planina Jezerca - Košutna14
Planina Jezerca - Košutna15
Planina Jezerca - Košutna16
Planina Jezerca - Košutna17
Planina Jezerca - Košutna18
Planina Jezerca - Košutna19
Planina Jezerca - Košutna20
Planina Jezerca - Košutna21
Planina Jezerca - Košutna22
Planina Jezerca - Košutna23
Planina Jezerca - Košutna24
Planina Jezerca - Košutna25
Planina Jezerca - Košutna26
Planina Jezerca - Košutna27
Planina Jezerca - Košutna28
Planina Jezerca - Košutna29
Planina Jezerca - Košutna30
Planina Jezerca - Košutna31
Planina Jezerca - Košutna32
Planina Jezerca - Košutna33
Planina Jezerca - Košutna34
Planina Jezerca - Košutna35
Planina Jezerca - Košutna36
Planina Jezerca - Košutna37
Planina Jezerca - Košutna38
Planina Jezerca - Košutna39
Planina Jezerca - Košutna40
Planina Jezerca - Košutna41
Planina Jezerca - Košutna42
Planina Jezerca - Košutna43
Planina Jezerca - Košutna44
Planina Jezerca - Košutna45
Planina Jezerca - Košutna46
Planina Jezerca - Košutna47
Planina Jezerca - Košutna48
Planina Jezerca - Košutna49
Planina Jezerca - Košutna50
Planina Jezerca - Košutna51
Planina Jezerca - Košutna52
Planina Jezerca - Košutna53
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Košutna (čez planino Košutna)
Spelcarocket24. 05. 2023 07:53:45
Pozdravljeni! Je kdo hodil zadnji čas tu,kako je? Kakšna je cena parkiranja med tednom?
ppegan24. 05. 2023 07:58:37
Nima veze, al je med tednom al je vikend, cena parkiranja na Jezercih je 5 eur/dan, če greš pa čez rampo, pa daš 10 eur.
grega_z_brega24. 05. 2023 22:25:55
Jaz grem z Markove ravni, ni nič za plačat.
lubadar25. 05. 2023 13:18:01
@grega_z_brega

Kakšna je pa cesta do Markove ravni?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki