Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kompotela / Planina Jezerca - Kompotela

Planina Jezerca - Kompotela

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 579 m
Višinska razlika po poti: 660 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 45.843
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kompotele (levo Vrh Korena). Od tu naprej je orientacija nekoliko težja v megli pa zelo težavna. Pot naprej se počasi začne rahlo vzpenjati po travnatem pobočju poraslem z rušjem. Stezica nas nato v lepih razgledih pripelje na vrh Kompotele.
zemljevid poti - Kompotela
Ob poti: Kriška planina (1480m), Planina Koren (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mokrica ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Kompotela1
Planina Jezerca - Kompotela2
Planina Jezerca - Kompotela3
Planina Jezerca - Kompotela4
Planina Jezerca - Kompotela5
Planina Jezerca - Kompotela6
Planina Jezerca - Kompotela7
Planina Jezerca - Kompotela8
Planina Jezerca - Kompotela9
Planina Jezerca - Kompotela10
Planina Jezerca - Kompotela11
Planina Jezerca - Kompotela12
Planina Jezerca - Kompotela13
Planina Jezerca - Kompotela14
Planina Jezerca - Kompotela15
Planina Jezerca - Kompotela16
Planina Jezerca - Kompotela17
Planina Jezerca - Kompotela18
Planina Jezerca - Kompotela19
Planina Jezerca - Kompotela20
Planina Jezerca - Kompotela21
Planina Jezerca - Kompotela22
Planina Jezerca - Kompotela23
Planina Jezerca - Kompotela24
Planina Jezerca - Kompotela25
Planina Jezerca - Kompotela26
Planina Jezerca - Kompotela27
Planina Jezerca - Kompotela28
Planina Jezerca - Kompotela29
Planina Jezerca - Kompotela30
Planina Jezerca - Kompotela31
Planina Jezerca - Kompotela32
Planina Jezerca - Kompotela33
Planina Jezerca - Kompotela34
Planina Jezerca - Kompotela35
Planina Jezerca - Kompotela36
Planina Jezerca - Kompotela37
Planina Jezerca - Kompotela38
Planina Jezerca - Kompotela39
Planina Jezerca - Kompotela40
Planina Jezerca - Kompotela41
Planina Jezerca - Kompotela42
Planina Jezerca - Kompotela43
Planina Jezerca - Kompotela44
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kompotela
velkavrh16. 08. 2013
Na vrhu Kompotele je nova skrinjica za vpise in mislim , da tudi žig.Tudi usmerjevalne table pod Vrhom Korena, ki nas usmerijo na Kompotelo in naprej na Mokrico so nove.Letos me ta tura prek planine Koren, planine Košutna, vrha Košutna, Kompotela in Mokrica še čaka. Od Mokrice pa se lahko spustimo še do Medvedove jame, kjer bomo še vedno našli kako koščico jamskih medvedov.Priporočam-prijetna, nenaporna tura.
pohodnik0117. 08. 2013
V začetku meseca sva bila z ženo v tistih koncih. Vse je tako kot je opisal "velkavrh". Tudi žig je, kar včasih ni bilo. Edino je škoda, da skrinjici za vpise manjka pokrov. Mogoče ga je kdo (sicer maloverjetno?) sunil.
Veliko užitkov na poti nasmeh
valerija11211. 10. 2014
Take megle pa še ne! Danes smo poleg Kompotele
obiskali še Vrh korena in Košutno.Celo dopoldne nas je obkrožala gosta megla,šele po 13h nam je na Košutni sonce pričaralo malo razgledov. Vseeno je bil dan poln lepih doživetji,srečali smo veliko prijetnih pohodnikov.Mogoče boste jutri imeli z razgledi več sreče. Poti so lepo označene in markirane. Hvala markacistom.
gofra2. 01. 2016
Morda samo opozorilo - Slika 8 prikazuje odcep, pri katerem naj bi nadaljevali naravnost. V zimskih razmerah tega odcepa ni videt, kar sicer ne moti prevec (nadaljujes naravnost proti Kriski planini) je pa vseeno vredno omeniti.

V nadaljevanju svetujem, da se pašno ograjo (začetek pri sliki 17) prečka čimprej (v primeru dvomov) in se pot nadaljuje po levi strani drevoreda že v štartu. Ograja je namreč iz bodeče žice in v nadaljevanju zna bit to prečkanje problem.

Lisica2. 01. 2016
Vceraj obiskala Kosutno, Kompotelo in Vrh Korena. Na prvih dveh ni vpisnih knjig, na Vrhu Korena pa je le-ta ze polna. PD Komenda bi lahko poskrbela za nove...
Zgembo23. 01. 2016
Bil včeraj na tej turi, snega je kar nekaj, vreme najlepše, uživancija nasmeh evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=rk5XiYcv9Ok
sh14. 04. 2016
Prosim za informacijo kako je s snegom na tej poti.
viharnik15. 04. 2016
Naprej od Pl. Koren je še sneg.
sh15. 04. 2016
Je snega veliko, se zelo vdira?
grega_z_brega15. 04. 2016
V nedeljo ga je blo ene 25 cm, kjer je napihan je šlo do riti.
Ga je pa čez teden veliko pobralo.
sh15. 04. 2016
Hvala.
grega_z_brega15. 04. 2016
Ce gres jutri, se priporocam za fotko tja pod Kalskim grebenom
marko hribinet9. 11. 2016
Pozdravljeni. Mi lahko kdo, ki dobro pozna te konce, prosim pove, koliko je ta pot nevarna za plazove. Mislil sem iti to soboto (dereze in cepin seveda s sabo). Hvala!
velkavrh10. 11. 2016
marko hribinet-v soboto se obeta lepše vreme. Mislim, da bo snega malo-morda tam okrog 20cm.Lahko pa bi zagazil tudi do 40cm-kjer je napihan. Verjetno pa ne bo nič shojeno in bo zato orientacija težja.Vkolikor bo gaz ne bo težko.V megli se na to pot ne smemo podajati.Dosledno se je treba držati tu opisne poti.Ta čas ni nevarnost plazov, ker je snega tudi premalo.Dereze le vzemi s sabo,cepina pa ne boš rabil.Sicer se je lepo vrniti prek Vrha Korena in Ježe na Veliki Zvoh, samo za neizkušene ta pot ni priporočljiva.Varno se vrnemo po poti pristopa.
velkavrh10. 11. 2016
Oglej si razmere od včeraj na Forum pod Vrh Korena. Zgleda, da je snega več kot sem predvideval.Previdno!
ljubitelj gora10. 11. 2016
Marsikje so lahko plazovi, zato pa kadar je nekaj več snega v gorah je treba bit max.previden. Potrebno izbirat tiste vzpone, ki jih poznamo v kopnih razmerah.
marko hribinet10. 11. 2016
Hvala lepa za informacije. Saj to pot sem v kopnem ze dvakrat prehodil, a v zimskih razmerah z njo se nimam izkusenj.
sirt110. 11. 2016
V soboto v te konce rajši ne. ARSO napoved za Zvoh je sneženje in veter blizu 80 km/h. V nedeljo pa sonce, vetra malo koliko snega pa ???
Gost11. 11. 2016
Če je veliko novega snega te prvi plaz čaka že po nekaj minutah ,ko stopiš v gozd ,ampak ga mora biti res veliko,drugi veliko večji pa prileti z Zvoha na koncu prvega spusta,ko se pot položi .Naprej pa kakšne večje nevarnosti sedaj še ni .Pozimi ko bo ruševje pokrito ,pa se lahko splazi tudi s Košutne.
mito300013. 11. 2016
Danes sem do vrha Korena naredil gaz iz planine Jezerca. Snega je na vrhu okoli pol metra, ponekod se vdira tudi precej globlje.Kot je omenil "miro_krivec" je najnevarnejši del, ko plaz prileti z Zvoha kar sem doživel v lanskem letu. Plaz se je odpeljal samo par metrov stran in ne moreš verjeti kako hitro se vse skupaj zgodi.
Keki4. 12. 2017
Je bil kdo v zadnjih dneh na Kompoteli in Vrh Korena...je gaz narejena?
Bandzo4. 12. 2017
@Keki, glej komentar pod Vrh korena nasmeh

LP,
Ben
Keki6. 12. 2017
Ker sem siten, sem vseeno šel preverit stanje. Ker sta bila vmes dva dokaj lepa dneva sem upal, da bo gaz že konkretno uhojena... No pa ni...že do pl. Koren je mestoma zapihana, od pl. Koren dalje pa vse zapihano in skorjast sneg do kolen in čez, zato sem malo pod markacijo na skali na koncu travnika obrnil....Slikce na FB
Bandzo7. 12. 2017
Hja, ni kaj. Kot da nihče ne bi hodil prej nasmeh V prejšnjem opisu sem se zmotil: 45 min do Kompotele ne do Mokrice. Bomo šli pa še enkrat zgazit nasmeh
LP,
Ben
michael661. 04. 2018
Kako je s potjo te dni,je kaj shojeno...se da peš...?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki