Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalški greben / Planina Jezerca - Kalški greben (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

Planina Jezerca - Kalški greben (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh
Čas hoje: 4 h 25 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 814 m
Višinska razlika po poti: 1075 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.289
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju se vzpenjamo ob lepih pogledih na skupino Storžiča ter Kočno in Grintovec, pot pa nas mimo oddajniškega stolpa postopoma pripelje na nekoliko bolj strma pobočja vrha Krvavca. Tu se cesta položi in preči zahodna pobočja omenjenega vrha, nato pa kmalu prispemo na sedlo Razor.
Na sedlu se nam z desne skoraj neopazno priključi nemarkirana pot s planine Koren (pot se odcepi z markirane poti Kriška planina - planina Koren in sicer malo pred planino Koren), mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z ruševjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo (desno Kalška gora in Cojzova koča) po poti, ki se začne rahlo vzpenjati po vse bolj razglednih pobočjih. Prijetna pot, ki pa zna biti sredi dneva zelo vroča, nas sprva vodi v bližini manjšega grebena, nato pa se postopoma obrne nekoliko bolj v levo in nas iz rušja pripelje na čudovite travnike, na katerih bomo našli različne vrste cvetja. Široko pobočje po katerem hodimo se nato zoži, travnike pa postopoma zamenjajo skale. Višje nas pot pripelje na razgleden glavni greben, kateremu nato sledimo do vrha, ki je pogosto poln ovčjih iztrebkov.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.
zemljevid poti - Kalški greben
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Kalški greben1
Planina Jezerca - Kalški greben2
Planina Jezerca - Kalški greben3
Planina Jezerca - Kalški greben4
Planina Jezerca - Kalški greben5
Planina Jezerca - Kalški greben6
Planina Jezerca - Kalški greben7
Planina Jezerca - Kalški greben8
Planina Jezerca - Kalški greben9
Planina Jezerca - Kalški greben10
Planina Jezerca - Kalški greben11
Planina Jezerca - Kalški greben12
Planina Jezerca - Kalški greben13
Planina Jezerca - Kalški greben14
Planina Jezerca - Kalški greben15
Planina Jezerca - Kalški greben16
Planina Jezerca - Kalški greben17
Planina Jezerca - Kalški greben18
Planina Jezerca - Kalški greben19
Planina Jezerca - Kalški greben20
Planina Jezerca - Kalški greben21
Planina Jezerca - Kalški greben22
Planina Jezerca - Kalški greben23
Planina Jezerca - Kalški greben24
Planina Jezerca - Kalški greben25
Planina Jezerca - Kalški greben26
Planina Jezerca - Kalški greben27
Planina Jezerca - Kalški greben28
Planina Jezerca - Kalški greben29
Planina Jezerca - Kalški greben30
Planina Jezerca - Kalški greben31
Planina Jezerca - Kalški greben32
Planina Jezerca - Kalški greben33
Planina Jezerca - Kalški greben34
Planina Jezerca - Kalški greben35
Planina Jezerca - Kalški greben36
Planina Jezerca - Kalški greben37
Planina Jezerca - Kalški greben38
Planina Jezerca - Kalški greben39
Planina Jezerca - Kalški greben40
Planina Jezerca - Kalški greben41
Planina Jezerca - Kalški greben42
Planina Jezerca - Kalški greben43
Planina Jezerca - Kalški greben44
Planina Jezerca - Kalški greben45
Planina Jezerca - Kalški greben46
Planina Jezerca - Kalški greben47
Planina Jezerca - Kalški greben48
Planina Jezerca - Kalški greben49
Planina Jezerca - Kalški greben50
Planina Jezerca - Kalški greben51
Planina Jezerca - Kalški greben52
Planina Jezerca - Kalški greben53
Planina Jezerca - Kalški greben54
Planina Jezerca - Kalški greben55
Planina Jezerca - Kalški greben56
Planina Jezerca - Kalški greben57
Planina Jezerca - Kalški greben58
Planina Jezerca - Kalški greben59
Planina Jezerca - Kalški greben60
Planina Jezerca - Kalški greben61
Planina Jezerca - Kalški greben62
Planina Jezerca - Kalški greben63
Planina Jezerca - Kalški greben64
Planina Jezerca - Kalški greben65
Planina Jezerca - Kalški greben66
Planina Jezerca - Kalški greben67
Planina Jezerca - Kalški greben68
Planina Jezerca - Kalški greben69
Planina Jezerca - Kalški greben70
Planina Jezerca - Kalški greben71
Planina Jezerca - Kalški greben72
Planina Jezerca - Kalški greben73
Planina Jezerca - Kalški greben74
Planina Jezerca - Kalški greben75
Planina Jezerca - Kalški greben76
Planina Jezerca - Kalški greben77
Planina Jezerca - Kalški greben78
Planina Jezerca - Kalški greben79
Planina Jezerca - Kalški greben80
Planina Jezerca - Kalški greben81
Planina Jezerca - Kalški greben82
Planina Jezerca - Kalški greben83
Planina Jezerca - Kalški greben84
Planina Jezerca - Kalški greben85
Planina Jezerca - Kalški greben86
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalški greben (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki