Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalška gora / Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 637 m
Višinska razlika po poti: 950 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4.129
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambrožarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju se vzpenjamo ob lepih pogledih na skupino Storžiča ter Kočno in Grintovec, pot pa nas mimo oddajniškega stolpa postopoma pripelje na nekoliko bolj strma pobočja vrha Krvavca. Tu se cesta položi in preči zahodna pobočja omenjenega vrha, nato pa kmalu prispemo na sedlo Razor.
Na sedlu se nam z desne skoraj neopazno priključi nemarkirana pot s planine Koren (pot se odcepi z markirane poti Kriška planina - planina Koren in sicer malo pred planino Koren), mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z ruševjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.
zemljevid poti - Kalška gora
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Kalška gora1
Planina Jezerca - Kalška gora2
Planina Jezerca - Kalška gora3
Planina Jezerca - Kalška gora4
Planina Jezerca - Kalška gora5
Planina Jezerca - Kalška gora6
Planina Jezerca - Kalška gora7
Planina Jezerca - Kalška gora8
Planina Jezerca - Kalška gora9
Planina Jezerca - Kalška gora10
Planina Jezerca - Kalška gora11
Planina Jezerca - Kalška gora12
Planina Jezerca - Kalška gora13
Planina Jezerca - Kalška gora14
Planina Jezerca - Kalška gora15
Planina Jezerca - Kalška gora16
Planina Jezerca - Kalška gora17
Planina Jezerca - Kalška gora18
Planina Jezerca - Kalška gora19
Planina Jezerca - Kalška gora20
Planina Jezerca - Kalška gora21
Planina Jezerca - Kalška gora22
Planina Jezerca - Kalška gora23
Planina Jezerca - Kalška gora24
Planina Jezerca - Kalška gora25
Planina Jezerca - Kalška gora26
Planina Jezerca - Kalška gora27
Planina Jezerca - Kalška gora28
Planina Jezerca - Kalška gora29
Planina Jezerca - Kalška gora30
Planina Jezerca - Kalška gora31
Planina Jezerca - Kalška gora32
Planina Jezerca - Kalška gora33
Planina Jezerca - Kalška gora34
Planina Jezerca - Kalška gora35
Planina Jezerca - Kalška gora36
Planina Jezerca - Kalška gora37
Planina Jezerca - Kalška gora38
Planina Jezerca - Kalška gora39
Planina Jezerca - Kalška gora40
Planina Jezerca - Kalška gora41
Planina Jezerca - Kalška gora42
Planina Jezerca - Kalška gora43
Planina Jezerca - Kalška gora44
Planina Jezerca - Kalška gora45
Planina Jezerca - Kalška gora46
Planina Jezerca - Kalška gora47
Planina Jezerca - Kalška gora48
Planina Jezerca - Kalška gora49
Planina Jezerca - Kalška gora50
Planina Jezerca - Kalška gora51
Planina Jezerca - Kalška gora52
Planina Jezerca - Kalška gora53
Planina Jezerca - Kalška gora54
Planina Jezerca - Kalška gora55
Planina Jezerca - Kalška gora56
Planina Jezerca - Kalška gora57
Planina Jezerca - Kalška gora58
Planina Jezerca - Kalška gora59
Planina Jezerca - Kalška gora60
Planina Jezerca - Kalška gora61
Planina Jezerca - Kalška gora62
Planina Jezerca - Kalška gora63
Planina Jezerca - Kalška gora64
Planina Jezerca - Kalška gora65
Planina Jezerca - Kalška gora66
Planina Jezerca - Kalška gora67
Planina Jezerca - Kalška gora68
Planina Jezerca - Kalška gora69
Planina Jezerca - Kalška gora70
Planina Jezerca - Kalška gora71
Planina Jezerca - Kalška gora72
Planina Jezerca - Kalška gora73
Planina Jezerca - Kalška gora74
Planina Jezerca - Kalška gora75
Planina Jezerca - Kalška gora76
Planina Jezerca - Kalška gora77
Planina Jezerca - Kalška gora78
Planina Jezerca - Kalška gora79
Planina Jezerca - Kalška gora80
Planina Jezerca - Kalška gora81
Planina Jezerca - Kalška gora82
Planina Jezerca - Kalška gora83
Planina Jezerca - Kalška gora84
Planina Jezerca - Kalška gora85
Planina Jezerca - Kalška gora86
Planina Jezerca - Kalška gora87
Planina Jezerca - Kalška gora88
Planina Jezerca - Kalška gora89
Planina Jezerca - Kalška gora90
Planina Jezerca - Kalška gora91
Planina Jezerca - Kalška gora92
Planina Jezerca - Kalška gora93
Planina Jezerca - Kalška gora94
Planina Jezerca - Kalška gora95
Planina Jezerca - Kalška gora96
Planina Jezerca - Kalška gora97
Planina Jezerca - Kalška gora98
Planina Jezerca - Kalška gora99
Planina Jezerca - Kalška gora100
Planina Jezerca - Kalška gora101
Planina Jezerca - Kalška gora102
Planina Jezerca - Kalška gora103
Planina Jezerca - Kalška gora104
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki