Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalška gora / Planina Jezerca - Kalška gora
  

Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

 
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2855°N / 14,5314°E
Cilj: Kalška gora (2047 m)
Ime poti: mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 637 m
Višinska razlika po poti: 950 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 3399
Ocena: 1 glasov
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambrožarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

Opis poti:

Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju se vzpenjamo ob lepih pogledih na skupino Storžiča ter Kočno in Grintovec, pot pa nas mimo oddajniškega stolpa postopoma pripelje na nekoliko bolj strma pobočja vrha Krvavca. Tu se cesta položi in preči zahodna pobočja omenjenega vrha, nato pa kmalu prispemo na sedlo Razor.
Na sedlu se nam z desne skoraj neopazno priključi nemarkirana pot s planine Koren (pot se odcepi z markirane poti Kriška planina - planina Koren in sicer malo pred planino Koren), mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z ruševjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.

zemljevid poti
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Jezerca - kalska_gora1
Planina Jezerca - kalska_gora2
Planina Jezerca - kalska_gora3
Planina Jezerca - kalska_gora4
Planina Jezerca - kalska_gora5
Planina Jezerca - kalska_gora6
Planina Jezerca - kalska_gora7
Planina Jezerca - kalska_gora8
Planina Jezerca - kalska_gora9
Planina Jezerca - kalska_gora10
Planina Jezerca - kalska_gora11
Planina Jezerca - kalska_gora12
Planina Jezerca - kalska_gora13
Planina Jezerca - kalska_gora14
Planina Jezerca - kalska_gora15
Planina Jezerca - kalska_gora16
Planina Jezerca - kalska_gora17
Planina Jezerca - kalska_gora18
Planina Jezerca - kalska_gora19
Planina Jezerca - kalska_gora20
Planina Jezerca - kalska_gora21
Planina Jezerca - kalska_gora22
Planina Jezerca - kalska_gora23
Planina Jezerca - kalska_gora24
Planina Jezerca - kalska_gora25
Planina Jezerca - kalska_gora26
Planina Jezerca - kalska_gora27
Planina Jezerca - kalska_gora28
Planina Jezerca - kalska_gora29
Planina Jezerca - kalska_gora30
Planina Jezerca - kalska_gora31
Planina Jezerca - kalska_gora32
Planina Jezerca - kalska_gora33
Planina Jezerca - kalska_gora34
Planina Jezerca - kalska_gora35
Planina Jezerca - kalska_gora36
Planina Jezerca - kalska_gora37
Planina Jezerca - kalska_gora38
Planina Jezerca - kalska_gora39
Planina Jezerca - kalska_gora40
Planina Jezerca - kalska_gora41
Planina Jezerca - kalska_gora42
Planina Jezerca - kalska_gora43
Planina Jezerca - kalska_gora44
Planina Jezerca - kalska_gora45
Planina Jezerca - kalska_gora46
Planina Jezerca - kalska_gora47
Planina Jezerca - kalska_gora48
Planina Jezerca - kalska_gora49
Planina Jezerca - kalska_gora50
Planina Jezerca - kalska_gora51
Planina Jezerca - kalska_gora52
Planina Jezerca - kalska_gora53
Planina Jezerca - kalska_gora54
Planina Jezerca - kalska_gora55
Planina Jezerca - kalska_gora56
Planina Jezerca - kalska_gora57
Planina Jezerca - kalska_gora58
Planina Jezerca - kalska_gora59
Planina Jezerca - kalska_gora60
Planina Jezerca - kalska_gora61
Planina Jezerca - kalska_gora62
Planina Jezerca - kalska_gora63
Planina Jezerca - kalska_gora64
Planina Jezerca - kalska_gora65
Planina Jezerca - kalska_gora66
Planina Jezerca - kalska_gora67
Planina Jezerca - kalska_gora68
Planina Jezerca - kalska_gora69
Planina Jezerca - kalska_gora70
Planina Jezerca - kalska_gora71
Planina Jezerca - kalska_gora72
Planina Jezerca - kalska_gora73
Planina Jezerca - kalska_gora74
Planina Jezerca - kalska_gora75
Planina Jezerca - kalska_gora76
Planina Jezerca - kalska_gora77
Planina Jezerca - kalska_gora78
Planina Jezerca - kalska_gora79
Planina Jezerca - kalska_gora80
Planina Jezerca - kalska_gora81
Planina Jezerca - kalska_gora82
Planina Jezerca - kalska_gora83
Planina Jezerca - kalska_gora84
Planina Jezerca - kalska_gora85
Planina Jezerca - kalska_gora86
Planina Jezerca - kalska_gora87
Planina Jezerca - kalska_gora88
Planina Jezerca - kalska_gora89
Planina Jezerca - kalska_gora90
Planina Jezerca - kalska_gora91
Planina Jezerca - kalska_gora92
Planina Jezerca - kalska_gora93
Planina Jezerca - kalska_gora94
Planina Jezerca - kalska_gora95
Planina Jezerca - kalska_gora96
Planina Jezerca - kalska_gora97
Planina Jezerca - kalska_gora98
Planina Jezerca - kalska_gora99
Planina Jezerca - kalska_gora100
Planina Jezerca - kalska_gora101
Planina Jezerca - kalska_gora102
Planina Jezerca - kalska_gora103
Planina Jezerca - kalska_gora104
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki