Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalška gora / Planina Jezerca - Kalška gora (čez planino Koren)

Planina Jezerca - Kalška gora (čez planino Koren)

Natisni
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,2855°N 14,5314°E
Ime poti: čez planino Koren
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 637 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.999
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 94
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Pot se naprej začne spuščati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Po 15 minutah spusta pa nas pot pripelje do razpotja na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Kalška gora
Ob poti: Kriška planina (1480m), Planina Koren (1675m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Jezerca - Kalška gora1
Planina Jezerca - Kalška gora2
Planina Jezerca - Kalška gora3
Planina Jezerca - Kalška gora4
Planina Jezerca - Kalška gora5
Planina Jezerca - Kalška gora6
Planina Jezerca - Kalška gora7
Planina Jezerca - Kalška gora8
Planina Jezerca - Kalška gora9
Planina Jezerca - Kalška gora10
Planina Jezerca - Kalška gora11
Planina Jezerca - Kalška gora12
Planina Jezerca - Kalška gora13
Planina Jezerca - Kalška gora14
Planina Jezerca - Kalška gora15
Planina Jezerca - Kalška gora16
Planina Jezerca - Kalška gora17
Planina Jezerca - Kalška gora18
Planina Jezerca - Kalška gora19
Planina Jezerca - Kalška gora20
Planina Jezerca - Kalška gora21
Planina Jezerca - Kalška gora22
Planina Jezerca - Kalška gora23
Planina Jezerca - Kalška gora24
Planina Jezerca - Kalška gora25
Planina Jezerca - Kalška gora26
Planina Jezerca - Kalška gora27
Planina Jezerca - Kalška gora28
Planina Jezerca - Kalška gora29
Planina Jezerca - Kalška gora30
Planina Jezerca - Kalška gora31
Planina Jezerca - Kalška gora32
Planina Jezerca - Kalška gora33
Planina Jezerca - Kalška gora34
Planina Jezerca - Kalška gora35
Planina Jezerca - Kalška gora36
Planina Jezerca - Kalška gora37
Planina Jezerca - Kalška gora38
Planina Jezerca - Kalška gora39
Planina Jezerca - Kalška gora40
Planina Jezerca - Kalška gora41
Planina Jezerca - Kalška gora42
Planina Jezerca - Kalška gora43
Planina Jezerca - Kalška gora44
Planina Jezerca - Kalška gora45
Planina Jezerca - Kalška gora46
Planina Jezerca - Kalška gora47
Planina Jezerca - Kalška gora48
Planina Jezerca - Kalška gora49
Planina Jezerca - Kalška gora50
Planina Jezerca - Kalška gora51
Planina Jezerca - Kalška gora52
Planina Jezerca - Kalška gora53
Planina Jezerca - Kalška gora54
Planina Jezerca - Kalška gora55
Planina Jezerca - Kalška gora56
Planina Jezerca - Kalška gora57
Planina Jezerca - Kalška gora58
Planina Jezerca - Kalška gora59
Planina Jezerca - Kalška gora60
Planina Jezerca - Kalška gora61
Planina Jezerca - Kalška gora62
Planina Jezerca - Kalška gora63
Planina Jezerca - Kalška gora64
Planina Jezerca - Kalška gora65
Planina Jezerca - Kalška gora66
Planina Jezerca - Kalška gora67
Planina Jezerca - Kalška gora68
Planina Jezerca - Kalška gora69
Planina Jezerca - Kalška gora70
Planina Jezerca - Kalška gora71
Planina Jezerca - Kalška gora72
Planina Jezerca - Kalška gora73
Planina Jezerca - Kalška gora74
Planina Jezerca - Kalška gora75
Planina Jezerca - Kalška gora76
Planina Jezerca - Kalška gora77
Planina Jezerca - Kalška gora78
Planina Jezerca - Kalška gora79
Planina Jezerca - Kalška gora80
Planina Jezerca - Kalška gora81
Planina Jezerca - Kalška gora82
Planina Jezerca - Kalška gora83
Planina Jezerca - Kalška gora84
Planina Jezerca - Kalška gora85
Planina Jezerca - Kalška gora86
Planina Jezerca - Kalška gora87
Planina Jezerca - Kalška gora88
Planina Jezerca - Kalška gora89
Planina Jezerca - Kalška gora90
Planina Jezerca - Kalška gora91
Planina Jezerca - Kalška gora92
Planina Jezerca - Kalška gora93
Planina Jezerca - Kalška gora94
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalška gora (čez planino Koren)
velkavrh29.8.2013
To pot opravim vsako leto v kopni sezoni in sem jo letos tudi. Prav veliko planincev pa na tej poti ne bomo srečali. V megli pa se raje prek Kalcev ne odpravljamo, ker je orientacija po kraškem svetu Kalcev težavna. Če se prvič odpravljamo tod na Kalško goro je treba paziti na oznake, ker jih hitro spregledamo.
Rak29.8.2013
Pot je res lepa, predvsem navdušuje mir, ki ga doživljaš po poti. Ja, megle pa tod res ni za podcenjevati.
Velkavrh, ker sem pred tem zasledil, da si si to pot izbral zaradi cvetja tod okoli, ti posredujem moja dva linka, kaj sem v preteklosti sam zabeležil s kamero.

https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/KrvavecVMegliInCvetju#
https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/PlaninskoPotepanjeZaKrvavcem#

Pa obilo novih cvetlic v bodoče!

Lp, Rak
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki