Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Planina - Grmada (Planinska gora)

Natisni
Izhodišče: Planina (520 m)
Širina/Dolžina: 45,8264°N 14,2358°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 353 m
Višinska razlika po poti: 353 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 23.521
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Kopru in se usmerimo na izvoz Unec. V križišču nadaljujemo desno v smeri Planine, kjer v križišču zavijemo ostro levo proti Postojni (do sem lahko tudi po stari cesti). Naprej se peljemo skozi Planino in na mestu, kjer opazimo oznake za Strmca in Studeno zavijemo desno. Cesta pa nas kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer piše levo Postojna, naravnost Strmca in Studeno, desno pa ne piše nič. Tu zavijemo desno (proti kamnolomu) in se peljemo le 30m do mesta, kjer se levo odcepi slabša cesta ob kateri parkiramo.
Iz Postojne se po stari cesti peljemo proti Ljubljani. Kmalu za vasjo Mačkovec se v ostrem desnem ovinku levo odcepi cesta proti vasi Strmca. Ta cesta pa nas nato kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo naravnost proti kamnolomu. Tej cesti pa ne sledimo do kamnoloma saj jo že po 30m zapustimo, ker zavijemo levo na slabšo cesto ob kateri parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po slabši cesti naprej, a le do manjše vodovodne zgradbe. Tu se desno odcepi kolovoz, ki se že po nekaj metrih strmo vzpne. Kolovoz, ki poteka skozi gozd je na začetku res zelo strm a strmina po nekaj minutah popusti. Sledi zmeren vzpon po kolovozu, ki se čez čas priključi drugemu širšemu. Tu nadaljujemo levo po kolovozu, ki se rahlo vzpenja in se čez nekaj minut priključi naslednjemu kolovozu, ki je že skoraj slabša cesta. Tu lahko ob poti opazimo nekaj starih vojaških rovov. Ta pot pa nas nato hitro pripelje do cerkve Svete Marije.
Pri cerkvi stopimo na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo vzpon. Po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje, pa bomo na desni strani opazili kolovoz, ki nas povede na obsežna travnata pobočja. Čez omenjena pobočja se sprehodimo po nekoliko slabšem kolovozu, ki nas usmeri rahlo desno. Po nekaj 10 korakih prijetne hoje, nas pot pripelje do razgledišča, s katerega se nam odpre čudovit pogled na Planinsko polje.
V bližini razgledišča, ob robu gozda opazimo neoznačeno planinsko pot, ki nas usmeri ostro desno in po kateri se v 3 minutah hoje povzpnemo na z gozdom poraščen vrh Grmade.
zemljevid poti - Grmada (Planinska gora)
Ob poti: Sveta Marija na Planinski gori (782m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina - Grmada (Planinska gora)1
Planina - Grmada (Planinska gora)2
Planina - Grmada (Planinska gora)3
Planina - Grmada (Planinska gora)4
Planina - Grmada (Planinska gora)5
Planina - Grmada (Planinska gora)6
Planina - Grmada (Planinska gora)7
Planina - Grmada (Planinska gora)8
Planina - Grmada (Planinska gora)9
Planina - Grmada (Planinska gora)10
Planina - Grmada (Planinska gora)11
Planina - Grmada (Planinska gora)12
Planina - Grmada (Planinska gora)13
Planina - Grmada (Planinska gora)14
Planina - Grmada (Planinska gora)15
Planina - Grmada (Planinska gora)16
Planina - Grmada (Planinska gora)17
Planina - Grmada (Planinska gora)18
Planina - Grmada (Planinska gora)19
Diskusija o izletu Planina - Grmada (Planinska gora)
grega_p1. 02. 2010
Danes sem šel gor v prelepi zimski idili in delal gaz vsaj na začetku. Ker drugače ne poznam poti, sem malce zavil z običajne smeri in naredil manjši ovinek, kar sem opazil šele ob pristopu, tako da ne bo kakšen pohodnik za mano nujno upošteval mojih stopinj.. Izkoristite sončno snežne dni!
lipnes3. 09. 2010
Jaz pa včeraj. V tretjem poiskusu v slabih dveh letih sem končno našel vrh. nasmeh Sem pa šel gor kar po cesti s kolesom in Laz skozi Planino in Lohačo. Fajn aerobni trening.
jesihar5. 10. 2011
Gor šel v tekaških copatih, to odsvetujem. Pot sem si malo priredil in šel gor pri planinski cerkvi in jo "skajšal", tako da sem se podal naravnost gor po hribu in ne po gozdni poti. Tudi to odsvetujem, zaradi debele plasti listja in precej velike strmine. Na hrib se splača zaradi lepega razgleda na Planinsko polje.
Lj28. 11. 2015
Prosila bi za informacijo, ali je Planinska gora drugo ime za Grmado? Namreč na zemljevidu Notranjski kras, je v bližini označen drug vrh z imenom Planinska gora (924 m) in me zanima, zakaj je v tem opisu tudi Grmada poimenovana enako?
Tadej28. 11. 2015
Grmada, ki je zgoraj opisana se nahaja na Planinski gori. Za besedo Grmada pa je v oklepaju Planinska gora napisana, da se loči, za katero Grmado gre, saj je v Sloveniji več Grmad.

http://www.hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=1221
Lj28. 11. 2015
Hvala, torej tale moj zemljevid ni pravilen...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki