Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Rzenik / Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)

Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Planina Dol (1308 m)
Širina/Dolžina: 46,3178°N 14,6379°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 525 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.828
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in nas nato pripelje do prelaza Volovjek, kjer takoj za gostiščem Kranjski Rak zavijemo levo na cesto v smeri Velike planine. Naprej se peljemo po makadamski cesti, ta pa nas višje pripelje do naslednjega nekoliko večjega križišča. Nadaljujemo desno (naravnost planina Kisovec) ter zmerno vzpenjajoči cesti sledimo mimo parkirišča Ušivec. Od omenjenega parkirišča nadaljujemo po nekoliko slabši makadamski cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Dol. Čez čas se cesta prične strmo spuščati, mi pa ji sledimo do označenega parkirišča v bližini planine Dol.
Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko pridemo na prelaz Volovjek (Kranjski Rak) nadaljujemo desno v smeri Velike planine. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se komaj opazno spušča proti zahodnemu delu planine. Po nekaj minutah lahkotne hoje bomo na levi strani opazili pastirsko kočo, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti še nekaj 10 m naprej, do mesta, kjer na drevesu opazimo oznake za Konja, ki nas usmerijo desno čez travnik (levo Velika planina, naravnost dolina Kamniške Bistrice - spodnja postaja žičnice na Veliko planino). Pot naprej se zmerno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer zavije v desno ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Sledi približno 20 minut strmega vzpona skozi gozd, nato pa nas pot pripelje do manjšega razgledišča. Tu pot zavije levo ter se tudi nekoliko položi. Nadaljujemo po zmerno strmi poti, kjer iz vse bolj redkega gozda kmalu preidemo v pas rušja. Sledi še kratek vzpon po dobro uhojeni poti skozi rušje in pot nas pripelje na planino Rzenik, ob robu katere opazimo pastirsko kočo.
Od koče nadaljujemo po markirani poti proti Konju (rahlo levo Rzenik po zahodni poti), le ta pa nas hitro pripelje med rušje. Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, mi pa po njej hodimo le še približno 10 minut, nato pa bomo na levi strani opazili precej zaraščeno stezico, ki vodi na Rzenik (začetek neoznačene stezice je težko najti).
Od mesta, ko zapustimo markirano pot, se najprej vzpnemo skozi rušje (zaraščeno), nato nadaljujemo skozi pas malinovja, višje pa ponovno skozi rušje (nekoliko manj zaraščeno). Po približno 15 minutah prebijanja po zaraščeni poti, stopimo na greben Rzenika, kateremu sledimo v levo. Steza naprej poteka ob robu občasno izpostavljenega grebena, a je z razliko od začetnega dela veliko lažje prehodna, le v mokrem je potrebna večja previdnost, da ne zdrsnemo po strmih travah. Višje nas pot vodi mimo mogočne razpoke, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Rzenika.
zemljevid poti - Rzenik
Ob poti: Planina Rzenik (1654m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Dol - Rzenik1
Planina Dol - Rzenik2
Planina Dol - Rzenik3
Planina Dol - Rzenik4
Planina Dol - Rzenik5
Planina Dol - Rzenik6
Planina Dol - Rzenik7
Planina Dol - Rzenik8
Planina Dol - Rzenik9
Planina Dol - Rzenik10
Planina Dol - Rzenik11
Planina Dol - Rzenik12
Planina Dol - Rzenik13
Planina Dol - Rzenik14
Planina Dol - Rzenik15
Planina Dol - Rzenik16
Planina Dol - Rzenik17
Planina Dol - Rzenik18
Planina Dol - Rzenik19
Planina Dol - Rzenik20
Planina Dol - Rzenik21
Planina Dol - Rzenik22
Planina Dol - Rzenik23
Planina Dol - Rzenik24
Planina Dol - Rzenik25
Planina Dol - Rzenik26
Planina Dol - Rzenik27
Planina Dol - Rzenik28
Planina Dol - Rzenik29
Planina Dol - Rzenik30
Planina Dol - Rzenik31
Planina Dol - Rzenik32
Planina Dol - Rzenik33
Planina Dol - Rzenik34
Planina Dol - Rzenik35
Planina Dol - Rzenik36
Planina Dol - Rzenik37
Planina Dol - Rzenik38
Planina Dol - Rzenik39
Planina Dol - Rzenik40
Planina Dol - Rzenik41
Planina Dol - Rzenik42
Planina Dol - Rzenik43
Planina Dol - Rzenik44
Diskusija o izletu Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)
pohodnik386. 05. 2012
Zanimiva pot škoda da ni markirana in še nekaj slik izpred tedna dni ko sem bil gor.

SLIKE
rober6. 05. 2012
Hvala markacistom, da ni.kam pa pridemo, če bo vse markirano.:zavijanje z očmi
pohodnik386. 05. 2012
Saj zarad mene tak ne jaz bom že prišel tam kamor bom hotel samo drugi se potem pritožujejo kako so se zgubili ali zašli pa kako je bilo težko gor pridet.
Volk8. 05. 2012
Pohodnik38, saj je tudi čez Sfingo težko priti pa se nihče ne pritožuje. O tem, da je markiranih poti v naših gorah več kot dovolj pa je bilo tudi že govora.

Lp.
Darxta18. 05. 2013
Danes po vzhodni gor, po zahodni dol.
Pot na Rzenik je res težko najti. Jaz sem jo na poti na Konja popolnoma spregledal, na poti dol pa sem moral uporabiti GPS velik nasmeh
Dodal bi pa, da kdor želi priti na Rzenik, naj tudi slučajno ne hodi v kratkih hlačah ali majici s kratkimi rokavi, razen če ga ni strah večjega števila prask mežikanje Tudi pohodne palice bi odsvetoval, ni prostora za uporabo. Namesto tega raje kakšne rokavice, za oprijemanje rušja na izpostavljenem grebenu.
Razgled z vrha? Fenomenalen velik nasmeh
jax8. 06. 2014
Bil danes gor. V opisu manjka pomemben podatek - odcep poti na Rzenik je označen! Na macesnu na desni strani poti (v smeri vzpona - če prihajaš s Konja, pa seveda na levi) je kažipot. Res je dokaj visoko in utegne biti malo skrit med vejevjem, ampak če veš, da obstaja, ga boš gotovo videl.
Kar pa se poti tiče - orientacijskih težav sploh ni. Na odcepu je kažipot, potem pa je pot vselej vidna. Je pa res precej preraščena z ruševjem, tako da je naporna in mora človek pokazati kar precej srca, da pride skozi. Tehničnih težav ravno tako ni, je pa na poti kratek izpostavljen odsek po vrhu stene. Ampak če mene vprašate, se splača. Razgled je še malo lepši kot s Konja, rob stene pa tudi doda svoj čar. In ko vidiš množico na Konju, ti pa si tu gor sam, je mera polna.
Meto29. 05. 2018
Steza je izsekana
anak6. 10. 2018
Ob lepo izsekani stezi je bila še nedolgo nazaj
lesena tablica z napisom Rzenik. Danes je ni bilo več...
anica.zu@gmail.com23. 10. 2019
Danes sem bila na Konju in na Rzeniku. Pot je lepo označena in krasno izsekana (ČESTITKE), tako da je dostop na vrh brez posebnosti, pravi užitek. Razgled z obeh vrhov pa enkraten.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki