Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Konj / Planina Dol - Konj

Planina Dol - Konj

Natisni
Izhodišče: Planina Dol (1308 m)
Širina/Dolžina: 46,3178°N 14,6379°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 495 m
Višinska razlika po poti: 495 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 77.134
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in nas nato pripelje do prelaza Volovjek, kjer takoj za gostiščem Kranjski Rak zavijemo levo na cesto v smeri Velike planine. Naprej se peljemo po makadamski cesti, ta pa nas višje pripelje do naslednjega nekoliko večjega križišča. Nadaljujemo desno (naravnost planina Kisovec) ter zmerno vzpenjajoči cesti sledimo mimo parkirišča Ušivec. Od omenjenega parkirišča nadaljujemo po nekoliko slabši makadamski cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Dol. Čez čas se cesta prične strmo spuščati, mi pa ji sledimo do označenega parkirišča v bližini planine Dol.
Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko pridemo na prelaz Volovjek (Kranjski Rak) nadaljujemo desno v smeri Velike planine. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se komaj opazno spušča proti zahodnemu delu planine. Po nekaj minutah lahkotne hoje bomo na levi strani opazili pastirsko kočo, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti še nekaj 10 m naprej, do mesta, kjer na drevesu opazimo oznake za Konja, ki nas usmerijo desno čez travnik (levo Velika planina, naravnost dolina Kamniške Bistrice - spodnja postaja žičnice na Veliko planino). Pot naprej se zmerno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer zavije v desno ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Sledi približno 20 minut strmega vzpona skozi gozd, nato pa nas pot pripelje do manjšega razgledišča. Tu pot zavije levo ter se tudi nekoliko položi. Nadaljujemo po zmerno strmi poti, kjer iz vse bolj redkega gozda kmalu preidemo v pas rušja. Sledi še kratek vzpon po dobro uhojeni poti skozi rušje in pot nas pripelje na planino Rzenik, ob robu katere opazimo pastirsko kočo.
Od koče nadaljujemo po markirani poti proti Konju (rahlo levo Rzenik po zahodni poti, pot na Rzenik ni označena), le ta pa nas hitro pripelje med rušje. Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, ki nas še naprej vodi skozi rušje. Višje nas pot pripelje tik ob glavni greben, pot pa tu zavije v desno ter se še naprej vzpenja skozi rušje. Sledi le še nekaj 10 korakov hoje in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Konja.
Vpisna skrinjica pa se nahaja nekoliko nižje in sicer v smeri proti Presedljaju. Do nje nas loči kratek strm spust, po zavarovani plezalni poti.
Planina Dol - planina Rzenik 1:00, planina Rzenik - Konj 30 minut.
zemljevid poti - Konj
Ob poti: Planina Rzenik (1654m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Dol - Konj1
Planina Dol - Konj2
Planina Dol - Konj3
Planina Dol - Konj4
Planina Dol - Konj5
Planina Dol - Konj6
Planina Dol - Konj7
Planina Dol - Konj8
Planina Dol - Konj9
Planina Dol - Konj10
Planina Dol - Konj11
Planina Dol - Konj12
Planina Dol - Konj13
Planina Dol - Konj14
Planina Dol - Konj15
Planina Dol - Konj16
Planina Dol - Konj17
Planina Dol - Konj18
Planina Dol - Konj19
Planina Dol - Konj20
Planina Dol - Konj21
Planina Dol - Konj22
Planina Dol - Konj23
Planina Dol - Konj24
Planina Dol - Konj25
Planina Dol - Konj26
Planina Dol - Konj27
Planina Dol - Konj28
Planina Dol - Konj29
Planina Dol - Konj30
Planina Dol - Konj31
Planina Dol - Konj32
Planina Dol - Konj33
Planina Dol - Konj34
Planina Dol - Konj35
Planina Dol - Konj36
Diskusija o izletu Planina Dol - Konj
podgana12.9.2008
Lep poldnevni nezahteven izlet.Z vrha je lep razgled na Ojstrico, Planjavo in Brano.
tom66623.7.2011
Lepa rekreativna tura.
p.s. Vpisna skrinjica in žig je pa kar na vrhu (in ne nekoliko nižje v smeri proti Presedljaju!).
iztok30.7.2011
No pa smo vsaj mi na konju, če je že vse v ...velik nasmeh
bostjan8512.10.2011
Zanima me,v kakem stanju je cesta do planine dol?
iztok13.10.2011
kaj naj rečem v redu in nerazrita gozdna cestavelik nasmeh
pohodnik383.5.2012
Lepa lahka pot suha in brez posebnosti.

Krajši videoutrinki z poti.
Lisica1.12.2012
Razgledi iz tega vrha so v lepem vremenu 'to die for'. cool
Fulcrum5.10.2013
Pred slabo vremensko napovedjo sem danes na hitro "skočil" na Konja. Vrh sploh ni slabo obiskan, kot bi človek sprva pomislil. V zadnjem tednu je bilo gor 10 ljudi, med njimi tudi iz Španije, Portugalske in Litve.
borutpovse10.12.2013
V soboto sva z sinom (6let) opravila s to turo. Ker se pač trenutno ne da z avtom dovolj daleč, sva rabila do Planine Dol uro in 20 min. Za sam vzpon iz planine na vrh pa uro in 45 min. Bila sva edina v zadnih nekaj dneh, vreme pa sva imela fenomenalno. Jasno, brez vetra, kar je že skoraj redkost.Razgled ...eekvelik nasmeh Sama pot na vrh niti ni tako zahtevna, na nekaterih mestih je sicer malo več snega in se hitro pogrezneš do riti. Sam sneg je rahlo pomrznjen, sama skorja pa ne drži odraslega človeka. Pot je kar lepo shojena, čeprav obiska ni veliko. Proti vrhu so celo kopni deli. lp
nasmehvelik nasmeh
balon24.5.2014
ali se da do izhodišča z enoprostorcem (Ford S max)?

Lep pozdrav,

Balončkinasmeh
otiv24.5.2014
V preteklosti ni bilo problemov, saj je do planine Dol normalna makadamska cesta.
Lep pozdrav!nasmeh
borutpovse24.5.2014
Cesta je še vedno v dobrem stanju, pozimi so tudi s terenci čez sneg vozili.
balon24.5.2014
Hvala in lep pozdrav.nasmeh
seinfeld17.8.2014
Cesta je v dobrem stanju, traja po makadamu 20min. Pot zelo lepa, razgledi od razgledne točke naprej fenomenalni. Ne vem, če sem že bil na kakšnem vrhu s takšnimi razgledi v vse smeri. Smo bili od 8 do 66 let, ni bilo nobenega problema. Za gor in dol z mnogimi postanki smo potrebovali tri ure in četrt. Priporočam!! Smo srečali kar nekaj planincev, vendar nas je bila le peščica, če primerjam na stotine avtomobilov, ki so bili parkirani ob cesti pod Veliko planino, ki je morala biti danes mravljišče ljudi.
blazhk26.10.2014
Včeraj sva šla gor s punco. Pot je lahka, vendar po nekje 15 minutah postane čedalje bolj zasnežena. Na vrhu naju je pričakalo tudi do 20cm snega, kar pa ne vpliva na samo varnost. Primerna destinacija za poldnevni izlet tudi v rahlo zasneženih pogojih brez potrebe po derezah in cepinu. Na makedamski poti sva srečala nekaj odžaganih dreves, kar lahko onemogoči prehod večjim vozilom.
fonko9.6.2015
Na začetku precej strma pot. Od planine Rzenik naprej pot poteka samo po ruševju. Ker je bil dan vroč,sem se skoraj skuhal. Ves trud je bil poplačan zaradi razgledov na vrhu.Sestop je bil zaradi vročine in strmine precej neprijeten.
AndrejRibic13.9.2015
Pot strma na začetku, vendar lepo speljana. Ob poti pri planinski hiši Mlakarjeva bajta, zelo prijazen gospod in gospa. Preizkusili njihov "rzeniški smrekovec". Zelo dober. Nagrajeni z razgledi na Cojzovo kočo in Kamniško sedlo vse KSA lepo z eno besedo. Novo pa je to da ob sestopu lahko prihranite do 15 minut če ste pozorni na kožica na sredi poti, ki nas usmeri levo. Po tej poti boste srečali Berkmandlca, ki si suši perilo. Voditelj pozorni, je ob korenini. Lep planinski pozdrav.
AndrejRibic13.9.2015
Voditelj pomeni bodite
Kožica pomeni možica
Prevaja ta prevajalnik kar po svoje.
claire2.8.2018
Lepo označena pot. Večji del poti je po senci. Gojzarji in palice so obvezne - je kar precej spolzko po skalah. Na vrhu pa prečudoviti razgledi.
mornar6.5.2020
Prsim za informacijo kako je glede prevoza po cesti do planine Dol,ter kako je sledljiva pot naprej na Konja.Hvala in L. P.
smatjaz7.5.2020
Kakšna je cesta na Pl. Dol ne vem ker še v življenju nisem bil gor z avtom. Pot od Pl. Dol na Konja je lepo sledljiva in brez posebnosti. Ko boš šel na Konja imaš malo pred vrhom tudi levo odcep za Rzenik ki ga definitivno ne smeš spustiti, ta pot sicer ni markirana je pa lepo sledljiva (cca 20 min) do vrha in na novo lani urejena. Ko boš na Rzeniku, najdi južno od vrha oznako kapelica in se spusti še do nje, se splača it pogledat.....do nje je 5 minut. lp Matjaž
mornar7.5.2020
Smatjaz najlepša hvala za informacijo.Bi te pa vprašal od kje ti štartaš če greš na to goro.L.p.
Climber917.5.2020
Meni osebno je zelo lepa čez Dolski graben. Parkiraš pri gondoli za Velko in imaš markirano do planine Dol.
smatjaz8.5.2020
Mornar več poti je, ena je čez dolški graben kot ga omenja Climber, potem imaš tudi iz Pred Bele mimo Orglic na Preselaj in Konja, ta je pa zelo zahtevna plezalna deloma tudi varovana, daleč najlepša pa je iz Kopišč po lovski poti Martinj stezi na Pl. Dol i Konja, ali pa po grebenu Vrvanja direktno na Pl. Rzenik, kar pa je čisto brezpotje za kar pa rabiš pa kar dosti znanja. Če nisi ravno vešč ti predlagam preko Dolskega grabna..... http://www.hribi.net/izlet/kraljev_hrib_konj_/3/289/2584
malihodec8.1.2021
Kakšne so trenutne snežne razmere na turi planina Dol - Konj? Hvala za odgovor in pomoč...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki