Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rjavo jezero / Planina Blato - Rjavo jezero (čez Prode)

Planina Blato - Rjavo jezero (čez Prode)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: čez Prode
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 859 m
Višinska razlika po poti: 1030 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 391
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z gorenjske avtoceste (izvoz Lesce), Železnikov ali Soriške planine, se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bohinjskega jezera. V Ribčevem Lazu, tik pred jezerom zavijemo desno proti Stari Fužini, kjer se najprej peljemo čez most z lepim pogledom na Bohinjsko jezero ter mimo cerkvice sv. Janeza Krstnika. Ko prispemo v Staro Fužino pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do označenega parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
Z označenega parkirišča se po cesti vrnemo nekoliko nazaj, nato pa se usmerimo na vzpenjajoč kolovoz v smeri planine pri Jezeru, planine v Lazu in planine Dedno polje. Pot po kolovozu se sprva dokaj strmo vzpne ter nas po približno 10 minutah pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem, zgornjem kolovozu (naravnost planina v Lazu in strma pot do planine pri Jezeru).
Po manj kot 5 minutah nadaljnjega vzpona, v desnem ovinku, se nam z leve priključi še pot s planine Vogar, mi pa nadaljujemo desno v smeri planine pri Jezeru. V nadaljevanju se vzpenjamo po nekoliko manj strmem kolovozu, ki se za krajši čas povsem položi, nato pa se strmeje vzpne in nas vodi skozi umetno "ožino". Za "ožino" se kolovoz ponovno položi, nam pa se za dvema klopcama, z desne priključi prej omenjena strma pot. Za razpotjem pot zavije levo ter nas pripelje do pašne ograje, za katero stopimo v manjšo dolinico, kjer se običajno zadržuje hladen zrak. Pot naprej postopoma postane ponovno bolj strma, nato pa, ko se položi, zavije desno. Malo naprej se nam z leve priključi še pot, ki vodi preko oz. mimo planine Vodični vrh.
Od omenjenega razpotja naprej, se gozd prične redčiti, ko pa dokončno stopimo iz gozda, smo že na planini pri Jezeru, kjer nas do bližnje planinske koče loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo levo navzdol (rahlo desno planina v Lazu in Vodnikov dom na Velem polju) ter se spustimo do pastirskih koč, kjer je naslednje označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo naravnost v smeri planine Dedno polje (levo navzgor planina Viševnik) ter pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se za planino prične strmeje vzpenjati. Višje se v levo odcepi še ena pot proti planini Viševnik in sicer pot mimo Krištofojce, mi pa široki kolovozni poti sledimo vse do planine Dedno polje, s katere se nam odpre lep razgled na okoliške gore.
Pastirske koče in sirarno obidemo po levi strani in nadaljujemo naravnost v smeri Koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico). Od planine naprej se pričnemo zmerno vzpenjati, nam pa se z leve skoraj neopazno priključi pot od bližnje lovske koče. Še malo naprej nas pot vodi mimo še enega odcepa poti proti planini Viševnik (pot ob Grivi (1758 m)), mi pa v naslednjih nekaj minutah prispemo ob zgornji rob prostrane planine Ovčarije, od koder se nam odpre lep razgled na Bohinjsko - Tolminske gore. Od tu sledi kratek spust, nato pa se nam z leve priključi pot s planine Vogar, ki vodi preko planine Viševnik, še nekaj korakov naprej pa se pot razcepi na dva dela.
Tu nadaljujemo rahlo levo v smeri Koče pri Triglavskih jezerih (pot čez Prode) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih minutah pripelje do lepe razgledne točke (pogled na Bohinjsko - Tolminske gore). Tu se pot obrne ostro desno in v zmernem spusti preči strma travnata pobočja. Naprej gre pot v gozd in se za krajši čas začne strmeje vzpenjati. Strmina nato popusti, pot pa nas iz strnjenega gozda pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi pot od Črnega jezera. Nadaljujemo naravnost po poti, ki se rahlo vzpenja in nas po nekaj minutah pripelje do mesta, kjer pred seboj zagledamo Dvojno jezero. Pot naprej se rahlo spusti do jezera in se naprej nadaljuje po desni strani jezera. Tu pridemo na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na Tičarico, oz. se nam priključi pot čez Štapce. Nadaljujemo po spodnji poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Koče pri Triglavskih jezerih, ki jo vidimo pred seboj.
Od koče nadaljujemo v smeri Prehodavcev in Hribaric ter pot nadaljujemo mimo umetnega jezera Močivec. Že takoj za jezerom se pot prične zmerno vzpenjati po vse manj porasli dolini. Prijetna in razgledna pot nas naprej vodi po Dolini Triglavskih jezer, le ta pa nas hitro pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot na Veliko oz. Lepo Špičje.
Nadaljujemo v smeri Prehodavcev ter pot nadaljujemo po razmeroma zložni poti, ki najprej preči pas redkega macesnovega gozda, nato pa nadaljujemo po prijetni dolinici. Pot naprej se zmerno vzpne in nas pripelje na manjši preval, s katerega se nam odpre lep pogled na Jezero v Ledvicah.
Markirana pot omenjeno jezero obide po desni strani, kjer se nadaljuje po obsežnih meliščih ob vznožju obeh Zelnaric. Za jezerom se pot z melišča vrne v Dolino Triglavskih jezer, po kateri nadaljujemo razmeroma zložen vzpon. Že povsem visokogorska pot, se višje za kratek čas strmeje vzpne, nato pa se povsem položi in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Zelenega jezera.
Od Zelenega jezera nadaljujemo po levi poti v smeri Zasavske koče (desno Hribarice), le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni poti (naravnost), ki nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do Rjavega jezera.
Planina Blato - planina pri jezeru 1:00, planina pri Jezeru - planina Dedno polje 0:30, planina Dedno polje - planina Ovčarija 0:45, planina Ovčarija - Koča pri Triglavskih jezerih 1:00, Koča pri Triglavskih jezerih - Jezero v Ledvicah 1:00, Jezero v Ledvicah - Zeleno jezero - 0:30, Zeleno jezero - Rjavo jezero 0:15.
zemljevid poti - Rjavo jezero
Ob poti: Koča na planini pri jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Planina Ovčarija (1660m), Koča pri Triglavskih jezerih (1685m), Jezero v Ledvicah (1831m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Rjavo jezero1
Planina Blato - Rjavo jezero2
Planina Blato - Rjavo jezero3
Planina Blato - Rjavo jezero4
Planina Blato - Rjavo jezero5
Planina Blato - Rjavo jezero6
Planina Blato - Rjavo jezero7
Planina Blato - Rjavo jezero8
Planina Blato - Rjavo jezero9
Planina Blato - Rjavo jezero10
Planina Blato - Rjavo jezero11
Planina Blato - Rjavo jezero12
Planina Blato - Rjavo jezero13
Planina Blato - Rjavo jezero14
Planina Blato - Rjavo jezero15
Planina Blato - Rjavo jezero16
Planina Blato - Rjavo jezero17
Planina Blato - Rjavo jezero18
Planina Blato - Rjavo jezero19
Planina Blato - Rjavo jezero20
Planina Blato - Rjavo jezero21
Planina Blato - Rjavo jezero22
Planina Blato - Rjavo jezero23
Planina Blato - Rjavo jezero24
Planina Blato - Rjavo jezero25
Planina Blato - Rjavo jezero26
Planina Blato - Rjavo jezero27
Planina Blato - Rjavo jezero28
Planina Blato - Rjavo jezero29
Planina Blato - Rjavo jezero30
Planina Blato - Rjavo jezero31
Planina Blato - Rjavo jezero32
Planina Blato - Rjavo jezero33
Planina Blato - Rjavo jezero34
Planina Blato - Rjavo jezero35
Planina Blato - Rjavo jezero36
Planina Blato - Rjavo jezero37
Planina Blato - Rjavo jezero38
Planina Blato - Rjavo jezero39
Planina Blato - Rjavo jezero40
Planina Blato - Rjavo jezero41
Planina Blato - Rjavo jezero42
Planina Blato - Rjavo jezero43
Planina Blato - Rjavo jezero44
Planina Blato - Rjavo jezero45
Planina Blato - Rjavo jezero46
Planina Blato - Rjavo jezero47
Planina Blato - Rjavo jezero48
Planina Blato - Rjavo jezero49
Planina Blato - Rjavo jezero50
Planina Blato - Rjavo jezero51
Planina Blato - Rjavo jezero52
Planina Blato - Rjavo jezero53
Planina Blato - Rjavo jezero54
Planina Blato - Rjavo jezero55
Planina Blato - Rjavo jezero56
Planina Blato - Rjavo jezero57
Planina Blato - Rjavo jezero58
Planina Blato - Rjavo jezero59
Planina Blato - Rjavo jezero60
Planina Blato - Rjavo jezero61
Planina Blato - Rjavo jezero62
Planina Blato - Rjavo jezero63
Planina Blato - Rjavo jezero64
Planina Blato - Rjavo jezero65
Planina Blato - Rjavo jezero66
Planina Blato - Rjavo jezero67
Planina Blato - Rjavo jezero68
Planina Blato - Rjavo jezero69
Planina Blato - Rjavo jezero70
Planina Blato - Rjavo jezero71
Planina Blato - Rjavo jezero72
Planina Blato - Rjavo jezero73
Planina Blato - Rjavo jezero74
Planina Blato - Rjavo jezero75
Planina Blato - Rjavo jezero76
Planina Blato - Rjavo jezero77
Planina Blato - Rjavo jezero78
Planina Blato - Rjavo jezero79
Diskusija o izletu Planina Blato - Rjavo jezero (čez Prode)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki