Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Dedno Polje / Planina Blato - Planina Dedno Polje

Planina Blato - Planina Dedno Polje

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 413 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 19.627
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča pred planino Blato.
Opis poti:
Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
zemljevid poti - Planina Dedno Polje
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Blato (5 h 30 min), Dom na Komni, Planina Lopučnica, Planina Ovčarija ( 45 min), Koča pri Triglavskih jezerih, Rigeljc (1 h 30 min), Stadorski Orliči (1 h 30 min), Vrtec (1 h 30 min), Visoka glava (1 h), Kovačičeva glava (1 h), Jezero v Ledvicah (2 h 45 min), Rušnata glava (1 h 20 min), Bela glava (1 h 30 min), Zeleno jezero (3 h 10 min), Vrh nad Vodeno Rupo (1 h 30 min), Rjavo jezero (3 h 15 min), Kreda (1 h 50 min), Zasavska koča na Prehodavcih, Mala Tičarica, Slatna (1 h 30 min), Velika Tičarica (2 h 20 min), Koča na Doliču (3 h 45 min), Prvi Vogel (2 h 30 min), Kopica (3 h), Srednji Vogel (2 h 30 min), Čelo, Mala Zelnarica, Malo Špičje (4 h 30 min), Velika Zelnarica (3 h), Zadnji Vogel (2 h 45 min), Veliko Špičje, Morbegna (5 h 25 min), Glava v Zaplanji (5 h 30 min), Kanjavec (4 h 15 min), Triglav (6 h 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Planina Dedno Polje1
Planina Blato - Planina Dedno Polje2
Planina Blato - Planina Dedno Polje3
Planina Blato - Planina Dedno Polje4
Planina Blato - Planina Dedno Polje5
Planina Blato - Planina Dedno Polje6
Planina Blato - Planina Dedno Polje7
Planina Blato - Planina Dedno Polje8
Planina Blato - Planina Dedno Polje9
Planina Blato - Planina Dedno Polje10
Planina Blato - Planina Dedno Polje11
Planina Blato - Planina Dedno Polje12
Planina Blato - Planina Dedno Polje13
Planina Blato - Planina Dedno Polje14
Planina Blato - Planina Dedno Polje15
Planina Blato - Planina Dedno Polje16
Planina Blato - Planina Dedno Polje17
Planina Blato - Planina Dedno Polje18
Planina Blato - Planina Dedno Polje19
Planina Blato - Planina Dedno Polje20
Planina Blato - Planina Dedno Polje21
Planina Blato - Planina Dedno Polje22
Planina Blato - Planina Dedno Polje23
Planina Blato - Planina Dedno Polje24
Planina Blato - Planina Dedno Polje25
Planina Blato - Planina Dedno Polje26
Diskusija o izletu Planina Blato - Planina Dedno Polje
velkavrh1. 08. 2008
Bil danes tu na poti k koči pri Triglavskih jezerih.Za mene najlepša planina daleč naokoli.Navdušuje čudovita lega .arhitektura pastirskih koč in paša živine,nenazadnje tudi prijazen pastir.Splača se jo iti pogledat tudi kot končni cilj.
velkavrh6. 08. 2009
Nazaj grede sem se tu ustavil na planšariji na kislem mleku.Letos še nisem jedel tako dobrega.Ponujajo tudi žgance in jabolčni zavitek ter razne domače pijače.Prijetno se je tu ustaviti, malo posedeti in si privoščiti kaj domačega,zraven pa še uživati v lepoti te prečudovite planine.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki